Quantcast

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο κομίστας Quino, πατέρας της Mafalda και παππούς όλων μας

Και μάλιστα μια μέρα μετά τα γενέθλια του αγαπημένου χαρακτήρα

THE NERDSTREAM

1 Οκτωβρίου 2020

Χτες, Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών ο μεγάλος κομίστας Joaquín Salvador Lavado, διεθνώς γνωστός ως Quino, ο οποίος δημιούργησε τον χαρακτήρα της λατρεμένης Mafalda το 1964. Η είδηση ανακοινώθηκε χτες το απόγευμα από τον εκδότη του, Daniel Divinsky, κι έπειτα βύθισε στη θλίψη τους φίλους των κόμιξ (και όχι μόνο).

Ο Quino, γεννημένος στις 17 Ιουλίου 1932 στην πόλη Μεντόζα της Αργεντινής από Ισπανούς μετανάστες γονείς, αναδείχθηκε κατά τη δεκαετία του ’60 σε έναν από τους πιο σημαντικούς κομιξάδες και γελοιογράφους της σάτιρας και της κοινωνικής κριτικής. Μεγαλύτερο έργο του, φυσικά, το στριπ της Mafalda που δημοσιεύθηκε από το 1964 μέχρι το 1973.

Εκφράζοντας το πνεύμα αμφισβήτησης των 60s μέσα από την παιδική περιέργεια της ηρωίδας, η Mafalda αγαπήθηκε πολύ στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική (όπου και λογοκρίθηκε σε ουκ ολίγες χώρες για το ανατρεπτικό της περιεχόμενο). Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, ο Quino συνέχισε να δημιουργεί στον χώρο τον κόμιξ και των καρτούν, με σήμα κατατεθέν του τα επίκαιρα editorial κόμιξ στην αργεντίνικη εφημερίδα Clarín από το 1982 κι έπειτα.

Η υγεία του είχε επιδεινωθεί πρόσφατα μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, κι ενώ στην αρχή η κατάστασή του σταθεροποιήθηκε έπειτα επιδεινώθηκε ραγδαία οδηγώντας στον θάνατό του. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τον Quino και τη Mafalda του. Είναι πλέον, δικαίως, μέσα στην κουλτούρα μας. Εξάλλου, όπως μας έμαθε κι ο ίδιος, το χρωστάμε στο μέλλον:

Best of internet