Quantcast

Κοντεύει 1,5 δις δολάρια το Avatar: The Way of Water στο box office, γιατί James Cameron είσαι αφού

Ε θα πείτε τι πιο σύνηθες να συμβεί

THE NERDSTREAM

4 Ιανουαρίου 2023

Ό,τι γνώμη κι αν έχει κανείς για το Avatar, το παλιό και το νέο, δύσκολα μπορεί να αμφισβητήσει κάποιος ότι ο James Cameron είναι ένας από τους λίγους χολιγουντιανούς δημιουργούς που έχει πλέον την ικανότητα να φέρει τόσο μαζικά τον κόσμο στην αίθουσα ώστε να αναζητήσει μια μεγάλη συλλογική υπερ-θεαματική εμπειρία δέους και wonderment. Γιατί, κακά τα ψέματα, αυτό αναζητούμε από μια ταινία Avatar.

Χοντρικά, αυτό έκανε και το Avatar: The Way of Water που κυκλοφορεί εδώ και 3 περίπου βδομάδες στα σινεμά. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, η ταινία έχει μαζέψει ήδη 1,44 δις δολάρια στο παγκόσμιο box office μέσα σε λιγότερο από 20 μέρες παρουσίας του στις αίθουσες. Και στην Ελλάδα, για να καταλάβουμε τον πανικό, την ίδια περίοδο το είδανε στα ντόπια σινεμά 244.000 άνθρωποι (κι έχει δρόμο ακόμα μπροστά του).

Για να μιλήσουμε με στατιστικά, το Avatar 2 έκανε το 11ο μεγαλύτερο άνοιγμα όλων των εποχών, το τρίτο μεγαλύτερο άνοιγμα της πανδημίας (μετά από Spider-Man: No Way Home και Doctor Strange in the Multiverse of Madness). Και ήδη στις μόλις δύο βδομάδες της, η ταινία πρόλαβε να φτάσει τα νούμερα του Top Gun: Maverick που ήταν η πιο πετυχημένη εμπορικά ταινία του 2022. Τέλος, πρόκειται για την 6η πιο γρήγορη ταινία που πέρασε το φράγμα του 1 δις δολαρίων.

Ακόμα κι έτσι πάντως, η ταινία πολύ δύσκολα θα φτάσει τα 2,9 δις του πρώτου Avatar. Μιλάμε πλέον για μια διαφορετική κινηματογραφική πραγματικότητα σε έναν post-covid κόσμο. Για να μιλήσουμε ακόμα πιο ρεαλιστικά, μόλις τώρα αρχίζει -μάλλον- να βγάζει κέρδη η ταινία με βάση τα κριτήρια εμπορικής επιτυχίας της χολιγουντιανής βιομηχανίας. Με βάση τις εκτιμήσεις των insiders του industry, το μπάτζετ του The Way of Water μπορεί να έφτασε μέχρι και τα 460 εκ. δολάρια, χωρίς να υπολογίζονται καν τα γιγάντια έξοδα διαφήμισης που μερικές φορές ενδέχεται να φτάσουν το ποσό των εξόδων παραγωγής.

Με άλλα λόγια, με το 1+ δις η ταινία ίσως βγάζει απλώς τσίμα τσίμα τα έξοδά της, και για να θεωρηθεί αληθινά επικερδής και να εξασφαλίσει την ομαλότητα και την βιωσιμότητα της συνέχειας του franchise (που για τον Cameron έχει πολύ μέλλον) θα πρέπει να πάει πάνω από 2 δις στο box office. Αυτό ίσως ερμηνεύει τις εξαιρετικά συγκρατημένες δηλώσεις του δημιουργού, ο οποίος είπε πως το Avatar 2 έχει ακόμα αρκετό μέλλον για να θεωρηθεί πραγματικά μεγάλη επιτυχία. Ίδωμεν, προς το παρόν πάντως είναι σε πολύ καλό δρόμο. Για την ποιότητα της ταινίας τα λέμε σε επόμενο κείμενο με το καλό.

Best of internet