Quantcast
ORIGINALS

Η ύλη των εξετάσεων ελληνικής ιθαγένειας περιλαμβάνει (φυσικά) Παπαρίζου και Πυξ Λαξ

Διαβάζοντας τα θέματα για τις γραπτές εξετάσεις της ιθαγένειας πήραμε μια γερή τζούρα Ελλάδας


THE NEWSROOM · 24 Φεβρουαρίου 2021

Κάμποσο διάβασμα έχουν μπροστά τους οι υποψήφιοι για την ελληνική υπηκοότητα. Σύμφωνα με τον νόμο, όσοι θέλουν να γίνουν Έλληνες πολίτες θα πρέπει πλέον να δίνουν γραπτές εξετάσεις, οι οποίες θα γίνονται δύο φορές το χρόνο.

Το διαγώνισμα αυτό έρχεται να προστεθεί και θα προηγείται από τις προφορικές εξετάσεις που ήταν η ως τώρα μέθοδος. Όσον αφορά την ύλη, η  Γενική Γραμματεία Ιθαγένειας του υπουργείου Εσωτερικών έχει δημιουργήσει μια Τράπεζα Θεμάτων, η οποία είναι ελεύθερη για να τη μελετήσει όποιος θέλει. Σε αυτή περιλαμβάνονται κάπου 100 κείμενα ελληνικής γλώσσας καθώς και κάποιες εκατοντάδες ερωτήσεις για τα υπόλοιπα γνωστικά πεδία – από ιστορία μέχρι γεωγραφία και πολιτισμό.

Μέχρι εδώ καλά. Τα δύσκολα αρχίζουν φυσικά όταν ακούσει κανείς ότι πρέπει να σκοράρει πάνω από 70% σωστές απαντήσεις για πάρει το «Πιστοποιητικό Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση» (Π.Ε.Γ.Π.) και να έχει δικαίωμα να περάσει στην προφορική συνέντευξη. Επίσης, η όλη διαδικασία κοστίζει: Το εξέταστρο ύψους 150 ευρώ, μαζί με το ύψους 550 ευρώ παράβολο πολιτογράφησης. σημαίνει ότι το κόστος ένταξης δεν είναι και λίγο, ειδικά αν συνδέσει κανείς τα 150 ευρώ για το δικαίωμα να δώσεις γραπτά με τις σαφώς υψηλές απαιτήσεις της γραπτής εξέτασης (παρότι τόσο το εξέταστρο όσο και το όριο επιτυχία μειώθηκαν πριν την ψήφιση του νέου νόμου τον Οκτώβριο).

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν περίπου 30.000 αιτήσεις που εκκρεμούν. Επίσης, πέρα από την εξέταση την ίδια υπάρχουν κι άλλα αυστηρά κριτήρια, όπως η απόδειξη σταθερής εργασίας. Σε μία χώρα που η σταθερή εργασία δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτονόητη, οι άνεργοι και όσοι δουλεύουν μαύρα θα βλέπουν την υπηκοότητα με το τηλεσκόπιο.

Βέβαια δεν έχουμε φτάσει στο πιο hot κομμάτι, που είναι η ίδια η ύλη (την οποία μπορείτε να χαζέψετε εδώ). Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο στόχος είναι να γίνουμε Ευρώπη στα θέμα ιθαγένειας:

«Παρέχοντας απόλυτη διαφάνεια σε όλα τα στάδια της προβλεπόμενης διαδικασίας, θωρακίζοντας παράλληλα το αδιάβλητο των εξετάσεων μέσα από μια σύγχρονη διαγωνιστική διαδικασία, η οποία θα βάλει τέλος στις σοβαρές παθογένειες των περασμένων ετών.»

Υπάρχουν φυσικά θέματα που είναι τελείως μπανάλ, όπως αυτό:

Κάποια βέβαια μπορεί να είναι δυσκολούτσικα ακόμη και κάποιους από τους αυθεντικούς απόγονους του Μεγάλου Αλεξάνδρου:

Ακόμη πιο ζόρικα είναι τα πράγματα στο πεδίο της ιστορίας:

Τα πράγματα είναι αρκούντως δύσκολα, θα έλεγε κανείς:

Θέλετε να κάνετε την Ελλάδα τσιφλίκι σας (θα μπορούσε να το πει ο Κυριάκος Βελόπουλος, μη βαράτε); Απαντήστε για τα τσιφλίκια:

Πράγματα που όλοι οι Έλληνες ξέρουν να απαντήσουν, αν δίνουν Πανελλήνιες τον Ιούνιο και είναι στη Θεωρητική:

Και στον τομέα της κατανόησης κειμένου υπάρχουν κάποιες ενδιαφέρουσες επιλογές:

Με πόνο βλέπουμε ότι δεν έχει μπει κάτι για και την αθάνατη Ελληνίδα μάνα:

Αν μη τι άλλο, οι επίδοξοι Έλληνες θα πρέπει να ξέρουν για τις λέξεις που υπάρχουν μόνο στα ελληνικά, μπορεί και όχι:

Στη δε ενότητα «Πολιτικοί Θεσμοί», υπάρχει έμφαση στα σοβαρά ζητήματα:

Επιμένουμε ότι πρόκειται για θέμα που όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν καλά κι έχουν εμπεδώσει:

Τα καλύτερα όμως είναι στον πολιτισμό. Καταρχάς, ποιος οπαδός του Ζυμαρούλη της Pillsbury σκέφτηκε την φράση «η αφράτη ζύμη της αμβροσίας»;

Υπάρχει επίσης μία ερώτηση που ίσως γράφτηκε από τον ίδιο τον Κωνσταντίνο Καντακουζηνό, αν και αμιγώς ιστορικού ενδιαφέροντος:

Επιτέλους, κάποια στιγμή φτάνουμε στα κομβικά ερωτήματα του νέου ελληνικού πολιτισμού. Γιατί η γνώση που χωρίζει τον Έλληνα από τον βάρβαρο, είναι αυτή για την Βουγιουκλάκη:

Tον Σάκη και την Παπαρίζου:

Μέχρι τους Πυξ Λαξ:

 

Γιατί αν δεν κρύβεται στους στίχους των Onirama η σύγχρονη ελληνικότητα αγαπητές φίλες και φίλοι, τότε που θα μπορούσε να κρύβεται;

 

 

 

 

Best of internet