Quantcast

Αυτοί είναι οι 5 καθόλου ενοχλητικοί τύποι που συναντάς σε κάθε γαμημένο θερινό σινεμά

Τους ξέρεις, τους έχεις δει, τους έχεις υπομείνει, μπορεί να είσαι κι εσύ ο ίδιος

THE NERDSTREAM

9 Αυγούστου 2019

Είναι καλοκαίρι. Ξέρεις τι σημαίνει αυτό. Ναι, για κάποιο λόγο είσαι ακόμα στην Αθήνα. Λες να πας κανένα θερινό σινεμά, να ξεχαστείς λίγο, να μυρίσεις κανένα γιασεμί, να μονομαχήσεις με κανένα κουνούπι, να δεις καμιά ωραία ταινούλα τέλος πάντων βρε παιδί μου – έγκλημα είναι;

Ναι, έγκλημα είναι. Και ξέρεις ποιοι θα σε δικάσουν γι’ αυτό. Εκείνοι που έχουν κάνει τα θερινά σινεμά το απόλυτο βασίλειο της φασάρας τους, οι Avengers της καρέκλας σκηνοθέτη και τσίγκινου τραπεζιού κάτω απ’ τα αστέρια, οι παντοκράτορες των μυστικών της απόλυτης θερινοσινεμαδικής εμπειρίας.

Αν δεν αναγνωρίζεις τον εαυτό σου, αγαπητέ φίλε, σε καμία από αυτές τις κατηγορίες, τότε ξέρεις πολύ καλά τι σημαίνει αυτό.

Ο ΕΦΟΔΙΑΣΜΕΝΟΣ

Ο μεγαλύτερος παίχτης της θερινοσινεμαδικής κουλτούρας. Αφού έχει τσακωθεί πρώτα στην είσοδο ζητώντας να βγάλει φοιτητικό υποστηρίζοντας πως έχει ξεχάσει το πάσο στο σπίτι παρόλο που είναι 37 χρονών, έπειτα ξεδιπλώνει συμπαντική γνώση παραχώματος ψιψιψονίων κι αναψυκτικών σε θέσεις που ούτε κι οι ίδιοι οι κατασκευαστές της τσάντας του δεν γνώριζαν ότι υπάρχουν.

Αν σε δει να ξεροσταλιάζεις, μπορεί να σου προσφέρει διακριτικά λίγη γκαζόζα. Αν σε δει να ψιλοπεινάς, μπορεί να σου πασάρει με τρόπο λίγα πακοτίνια. Αν σε δει να περιμένεις στην ουρά για το κυλικείο 25 λεπτά πίσω 165 ανθρώπους στο διάλειμμα, μπορεί να μειδιάσει ειρωνικά.

ΤΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΔΙΑΛΕΓΕΙ: Ό,τι μπλοκμπάστερ έχει ξεμείνει από όλη την χρονιά και παίζεται ακόμα σε θερινό. Γενικά, πράγματα που κάνουν φασαρία ώστε να καλύπτουν τον ήχο από τα σαγόνια και το χρτσχρτσχρτσ από τις σακούλες.

ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΘΕΡΙΝΟ: Οπουδήποτε έχει σούπερ μάρκετ σε ακτίνα 100 μέτρων.

ΘΑ ΤΟΝ ΠΕΤΥΧΕΙΣ ΕΠΙΣΗΣ: Έξω από συναυλίες να τον έχουν γυρίσει ανάποδα οι πορτιέρηδες για να αδειάσει από αλκοολούχα και ψιψιψόνια.

Ο ΦΑΣΑΙΟΣ (ΠΡΟΦΙΛ Α / ΠΡΟΦΙΛ Β)

Παίρνει πολλές μορφές, αλλάζει πολλά πρόσωπα, ενσαρκώνεται σε διαφορετικά σώματα. Όχι, δεν είναι αρχαίος ασσυριακός θεός αλλά άμα το απαιτήσει η φάση μπορεί και να γίνει, δεν θα κωλώσει. Αξιοποιώντας στο έπακρο την ετυμολογική ασάφεια της λέξης φασαίος, ο φασαίος του θερινού σινεμά μπορεί να εμφανιστεί είτε για να φασίσει είτε για να φασώσει.

Με το Προφίλ Α, σκάει μύτη με ύφος χιλίων καρδιναλίων που έχει οργώσει τις Μπερλινάλε, που στις Νύχτες Πρεμιέρας όλοι τον ξέρουν με το μικρό του, που οι μικρομηκάδες τον παρακαλάνε να παίξει στις ταινίες τους, που κι ο Γκοντάρ ο ίδιος θα καθόταν να μαθητεύσει στα πόδια του προκειμένου να μάθει ποια είναι Η Φάση.

Με το Προφίλ Β, εμφανίζεται συνοδευόμενος και περνάει και τα 103 λεπτά διάρκειας της ταινίας φασώνοντας νεαρή συνοδό – πράγμα που ούτε ελάχιστα δεν τον εμποδίζει έπειτα από να ασκήσει αναλυτικότατη πλην δριμύτατη κριτική στον σκηνοθέτη.

ΤΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΔΙΑΛΕΓΕΙ: Γούντι Άλεν, Φτηνά Τσιγάρα, επανεκδόσεις Ούγγρικου σινεμά του ‘60, σαβούρες της κακιάς ώρας όταν εμφανίζεται με το Προφίλ Β προκειμένου να παίξει μπαλίτσα ανενόχλητος.

ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΘΕΡΙΝΟ: Εξάρχεια, Πετράλωνα, εσχάτως και Παγκράτι.

ΘΑ ΤΟΝ ΠΕΤΥΧΕΙΣ ΕΠΙΣΗΣ: Παντού, πραγματικά παντού. Θέλοντας και μη. Κυρίως μη.

Ο ΦΙΛΑΡΑΚΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΧΑΜΗΛΩΣΕΙΣ ΛΙΓΟ ΔΕ ΒΛΕΠΩ

Μπορεί εσύ να είσαι 1.70 κι εκείνος να είναι 2.10. Δεν έχει σημασία. Μπορεί να έχεις γίνει ένα με το πάτωμα προσπαθώντας να τον αποφύγεις προκαταβολικά. Δεν έχει σημασία. Μπορεί να μην κάθεσαι καν μπροστά του. Δεν έχει σημασία. Θα πρέπει να χαμηλώσεις λίγο γιατί δεν βλέπει. Τέλος.

Όλως τυχαίως, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να είναι ο ίδιος τύπος που έχει πιάσει μια θέση για την κοκακόλα του, μία θέση για τα ποπ κορν του, μια θέση για τα τσιγάρα του και μια θέση για τα πόδια του.

ΤΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΔΙΑΛΕΓΕΙ: Μόνο με υπότιτλους, για ευνόητους λόγους.

ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΘΕΡΙΝΟ: Όπου πηγαίνεις κι εσύ. Πάντα.

ΘΑ ΤΟΝ ΠΕΤΥΧΕΙΣ ΕΠΙΣΗΣ: Από πίσω σου. Γενικά.

Ο ΦΤΗΝΑ ΤΣΙΓΑΡΑΣ

Ο απόλυτος άρχοντας της καλοκαιρινής Αθήνας. Εκείνος που συλλέγει στιγμές σα να πρόκειται για αυτοκόλλητα Panini. Εκείνος που όλο τον Ιούλιο ζαλίζει μπάλες με το πόσο «κούκλα» (sic) είναι η Αθήνα το καλοκαίρι που αδειάζει και με το που μπει ο Αύγουστος έχει εξαφανιστεί για 28 μέρες Ικαρία να συλλέξει στιγμές σε κάνα πανηγύρι.

Ενίοτε διασταυρώνεται με άλλες φυλές των θερινών σινεμά, όπως τον γουντιαλενάκια, τον χιτσκοκάκια και τον φελινάκια. Δεν λείπει ποτέ από καμία εκ των 36 μοναδικών επετειακών προβολών των Φτηνών Τσιγάρων που γίνονται κάθε καλοκαίρι.

ΤΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΔΙΑΛΕΓΕΙ: Μάντεψε.

ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΘΕΡΙΝΟ: Όπου του γνέψει το αόρατο χέρι του Ρένου Χαραλαμπίδη.

ΘΑ ΤΟΝ ΠΕΤΥΧΕΙΣ ΕΠΙΣΗΣ: Σε όλες τις προβολές του Ας Περιμένουν Οι Γυναίκες, στο Μπάτμαν, στις συναυλίες Θανάση/Μάλαμα, στην Αμοργό, όπου υπάρχουν στιγμές που περιμένουν υπομονετικά να συλλεχθούν.

Ο ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ

ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ.

ΤΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΔΙΑΛΕΓΕΙ: Η Σιωπή των Αμνών, Η Σιωπή του Σκορσέζε, Η Σιωπή του Μπέργκμαν, Ο Σιωπηλός Μάρτυρας, το Jay and Silent Bob (κυρίως λόγω του Bob).

ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΘΕΡΙΝΟ: Ε, ξέρεις τώρα, σε ήσυχα μέρη γενικά.

ΘΑ ΤΟΝ ΠΕΤΥΧΕΙΣ ΕΠΙΣΗΣ: Σε σχολείο, ως δάσκαλο. Φυσικά.

Best of internet