Quantcast

Πέθανε ο Harry Belafonte, σπουδαίος καλλιτέχνης και ακτιβιστής της μαύρης κουλτούρας

Ο τραγουδιστής και ηθοποιός έφυγε από τη ζωή λίγο πριν κλείσει τα 100 του χρόνια

THE NERDSTREAM

26 Απριλίου 2023

Μια από τις σημαντικότερες μορφές της μεταπολεμικής μαζικής κουλτούρας των ΗΠΑ έφυγε από τη ζωή. Ο ηθοποιός, τραγουδιστής και (πάνω απ’ όλα) ακτιβιστής Harry Belafonte έφυγε από τη ζωή χτες, σε ηλικία 96 ετών, έχοντας κλείσει σχεδόν έναν αιώνα ζωής πάνω σε αυτόν τον πλανήτη. Και σε αυτόν τον σχεδόν ένα αιώνα έκανε και έδωσε πολλά, αφήνοντας ένα σημαντικό κι ανεξίτηλο στίγμη στην αμερικάνικη λαϊκή κουλτούρα, έστω κι αν εδώ και μπόλικες δεκαετίες βρισκόταν “στην αφάνεια”.

Ο Belafonte έγινε διάσημος τη δεκαετία του ’50, αρχικά ως τραγουδιστής, φέρνοντας στο pop προσκήνιο την μουσική calypso, η οποία προερχόταν από την παραδοσιακή μουσική της Καραϊβικής. Την ίδια εποχή, o Belafonte άρχισε να παίρνει τους πρώτους του πρωταγωνιστικούς ρόλους στη μεγάλη οθόνη, σε μια εποχή που ήταν εξαιρετικά σπάνιο για μαύρους ηθοποιούς να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής.

Σε μια βαθιά ρατσιστική μεταπολεμική Αμερική, λοιπόν, ο Belafonte πρωταγωνίστησε σε ταινίες σαν το Carmen Jones, το Island in the Sun και το The World, the Flesh and the Devil, ενώ αξίζει να σημειώσουμε και το αντιρατσιστικό noir Odds Against Tomorrow που δημιουργήθηκε με δική του πρωτοβουλία το 1959 με συνεργάτες καλλιτέχνες που εκείνη την εποχή βρίσκονταν στην αντικομμουνιστική μακαρθική μαύρη λίστα του Hollywood.

Βέβαια, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 ο Belafonte άρχισε να απομακρύνεται από την κινηματογραφική βιομηχανία, όντας δυσαρεστημένος με το γεγονός ότι του πρότειναν συνεχώς ρόλους που βασίζονταν σε φυλετικά στερεότυπα. Την ίδια περίοδο, ο Belafonte υπήρξε ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Martin Luther King στα πλαίσια του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα, ενώ παρέμεινε πολιτικά ενεργός στον αγώνα ενάντια στον ρατσισμό και τις κοινωνικές ανισότητες εν γένει σε όλη τη ζωή του.

Απέχοντας για χρόνια από το σινεμά, ο Belafonte εμφανίστηκε για τελευταία φορά στη μεγάλη οθόνη στο BlacKkKlansman του Spike Lee, ενώ ένα μέρος της ιστορίας του μπορείτε να το δείτε στο πρόσφατο ντοκιμαντέρ Is That Black Enough for You?!? που είναι διαθέσιμο στο Netflix.

RIP λοιπόν, γίγαντα. <3

Best of internet