Quantcast

6 πολύ απλοί λόγοι που το John Wick είναι το καλύτερο action franchise της δεκαετίας

Και χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία μάλιστα

THE NERDSTREAM

15 Μαΐου 2019

Είναι σημαντικό να ξέρεις να εκτιμάς το καλό πράγμα, αγαπητές φίλες κι αγαπητοί φίλοι. Να μπορείς να ξεχωρίσει το τεφαρίκι από την φόλα, την ήρα απ’ το στάρι, το fresh από το όχι και τόσο fresh. Για παράδειγμα, το Χόλιγουντ ποτέ δε μας έχει αφήσει παραπονεμένους από ταινίες δράσης. Παρ’ όλα αυτά, μακάρι να μπορούσαμε να πούμε ότι η πλειοψηφία αυτών των ταινιών είναι άνω του μετρίου. Μακάρι να ήμασταν ακόμα στα 80s και να έσκασε κάθε τόσο ένα Terminator, ένα Predator, ένα Aliens, ένα Die Hard, ένα Lethal Weapon, ένα Rambo, ένα Robocop, ένα κάτι ρε παιδί μου.

Όχι, δυστυχώς η καθαρόαιμη δράση, η άψογα χορογραφημένη, με την ποίηση του μπουκέτου και της κλωτσιάς, με τον λυρισμό του πιστολιδίου και της λεπίδας, με την αποσυμπίεση έντασης της ατάκας, με το μοναχικό ταξίδι του σκληροτράχηλου πρωταγωνιστή – όλα αυτά έχουν αντικατασταθεί από τόνους CGI σε ένα ψηφιακό όργιο όπου απλά φαντάζεσαι έναν ακριβοπληρωμένο ηθοποιό να κοπανιέται μόνος του μπροστά από ένα green screen. Ευτυχώς υπάρχουν εξαιρέσεις, αγαπητοί αναγνώστες, και στην δεκαετία που διανύουμε η φωτεινότερη εξαίρεση στον κανόνα που θέλει το καθαρόαιμο action cinema βουτηγμένο στη μετριότητα ονομάζεται John Wick.

Το franchise που επιστρέφει στις αίθουσες αυτήν την βδομάδα με την τρίτη ταινία του, το John Wick: Chapter 3 – Parabellum, έχει αποτελέσει μια όαση δράσης, αίματος, δακρύων κι ιδρώτα μέσα στο εν γένει άνυδρο τοπίο των ταινιών δράσης. Και για να τιμήσουμε την επιστροφή του, λοιπόν, επιλέξαμε να σας εξηγήσουμε μέσα από 6 πολύ απλούς λόγους που είναι το καλύτερο action franchise αυτής της δεκαετίας.

Επιτέλους, μια ρεαλιστική απεικόνιση του τι μπορείς να κάνεις αν σου πειράξουν το σκυλί

Ναι, έτσι ξεκίνησαν όλα, γιατί κανένας δεν πειράζει το σκυλί του John Wick. Μπορεί να έχουν δολοφονήσει την οικογένειά σου, να έχουν αφαιρέσει από τη ζωή σου κάθε ελπίδα για το μέλλον, να σε έχουν καταδικάσει σε μια αιώνια κόλαση απ’ την οποία μόνο ο θάνατος μπορεί να σε λυτρώσει – αλλά όχι και το σκυλάκι ρε αλήτες.

Επιτέλους, μια ταινία μας έδωσε ξανά τον Keanu Reeves που μας είχε λείψει

Ναι, τον λατρεύουμε τον Keanu Reeves. Έχει παίξει σε μερικές από τις ταινίες που σημάδεψαν ανεξίτηλα την παιδική ηλικία και την εφηβεία μας (και φαίνεται και γαμώ τα άτομα), αλλά η αλήθεια είναι ότι εδώ και κάμποσα χρόνια βαριέται να την ιδρώσει τη φανέλα. Συνήθως παίζει, τσιμπάει την επιταγή, φεύγει. Στα John Wick, όμως, ο άνθρωπος γουστάρει: περνάει καλά κι αυτό περνάει στον κόσμο.

Επιτέλους, ένα action franchise από ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τι σημαίνει δράση

Η πρώτη ταινία John Wick που μας άφησε με το στόμα ανοιχτό το 2014 γυρίστηκε από τον Chad Stahelski και τον David Leitch, δύο κασκαντέρ με τεράστια εμπειρία στο Χόλιγουντ που έχουν δει από πολύ, πολύ κοντά τι σημαίνει πραγματική δράση. Fun fact: κι οι δυο τους υπήρξαν stuntmen στην τριλογία Matrix, με τον Stahelski μάλιστα να αναλαμβάνει τις σκηνές δράσης του Keanu Reeves. Η λέξη ρισπέκτ ίσως να μην είναι αρκετή.

Επιτέλους, είχαμε το sequel του Matrix που φοβόμασταν να αφήσουμε τον εαυτό μας να επιθυμήσει

Μπορεί o John Wick να μην είχε κομπιούτερς κι αριθμούς, αλλά είχε φουτουριστική αισθητική, άψογα χορογραφημένη δράση, έναν εντελώς Neo Keanu Reeves, έναν Laurence Fishburne σε ρόλο ψιλο-Morpheus και μια ατάκα στο trailer της επερχόμενης ταινίας που μας ταξίδεψε πίσω στο 1999. Το μόνο που λείπει είναι ο Keanu να λέει whoa. Δυστυχώς.

Επιτέλους, μια ταινία που κατάφερε να συλλάβει την ουσία της μανούρας μέσα σε ένα κλαμπ

Δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα.

Επιτέλους, ένας κινηματογραφικός ήρωας που στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με την συντήρηση παλιών βιβλίων

Γιατί ναι, σύμφωνα με τον ίδιο τον Keanu Reeves, αυτό είναι το κρυφό χόμπι του John Wick που τελικά δεν συμπεριλήφθηκε στην πρώτη ταινία: να συντηρεί δερματόδετα βιβλία-αντίκες. Ως γνωστόν, τίποτα δεν συγκρίνεται με την μυρωδιά του παλιού χαρτιού, του παλιού δέρματος και του αίματος των εχθρών σου καθώς μπερδεύεται με την βροχή κάτω από τα neon φώτα της νυχτερινής Νέας Υόρκης.

Το John Wick: Κεφάλαιο 3 κυκλοφορεί στις αίθουσες την Πέμπτη 16 Μαΐου από την Spentzos Film.

Best of internet