Quantcast

Πεπ και Κλοπ κοντράρονται για τελευταία φορά στο 2022, όμως οι λογαριασμοί τους παραμένουν ανοιχτοί

Εσύ γουστάρεις περισσότερο tiki-taka ή gegenpress;

Ορέστης Ιστικόπουλος

22 Δεκεμβρίου 2022

Σήμερα το βράδυ Σίτι και Λίβερπουλ έρχονται για τελευταία φορά αντιμέτωπες μέσα στο 2022. Μια χρονιά στην οποία διεκδίκησαν το πρωτάθλημα μέχρι την τελευταία αγωνιστική σε ακόμη μια επική κούρσα τίτλου μετά από εκείνη του 2019. Οι δυο τους βρίσκονται σταθερά ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες του κόσμου και η μεταξύ τους κόντρα μας έχει χαρίσει αμέτρητες ματσάρες. Οι αρχιτέκτονες των δύο αυτών υπερομάδων είναι δύο άνθρωποι που έχουν σημαδέψει τη σύγχρονη εποχή του ποδοσφαίρου όσο κανείς άλλος. Πεπ Γκουαρντιόλα και Γιούργκεν Κλοπ έχουν δημιουργήσει δύο ποδοσφαιρικές σχολές με εντελώς διαφορετική νοοτροπία αλλά παρόμοιο αποτέλεσμα. Να μη χορταίνονται στο μάτι.

Η εκνευριστικά τέλεια Σίτι του Πεπ

Ο Γκουαρντιόλα έχει φτιάξει στο Μάντσεστερ μια ομάδα που μπορεί να έχει ίδιους τελικούς Τσου Λου με τον Παναθηναϊκό, αλλά που στην Αγγλία έχει κυριαρχήσει καθολικά. Από το 2017 και μετά η Σίτι παίζει μπαλάρα. Συχνά είναι τόσο καλή που σε κάνει να εκνευρίζεσαι. Ο Πεπ είναι άρρωστος με το ποδόσφαιρο και ολόκληρη η ύπαρξή του περιστρέφεται γύρω από το πώς θα εφεύρει νέα τακτικά τρικ που στην αρχή δεν θα καταλαβαίνει κανείς αλλά στη συνέχεια όλοι θα προσπαθούν να κοπιάρουν. Έχοντας ήδη δημιουργήσει την καλύτερη ομάδα όλων των εποχών στη Βαρκελώνη, πήγε στην Αγγλία και συνεχίζει να μεγαλουργεί.

Με τον απίθανο Ντε Μπρούιν ως κινητήριο μοχλό η ομάδα του είναι γεμάτη καινοτομίες που την κάνουν να μοιάζει άτρωτη. Χαρακτηριστικότερη αυτών ο τρόπος που χρησιμοποιούνται τα πλάγια μπακ. Ο Κανσέλο ξεκινάει ως αριστερό μπακ αλλά στην πραγματικότητα γίνεται τέταρτο χαφ, ενώ ο Γουόκερ ξεκινάει ως δεξί μπακ αλλά στην ουσία είναι το τρίτο στόπερ που καλύπτει τους πάντες και τα πάντα. Η δική του Σίτι σάρωσε τα πάντα στο Νησί τα δύο προηγούμενα χρόνια παίζοντας ουσιαστικά χωρίς φορ και φέτος έβαλε στο κόλπο και αυτόν τον παράξενο Νορβηγό που βάζει τέσσερα γκολ με μισή επαφή. Μέχρι στιγμής καλά πάει κι αυτό.

Η λυσσασμένη Λίβερπουλ του Κλοπ

Από την άλλη μεριά έρχεται ο Γιούργκεν Κλοπ να αντιπαρατάξει ένα σκεπτικό που θέλει το τέλειο να είναι και βαρετό. Η δική του Λίβερπουλ δεν είναι τέλεια, αλλά είναι λυσσασμένη. Με έναν σαφώς πιο άμεσο τρόπο παιχνιδιού, ο Γερμανός θέλει από τους παίκτες του να φτάνουν στα όρια της λιποθυμίας μέσα στο χορτάρι. Αδιαφορεί για να το αν θα έχει τη μπάλα αν δεν την κάνει κάτι. Προτιμά να επιτίθεται κατά κύματα και όταν χάνεται η μπάλα απαιτεί οι ποδοσφαιριστές του να κάνουν τα πάντα προκειμένου να την ξαναπάρουν. Όλοι οφείλουν να τρέχουν σαν σκυλιά και να υπηρετούν πιστά το πλάνο. Όλοι εκτός από τον Σαλάχ.

Ο Αιγύπτιος είναι ο μοναδικός παίκτης της Λίβερπουλ που έχει ελευθερία κινήσεων. Το κέρδισε αυτό με την ικανότητά του να περνάει τη μπάλα από κλειδαρότρυπες και να εκθέτει τους καλύτερους αμυντικούς στον κόσμο. Κατά τα άλλα κομβική είναι η παρουσία του Φαν Ντάικ που ουσιαστικά κατευθύνει όλη τη λειτουργία του συνόλου, αλλά και του Φαμπίνιο που είναι ο καθοριστικότερος ρυθμιστής για την ισορροπία των γραμμών. Ο πιο σκληρός καριόλης με απλούστερα λόγια. Η αποχώρηση του Μανέ και η έλευση του Νούνιες μπέρδεψαν λίγο τη Λίβερπουλ, όμως ο Ουρουγουανός το βρίσκει σιγά σιγά και εκτός από αστεία memes αρχίζει να προσφέρει και γκολ.

Τελευταία παράσταση για φέτος, άντε και του χρόνου

Το 2022 η Σίτι κατέκτησε ακόμη ένα πρωτάθλημα και άφησε ξανά δεύτερη τη Λίβερπουλ. Οι «Κόκκινοι» απάντησαν με την κατάκτηση του Carabao και του FA Cup εκεί που ο Τσιμίκαρος με καρυδάτη εκτέλεση πέναλτι της χάρισε το τρόπαιο. Επιπλέον κέρδισαν τους «Πολίτες» και στον τελικό του Community Shied τον περασμένο Αύγουστο. Στο Champions League και οι δύο κηδεύτηκαν από τη Ρεάλ. Οι μεν στα ημιτελικά, οι δε στον τελικό.

Μέσα σε αυτή το χρόνο βρέθηκαν αντιμέτωπες τέσσερεις φορές, με τη Λίβερπουλ να έχει πελατιάσει τη Σίτι μετρώντας τρεις νίκες και μια ισοπαλία. Η σημερινή τους αναμέτρηση θα είναι η πέμπτη και τελευταία για τη χρονιά και ο καλύτερος τρόπος να μπούμε ξανά σε ρυθμούς αγγλικού ποδοσφαίρου μετά τη διακοπή.

Best of internet