Quantcast

Οι σεναριογράφοι της Αμερικής απεργούν, γιατί οι σειρές που βλέπουμε δεν γράφονται μόνες τους

Ζητούν καλύτερους μισθούς, κι αν δεν τους πάρουν απειλούν με spoilers <3

THE NERDSTREAM

3 Μαΐου 2023

15 ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από την τελευταία φορά που απήργησε το Σωματείο Σεναριογράφων της Αμερικής. Τότε το 2007-2008, η απεργία του Writers’ Guild of America είχε διαρκέσει σχεδόν 100 μέρες, οδηγώντας σε διακοπή το 25% των σειρών που παίζονταν εκείνη τη στιγμή στην αμερικάνικη τηλεόραση. Τώρα, το WGA απεργεί ξανά για καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας σε αυτήν την ζούγκλα που ονομάζεται βιομηχανία του θεάματος.

Το σωματείο βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με την Ένωση Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (Alliance of Motion Picture and Television Producers) για συλλογική σύμβαση εργασίας, αλλά οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν την Δευτέρα κι έτσι την Τρίτη οι σεναριογράφοι κατέβηκαν σε απεργία, διοργανώνοντας παράλληλα διαδηλώσεις σε Νέα Υόρκη και Λος Άντζελες έξω από τα γραφεία μεγάλων στούντιο και streaming πλατφορμών.

Σύμφωνα με το WGA, οι σεναριογράφοι πλήττονται από την στροφή της ψυχαγωγίας προς το streaming, η οποία σημαίνει λιγότερα τηλεοπτικά επεισόδια κι άρα χαμηλότερες αμοιβές. Το σωματείο ζητάει να εξασφαλιστεί ένα ελάχιστο minimum προσωπικού σε τηλεοπτικές παραγωγές, μαζί με έναν ελάχιστο αριθμό βδομάδων απασχόλησης, κάτι που προφανώς δεν αρέσει στα αφεντικά που θέλουν επισφαλείς συνθήκες εργασίας και δουλειά με το κομμάτι.

Οι πρώτοι που επηρεάστηκαν από την απεργία είναι φυσικά οι ζωντανές εκπομπές της αμερικάνικης τηλεόρασης, όπως το The Tonight Show, το The Late Show, το Jimmy Kimmel Live, το Saturday Night Live κ.ά, αλλά σύντομα θα αρχίσουν να επηρεάζονται και μεγάλες τηλεοπτικές σειρές που βρίσκονται στο στάδιο της παραγωγής, αν φυσικά η απεργία συνεχίσει. Προς το παρόν, ευχόμαστε νίκη στην απεργία και απολαμβάνουμε τα ευφάνταστα πλακάτ. <3

Best of internet