Quantcast

Αυτές είναι οι νέες ταινίες που περιμένουμε περισσότερο για να βγάλουμε το 2023

Και ίσως -ίσως- μας βοηθήσουν να το αντέξουμε κιόλας

Αλέξανδρος Παπαγεωργίου

5 Ιανουαρίου 2023

Λίγες μέρες πριν εγκαταλείψουμε το 2022, φίλες και φίλοι, αποχαιρετήσαμε το κινηματογραφικό και τηλεοπτικό έτος με την κλασική πατροπαράδοτη ανασκόπηση των καλύτερων ταινιών και σειρών της χρονιάς. Κατά το έθιμο, λοιπόν, ο απολογισμός του έτους που πέρασε ακολουθείται από την προεπισκόπηση εκείνου που ακολουθεί. Με άλλα λόγια, αυτό που θα διαβάσετε παρακάτω είναι μια σούμα με τους 50 κινηματογραφικούς τίτλους που περιμένουμε περισσότερο να δούμε το 2023.

Όπως έχουμε ξαναπεί, το γεγονός ότι μια βιομηχανία (όπως η κινηματογραφική) βρίσκεται σε κρίση επουδενί δε σημαίνει ότι οι φάμπρικές της σταματάνε να δουλεύουν. Ταινίες θα συνεχίσουν να βγαίνουν, και θα είναι πολλές, αλλά είναι πλέον διακύβευμα ποιες και γιατί παίρνουν έγκριση, πότε κυκλοφορούν σε αίθουσες και πότε σε streaming πλατφόρμες, αν και με τι τρόπο συναντούν το κοινό που τους αξίζει ή τους αναλογεί κλπ. Και, κυρίως, αν καταφέρνουν να κάνουν κάτι ενδιαφέρον, πρωτότυπο ή καινοτόμο με το μέσο.

Τέλος πάντων, όλα αυτά θα τα συζητήσουμε και φέτος με διάφορες αφορμές μέσα στη χρονιά, οπότε εδώ ας περιοριστούμε στους τίτλους που μας ιντριγκάρουν και μας ενδιαφέρουν περισσότερο. Αυτό σημαίνει πως η παρακάτω λίστα δεν περιλαμβάνει κάθε ταινία που πρόκειται να κυκλοφορήσει το 2023. Μαζεύει απλώς αυτές που κρίνουμε ότι έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να μας αρέσουν και, ει δυνατόν, να μας συνεπάρουν. Χωρίς πολλά-πολλά, λοιπόν, προχωράμε στη λίστα ψύχραιμα και υπεύθυνα – όπως πάντα.

Οι περσινές ταινίες που περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους

The Banshees of Inisherin

Τι περιμένουμε: Το είδαμε πέρσι στον φεστιβαλικό του κύκλο και ενθουσιαστήκαμε, οπότε ξέρουμε τι περιμένουμε – κι αυτό είναι η επιστροφή του τριγώνου Martin McDonagh-Colin Farrell-Brendan Gleeson σε μια υπέροχη τραγικωμωδία για τον θάνατο ενός bromance.

Πότε έρχεται: Φεβρουάριο με το καλό.

Tar

Τι περιμένουμε: Μάλλον η περσινή ταινία με το μεγαλύτερο οσκαρικό hype, πρωτίστως για την Cate Blanchett αλλά όχι μόνο. Είναι ένα πολύ έξυπνο δράμα προσωπικής-επαγγελματικής κατάρρευσης κι ένα λεπτεπίλεπτο σχόλιο πάνω στο cancel culture. Ετοιμαστείτε για έντονες συζητήσεις.

Πότε έρχεται: 9 Φεβρουαρίου.

The Whale

Τι περιμένουμε: Γενικά δεν είμαι ιδιαίτερα φίλος του σινεμά του Darren Aronofsky, και το The Whale έχει τα προβλήματά του φυσικά (και δεν είναι λίγα ούτε μικρά), αλλά η ταινία σίγουρα αξίζει να ιδωθεί και να συζητηθεί σοβαρά ως προς την μεταχείριση του θέματος και του χαρακτήρα της.

Πότε έρχεται: 5 Ιανουαρίου σε μικρό κύκλωμα, και 12 Ιανουαρίου σε φουλ κομπλέ διανομή.

Flux Gourmet

Τι περιμένουμε: Όταν πρόκειται για Peter Strickland, ξέρουμε ότι πάντα περιμένουμε φετιχιστικό πειραματισμό που περιλαμβάνει έντονη σωματικότητα και ηχητικές περιπέτειες. Ε, εδώ προσθέστε επίσης μπόλικο φαγητό και κάμποσα εντερικά προβλήματα.

Πότε έρχεται: Μέσα στον Φεβρουάριο μάλλον.

Rheingold

Τι περιμένουμε: Η νέα ταινία του -λατρεμένου στην Ελλάδα Fatih Akin- είναι ένα προσφυγικό gangsta biopic που, ακόμα κι αν αστοχεί με διάφορους τρόπους, παραμένει αρκετά διασκεδαστικό και αυθεντικά ενδιαφέρον.

Πότε έρχεται: 12 Ιανουαρίου.

Master Gardener

Τι περιμένουμε: Ακόμα και στις μέτριες ή άστοχες στιγμές του, o Paul Schrader παραμένει ένας σπουδαίος δημιουργός. Κι αυτό είναι που συμβαίνει στο περσινό Master Gardener.

Πότε έρχεται: Δεν έχει ημερομηνία.

Pacifiction

Τι περιμένουμε: Η πιο πρόσφατη ταινία του loco Ισπανού Albert Serra πρωταγωνίστησε στις arthouse λίστες με τα καλύτερα του ’22, κι ελπίζουμε να την δούμε και στα ελληνικά σινεμά έστω τιμής ένεκεν.

Πότε έρχεται: Άγνωστο.

Godland

Τι περιμένουμε: Συνδυάστε Werner Herzog με Terrence Malick, κι αυτό που θα πάρετε με την ταινία του Hlynur Pálmason είναι ένα υπερβατικό θρησκευτικό οδοιπορικό στην παγωμένη Ισλανδία.

Πότε έρχεται: Άγνωστο.

All the Beauty and the Bloodshed

Τι περιμένουμε: Ήταν το καλύτερο ντοκιμαντέρ του 2022 και γι’ αυτό σήκωσε και το Χρυσό Λιοντάρι της περσινής Βενετίας. Θα το δείτε και θα θέλετε η Nan Goldin να γίνει η μαμά σας, τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.

Πότε έρχεται: Άγνωστο.

Πίσω από τις Θημωνιές

Τι περιμένουμε: Με βάση την εικόνα που έχουμε από την περσινή φεστιβαλική σεζόν, αυτή είναι η καλύτερη πιθανότητα του ελληνικού σινεμά να κερδίσει φέτος το κοινό. Κι ελπίζουμε να γίνει, γιατί το ντεμπούτο της Ασημίνας Προέδρου είναι πολύ έντιμο.

Πότε έρχεται: 19 Ιανουαρίου.

Τα επίδοξα blockbusters και οι γκράντε τίτλοι που αναμένονται φέτος

Dune: Part Two

Τι περιμένουμε: Δεν χρειάζεται να φλυαρήσουμε. Περιμένουμε δεύτερο Dune, αυτό. Και ελπίζουμε να υπάρξει τρίτο για να κλείσει την ιστορία με το Dune Messiah ο Denis Villeneuve.

Πότε έρχεται: 2 Νοεμβρίου.

Oppenheimer

Τι περιμένουμε: Περιμένουμε ένα dadcore υπερ-θεαματικό βιογραφικό δράμα από τον Christopher Nolan με εντυπωσιακές non-CGI εκρήξεις και ψευδο-εγκεφαλική σοβαροφάνεια. Ζητάμε πολλά;

Πότε έρχεται: 20 Ιουλίου.

Barbie

Τι περιμένουμε: Το αντι-Oppenheimer, έτσι ώστε να εκπληρωθεί η προφητεία των memes. Πέρα από την πλάκα, μια Barbie ταινία από την Greta Gerwig ακούγεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιδέα.

Πότε έρχεται: 20 Ιουλίου, duh.

Magic Mike’s Last Dance

Τι περιμένουμε: Την επιστροφή του daddy Steven Soderbergh στην απόλυτη ταινία που σε βάζει στον πειρασμό να αποκαλέσεις άλλους άντρες daddy. Ο Magic Mike κρεμάει το στρινγκάκι του, θα είμαστε εκεί για να το δούμε.

Πότε έρχεται: 9 Φεβρουαρίου.

John Wick: Chapter 4

Τι περιμένουμε: Την επιστροφή του καλύτερου (και πιο αλλόκοτα wholesome) action franchise της περασμένης δεκαετίας. Ας συνεχίσει για πάντα, δεν έχουμε καμία απολύτως αντίρρηση.

Πότε έρχεται: 23 Μαρτίου.

Guardians of the Galaxy Vol. 3

Τι περιμένουμε: Η μία από τις μόλις δύο superhero ταινίες που ενδιαφερόμαστε στ’ αλήθεια να δούμε φέτος. Και ο James Gunn είναι ομολογουμένως σε καλή υπερηρωική φόρμα, ελπίζουμε να συνεχιστεί κι εδώ.

Πότε έρχεται: 4 Μαΐου.

Spider-Man: Across the Spider-Verse

Τι περιμένουμε: Η δεύτερη superhero ταινία που περιμένουμε φέτος. Μέσα στον ορυμαγδό υπερηρωικής κοινοτοπίας και υπερ-συσσώρευσης, το animated Spider-Verse ξεχωρίζει για την φαντασία και την ευρηματικότητά του.

Πότε έρχεται:

Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One

Τι περιμένουμε: Είμαι εθισμένος στις ταινίες Mission: Impossible, αλλά είμαι κι έτοιμος να αποδεχτώ ότι φτάνουν σιγά σιγά στο τέλος τους. Και φέτος θα δούμε το πρώτο μέρος του φινάλε.

Πότε έρχεται: 27 Ιουνίου.

Meg 2: The Trench

Τι περιμένουμε: Το πρώτο The Meg ήταν ένα απολαυστικό (και αρκετά παράδοξο) blockbuster b-movie, κι είμαι αρκετά περίεργος να δω τι θα κάνει με το sequel ο μερακλής Ben Wheatley (A Field in England, Kill List κλπ).

Πότε έρχεται: 3 Αυγούστου.

Ferrari

Τι περιμένουμε: Επιτέλους, ο δάσκαλος Michael Mann επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη 8 ολόκληρα χρόνια μετά το (ψιλο-αδικημένο Blackhat). Βιογραφία του Enzo Ferrari με Adam Driver λοιπόν, από εμάς είναι ναι.

Πότε έρχεται: Δεν έχει ημερομηνία.

Megalopolis

Τι περιμένουμε: Λέτε φέτος να είναι η χρονιά που θα κυκλοφορήσει επιτέλους το υπερ-φιλόδοξο sci-fi έπος του Francis Ford Coppola; Να το δούμε και να μην το πιστέψουμε. Ας το δούμε, βασικά, και μετά βλέπουμε.

Πότε έρχεται: Άγνωστο ακόμα.

Killers of the Flower Moon

Τι περιμένουμε: Νέο Martin Scorsese θα δούμε σίγουρα πάντως, αφού φέτος θα είναι η χρονιά που θα δούμε στην ίδια οθόνη Robert De Niro και Leonardo DiCaprio.

Πότε έρχεται: Περιμένουμε να μάθουμε.

The Exorcist

Τι περιμένουμε: Αν με ρωτάτε, προσωπικά γούσταρα με την νέα Halloween τριλογία του David Gordon Green, οπότε έχω αρκετή περιέργεια και συγκρατημένη αισιοδοξία τι θα κάνει με το reboot του The Exorcist που ετοιμάζει.

Πότε έρχεται: 12 Οκτωβρίου.

Napoleon

Τι περιμένουμε: Επικό ιστορικό δράμα του Ridley Scott με τον Joaquin Phoenix ως Ναπολέοντα Βοναπάρτη, δυστυχώς όμως στη μικρή οθόνη αφού η Apple αποφάσισε να το σπρώξει στην streaming πλατφόρμα της.

Πότε έρχεται: Άγνωστο ακόμα.

The Killer

Τι περιμένουμε: Ο David Fincher συνεχίσει την συνεργασία του με το Netflix κι εδώ έχουμε ένα neo-noir action/thriller με Michael Fassbender και Tilda Swinton. Ακούγεται λαχταριστό.

Πότε έρχεται: Μέσα στη χρονιά, τόσα ξέρουμε.

Τα νέα φιλμ αγαπημένων δημιουργών στα οποία ποντάρουμε περισσότερο

Beau Is Afraid

Τι περιμένουμε: Αρχικά λεγόταν Disappointment Blvd, ένας καλύτερος τίτλος αν μας ρωτάτε, αλλά σε κάθε περίπτωση η νέα ταινία του Ari Aster (Midsommar, Hereditary) με τον Joaquin Phoenix είναι από τις πιο πολυαναμενόμενες φέτος.

Πότε έρχεται: –

Poor Things

Τι περιμένουμε: Τη νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, ξανά με Emma Stone (για πολύ καιρό απ’ ό,τι φαίνεται), ενώ υπάρχει ένα ενδεχόμενο να δούμε και το And, το επόμενο φιλμ του, πριν τελειώσει το 2023.

Πότε έρχεται: –

Challengers

Τι περιμένουμε: O Luca Guadagnino (Call Me By Your Name, Suspiria, Bones and All) έχει πάρει αμπάριζα τους Gen Z celebrities και μετά τον Timothee Chalamet τώρα ετοιμάζει ταινία με την Zendaya. Για να δούμε.

Πότε έρχεται: 10 Αυγούστου.

Next Goal Wins

Τι περιμένουμε: O Taika Waititi στραβηπάτησε με την αρπαχτή του τελευταίου Thor, αλλά ελπίζουμε να εξιλεωθεί με αυτό το sports-comedy drama όπου θα πρωταγωνιστεί ο Michael Fassbender.

Πότε έρχεται: 21 Σεπτεμβρίου.

Asteroid City

Τι περιμένουμε: Όχι ότι είμαι ο πιο μεγάλος φαν του Wes Anderson, αλλά δε μπορώ να αρνηθώ ότι κάθε νέα ταινία του είναι μείζον κινηματογραφικό event. Κι υποτίθεται αυτή εδώ θα έχει το μεγαλύτερο και πιο γουεσαντερσονικό καστ έβερ.

Πότε έρχεται: 15 Ιουνίου στις ΗΠΑ.

The End

Τι περιμένουμε: Ο σπουδαίος ντοκιμαντερίστας Joshua Oppenheimer (The Act of Killing, The Look of Silence) το γυρνάει στη μυθοπλασία με ένα μιούζικαλ όπου πρωταγωνιστεί η Tilda Swinton. Από εμάς είναι ναι.

Πότε έρχεται: –

I Saw the TV Glow

Τι περιμένουμε: Πέρσι η Jane Schoenbrun μας εξέπληξε με το αλλόκοτο deep-web horror We’re All Going to the World’s Fair, και φέτος συνεχίζει στο δρόμο του οθονο-τρόμου με το I Saw the TV Glow. Περιμένουμε πολλά από αυτήν.

Πότε έρχεται: –

Love Lies Bleeding

Τι περιμένουμε: Μετά το υπέροχο horror πίστεως του Saint Maud, η Rose Glass επιστρέφει με μια ερωτική ιστορία γυναικών στον κόσμο του διαγωνιστικού bodybuilding. Με την Kristen Stewart. <3 

Πότε έρχεται: –

Civil War

Τι περιμένουμε: Μπορεί πέρσι ο Alex Garland (Ex Machina, Annihilation) να μας απογοήτευσε με το Men, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν είμαστε πάντα περίεργοι για τη νέα ταινία του. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα είναι και η τελευταία.

Πότε έρχεται: –

Blitz

Τι περιμένουμε: Μετά το τηλεοπτικό διάλειμμα των Small Axe και Uprising, ο Steve McQueen (Shame, Hunger, 12 Years a Slave) επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη με ένα ιστορικό δράμα για τον βομβαρδισμό του Λονδίνου στον Β’ ΠΠ.

Πότε έρχεται: – 

El Conde

Τι περιμένουμε: Ο λατρείας Pablo Larrain (Spencer, Jackie, Ema) συνεχίζει τις ανορθόδοξες βιογραφίες με την ιστορία του Χιλιανού δικτάτορα Augusto Pinochet ως απέθαντο βαμπίρ. 

Πότε έρχεται: – 

The Red Sky

Τι περιμένουμε: Τη νέα ταινία του Christian Petzold, ο οποίος με τα Barbara, Phoenix, Transit και Undine έχει αποδείξει περίτρανα πως είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες δημιουργούς του ευρωπαϊκού σινεμά.

Πότε έρχεται: –

The Zone of Interest

Τι περιμένουμε: Μια ολόκληρη δεκαετία έχει περάσει από το εμβληματικό, πλέον, Under the Skin, κι όλα δείχνουν ότι ο Jonathan Glazer είναι έτοιμος να μας παρουσιάσει φέτος τη νέα του ταινία.

Πότε έρχεται: – 

A Case History

Τι περιμένουμε: Μετά τον θρίαμβο του Bad Luck Banging or Loony Porn, ο Ρουμάνος Radu Jude, αυταπόδεικτα ένας από τους πιο μοναδικούς σκηνοθέτες αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, ετοιμάζει την επόμενη ταινία του.

Πότε έρχεται: – 

Cerrar los Ojos

Τι περιμένουμε: 30 χρόνια λείπει από το σινεμά ο Víctor Erice, σκηνοθέτης του θρυλικού The Spirit of the Beehive. Φέτος λοιπόν αποφάσισε να επιστρέψει στη μεγάλη οθόνη και είμαστε πολύ περίεργοι για το αποτέλεσμα.

Πότε έρχεται: – 

How Do You Live?

Τι περιμένουμε: Μιας και λέμε για επιστροφές, εδώ έχουμε την πρώτη ταινία του Hayao Miyazaki εδώ και 10 χρόνια, από το The Wind Rises του 2013. Επιτέλους, θα πούμε, γιατί πολύ μας έλειψε.

Πότε έρχεται: 14 Ιουλίου στην Ιαπωνία.

Dead Leaves

Τι περιμένουμε: Ένας ακόμα μεγάλος του παγκόσμιου σινεμά, ο Φινλανδός Aki Kaurismäki, ετοιμάζει την νέα τραγικωμική ταινία του. Σημειωτέον πως έχουμε να τον δούμε από το The Other Side of Hope του 2017.

Πότε έρχεται: – 

The Royal Hotel

Τι περιμένουμε: Η Αυστραλή Kitty Green μας εξέπληξε πολύ ευχάριστα με το ντεμπούτο της, The Assistant, το 2019 κι έτσι ανυπομονούμε να δούμε τη συνέχεια της ως σκηνοθέτρια. Και πάντα αγαπάμε αυστραλιανό σινεμά.

Πότε έρχεται: – 

La Chimera

Τι περιμένουμε: Τα The Wonders και Happy As Lazzaro εδραίωσαν την Alice Rohrwacher ως μια από τις πιο ενδιαφέρουσες φωνές του σύγχρονου ευρωπαϊκού σινεμά, ελπίζουμε το La Chimera να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο.

Πότε έρχεται: – 

The Way of the Wind

Τι περιμένουμε: Πάντα αποτελεί σημαντική κινηματογραφική είδηση μια νέα ταινία του Terrence Malick, πόσο μάλλον αν φιλοδοξεί να αφηγηθεί εκ νέου την βιβλική ιστορία του Ιησού Χριστού με τον Mark Rylance ως Σατανά.

Πότε έρχεται: – 

Infinity Pool

Τι περιμένουμε: Το sci-fi/horror μήλο πέφτει κάτω από την sci-fi/horror μηλιά κι έτσι ο Brandon Cronenberg, υιός του David, συνεχίζει στον ενδιαφέροντα και υποσχόμενο δρόμο του Possessor του 2020.

Πότε έρχεται: 27 Ιανουαρίου στις ΗΠΑ.

The Beast

Τι περιμένουμε: O Bertrand Bonello (Nocturama, Zombi Child, Coma) είναι ένας από τους πιο ιδιοσυγκρασιακούς δημιουργούς του σύγχρονου γαλλικού σινεμά, και προσδοκούμε να το αποδείξει κανά σε αυτό το επικό sci-fi ρομαντικό δράμα.

Πότε έρχεται: – 

The Indesirables

Τι περιμένουμε: Δημιουργός του Les Miserables και συν-σεναριογράφος του Athena, ο Ladj Ly είναι πια βέβαιο πως αποτελεί μια ξεχωριστή φωνή των γαλλικών μπανλιέ. Και αυτό θα επιχειρήσει να κάνει στην επόμενη ταινία του.

Πότε έρχεται: – 

The Bikeriders

Τι περιμένουμε: Μας έλειψε ο Jeff Nichols (Shotgun Stories, Mud, Take Shelter) στα 7 χρόνια που λείπει από το αμερικάνικο σινεμά, οπότε χαιρετίζουμε την επιστροφή του με αυτό το δράμα για τις μηχανόβιες συμμορίες των 60s.

Πότε έρχεται: – 

The Empire

Τι περιμένουμε: Αν κάτι είναι βέβαιο, αυτό είναι πως οι ταινίες του Bruno Dumont (Hors Satan, Jeannette, France) θέλουν πάντα να είναι προκλητικές, πλην με ουσιαστικό τρόπο. Περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει και στο sci-fi είδος.

Πότε έρχεται: – 

Best of internet