Quantcast

Όσο θα ανεβαίνει η Μπαρτσελόνα θα ομορφαίνει και το ποδόσφαιρο

Τσάβι και Μπαρτσελόνα σαν να λέμε λουκουμάς με σοκολάτα

Γιάννης Καραμίχος

28 Φεβρουαρίου 2022

Μετά την απρόσμενη φυγή του Μέσι και την οικονομική ταφόπλακα που φάνηκε να ρίχνει ο Τζοάν Λαπόρτα αναλαμβάνοντας τις διοικητικές τύχες των Μπλαουγκράνα, όλοι περίμεναν να δούμε το αργό και βασανιστικό τέλος μιας εποχής που έφερε φαρδιά πλατιά την υπογραφή της Μπαρτσελόνα. Μια δεκαετία γεμάτη τίτλους, ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο και αστρόσκονη.

Κι όμως. Oι Μπλαουγκράνα φαίνεται πως αναγεννιούνται από τις στάχτες τους και κύριος υπαίτιος για την αλλαγή εικόνας της Μπαρτσελόνα, δεν είναι άλλος από τον μυθικό ως ποδοσφαιριστή και πολλά υποσχόμενο ως προπονητή, Τσάβι. Ο πρώην άσσος της Μπαρτσελόνα που προσελήφθη από την διοίκηση Λαπόρτα, έχει αλλάξει άρδην την εικόνα της ομάδας και παρουσιάζει ένα σύνολο ελκυστικό στο μάτι και φυσικά αποτελεσματικό.

Η δουλειά του Ισπανού τεχνικού μοιάζει να έχει άμεση εφαρμογή στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας και να θυμίζει κάτι από την Μπαρτσελόνα του Γκουαρντιόλα. Επανέφερε το pressing ψηλά, πέτυχε την άμεση ανάκτηση της μπάλας και όλα αυτά βασιζόμενος σε παίχτες νεαρής ηλικίας κυρίως από τις ακαδημίες, αλλά και προσθήκες στοχευμένες που ταιριάζουν στο στυλ παιχνιδιού του.

Τα νούμερα της Μπαρτσελόνα στα τελευταία παιχνίδια είναι ενδεικτικά της αλλαγής και της αναγέννησης που έχει επιφέρει ο ερχομός του Τσάβι και μόνο υποσχέσεις μπορούν να αφήσουν για το μέλλον. Στα τελευταία 6 παιχνίδια της η Μπαρτσελόνα έχει πετύχει 19 γκολ, έχει αποκλείσει την πολύ δυνατή φέτος Νάπολι, ρίχνοντας της ένα μεγαλοπρεπέστατο ντόρτι στην έδρα της και το σημαντικότερο…Κερδίζει, όπως μας έχει συνηθίσει να κερδίζει. ΕΜΦΑΤΙΚΑ και με μπαλάρα.

Βέβαια τα κρέντιτς για την εικόνα που παρουσιάζουν οι Βαρκελωνέζοι δεν μπορούν να δωθούν μόνο στον προπονητή. Η Μπαρτσελόνα διαθέτει μερικά από τα πιο ακατέργαστα διαμάντια της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής αγοράς αυτή την στιγμή, όπως είναι ο Γκάβι και ο Πέδρι. Ειδικά για τον δεύτερο, ο ίδιος ο Ισπανός τεχνικός δεν δίστασε να τον παρομοιάσει με τον διόσκουρο του στον χώρο του κέντρου τις glory days της Μπαρτσελόνα, Ανδρές Ινιέστα.

«Ο Πέδρι μού θυμίζει τον Αντρές Ινιέστα, είναι απλώς “μαγικός”. Πριν από αυτόν δεν είχα δει άλλα ταλέντα στο επίπεδό του, εκπληκτικός», τόνισε και συμπλήρωσε ότι: «Πέρα από την εξαιρετική επαφή που έχει με τη μπάλα, είναι ο τρόπος που αντιλαμβάνεται το παιχνίδι και πηγαίνει ανάμεσα στις γραμμές. Αν μιλάμε για γνήσιο ταλέντο, ο Πέδρι είναι ο κορυφαίος στον κόσμο. Υπέροχος παίκτης».

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός πως η Μπαρτσελόνα έχει αρχίσει να ανεβάζει στροφές και να θυμίζει σε όλο τον κόσμο γιατί δεν πρέπει ποτέ να την ξεγράφεις, μόνο καλό μπορεί να κάνει στο ποδόσφαιρο. Γιατί η φιλοσοφία και ο τρόπος που προσεγγίζει το παιχνίδι η συγκεκριμένη ομάδα είναι διαχρονικά επιθετικός και θελκτικός στο φίλαθλο μάτι. Και προφανώς χωρίς σκοπιμότητες.

Μένει να δούμε τώρα αν όλο αυτό το οικοδόμημα του Τσάβι θα καταφέρει να γίνει ανταγωνιστικό και σε συνθήκες Τσάμπιονς Λιγκ, αν τα νέα παιδιά που διαθέτει στο ρόστερ της θα ανταποκριθούν στο υψηλότερο επίπεδο, αν οι τελευταίες της εμφανίσεις δεν είναι απλά ένα πυροτέχνημα και φυσικά, αν μέσα στα επόμενα 1-2 χρόνια επιστρέψει ο φυσικός ηγέτης της για να απογειώσει την ομάδα που λάτρεψε και λατρεύτηκε ακόμα πιο πολύ. Ο Λίονελ Μέσι.

Aλλά…αυτή θα είναι η Μπαρτσελόνα!

 

 

Best of internet