Quantcast
POLITIX

Πολυτεχνείο 2020: Η μέρα που η ΕΛΑΣ κατέβασε stormtroopers για να κάνουν ώπα το κέντρο της Αθήνας

Αρκετά μεγάλη πυκνότητα αστυνομικών ανά τετραγωνικό για να μπει στα Ρεκόρ Γκίνες πέτυχε η κυβέρνηση


Κώστας Αρβανίτης · 18 Νοεμβρίου 2020

Το ομαδικό photoshooting της νέας μονάδας Ο.Δ.Ο.Σ. φαίνεται πως παραμένει το μεγαλύτερο χτεσινό επίτευγμα της ΕΛΑΣ και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Αν μη τι άλλο, το εν λόγω event προκάλεσε έντονη ιλαρότητα σε όλο το μήκος και το πλάτος του Ίντερνετ και όχι μόνο, κάτι που δεν είναι ποτέ ανεπιθύμητο – βέβαια όχι τόσο όσο ο μνημειώδης συνωστισμός αστυνομικών κάθε είδους, που θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο γκράντε, αν μία διμοιρία δεν είχε επιστρέψει άρον άρον από την Αθήνα στη Λαμία ως πιθανά κρούσματα κορωνοϊού.

Όμως, τίποτε από όλα αυτά δε θα μπορούσε να είχε γίνει χωρίς την εκπληκτική ιδέα της κυβέρνησης της ΝΔ να απαγορεύσει οριζόντια και άνευ συζήτησης τις κινητοποιήσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Η λογική του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ήταν ότι πρόκειται για μία απλή γιορτή, η οποία μπορεί εύκολα να έχει τη μοίρα των παρελάσεων της 25ης Μαρτίου και της 28ης Οκτωβρίου.

Με αυτή τη λογική, θα μπορούσε να ισορροπήσει αριστερά και δεξιά – αν οι μεν δεν κάνουν τη φασούλα τους, το δίκαιο είναι να μην το κάνουν ούτε οι δε, διότι η επέτειος της 17Ν είναι η αντίστοιχη 25η Μαρτίου των αριστερών, ενώ η 28η Οκτωβρίου είναι η 6η Δεκέμβρη των εθνικιστών. Οι κεντρώοι λογικά γιορτάζουν τα γιορτάζουν όλα ή τιμούν την Black Friday, ομολογούμε ότι δεν είμαστε στο μυαλό του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Κάπου εδώ εμφανίζεται ένα ζητηματάκι: Ο εορτασμός γίνεται πάντα με μία διαδήλωση σε ένα σωρό πόλεις (και χωριά) της χώρας, και η απαγόρευση των διαδηλώσεων και της πολιτικής κινητοποίησης από μία κυβέρνηση είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα: Δεν πρόκειται για μία μάζωξη για χάθα γιόγκα στο λόγο του Φιλοπάππου, η οποία εδώ που τα λέμε μπορεί και να καεί σε καιρούς κορωνοϊού.

Η πολιτική δεν έχει παγώσει, η κυβέρνηση συνεχίζει να νομοθετεί, η αστυνομία έχει πλήρη ελευθερία κινήσεων, το (πολιτικό) δικαίωμα της συνάθροισης είναι κατοχυρωμένο στο Σύνταγμα, όμως ανεστάλη για 4 ημέρες με ένα ΦΕΚ που υπογράφεται από τον αρχηγό της Αστυνομίας. Αυτό που δεν εξηγείται είναι το πως και πότε μπορεί κανείς να διαμαρτυρηθεί ενάντια σε μία κυβέρνηση ενώ υπάρχει πανδημία, ειδικά όταν αυτή δέχεται πυρά για την ίδια τη διαχείρισή της πανδημίας.

Αν η λύση για περισσότερες ΜΕΘ, λεωφορεία ή επιδόματα που ζητούν οι πολίτες είναι η παραγγελία από το Wish, καλό είναι να ενημερωθούν από τον κύριο Πέτσα.

Το ζήτημα έγινε αρκετά εκρηκτικό ώστε να προκαλέσει την έντονη αντίδραση πολλών νομικών:


 

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου:


Aλλά και φορέων όπως η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων που ζήτησε την άμεση ανάκληση της απόφασης – ένας φορέας συνδικαλιστικός μεν, όχι ακριβώς εκφραστής της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς ή του αντιεξουσιαστικού χώρου δε:

«Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια του Κράτους Δικαίου.  Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θεωρεί ότι η σχολιαζόμενη απόφαση για γενική απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη την Επικράτεια βρίσκεται εκτός  Συνταγματικού πλαισίου και θα πρέπει άμεσα να ανακληθεί.»

Όπως είπε μάλιστα ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην ευρωβουλευτής, Κώστας Χρυσόγονος:

«Νομικά η ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων και Δικαστών (σ.σ. η οποία αποδοκίμασε την απαγόρευση των συναθροίσεων) είναι σωστή. Γίνεται μια προσπάθεια αναστολής της ισχύος του άρθρου 11 (δικαίωμα συνέρχεσθαι) του Συντάγματος χωρίς να έχουν συντρέξει οι προϋποθέσεις του άρθρου 48.

Η απαγόρευση όπως εκδόθηκε είναι αντισυνταγματική. Διαφαίνεται σοβαρή πιθανότητα εάν κάποιος προσφύγει έναντι του προστίμου που θα του επιβληθεί από το πρόστιμο για τη συνάθροιση, μπορεί να δικαιωθεί.

Δεν προβλέπεται αναστολή συγκεντρώσεων για λόγους δημόσιους υγείας.»

Όλα αυτά δεν είχαν σημασία: Το ΣτΕ απέρριψε το αίτημα για πάγωμα της απόφασης της ΕΛΑΣ , αν και το ζήτημα της συνταγματικότητας αυτό καθαυτό μένει ανοιχτό (και είναι φυσικά ζήτημα ερμηνείας, αδιαχώριστης από την πολιτική). Στηριζόμενος και σε άλλες νομικές γνώμες όπως του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απείλησε ευθέως τους πολιτικούς αρχηγούς κομμάτων της αριστερής πλευράς της αντιπολίτευσης (των οποίων βουλευτές και όχι μόνο συνυπέγραψαν καταγγελία της κυβερνητικής απόφασης) ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί.

Συνόδευσε μάλιστα τη δήλωση αυτή με το (ειρωνικό) σχόλιο ότι δεν μπορούν να παριστάνουν τους Γκάντι, διότι αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται καμία ανελευθερία:

Ένα τέτοιο θέαμα βέβαια μπορεί να σε κάνει να αμφιβάλλεις, εδώ που τα λέμε:

Στην Αθήνα, η 17η Νοέμβρη ξεκίνησε με μία πρωτοφανή παρουσία αστυνομικών, οι οποίοι είχαν πιάσει κυριολεκτικά κάθε γωνία του ευρύτερου κέντρου, όπως είχαμε την χαρά να διαπιστώσουμε με τα μάτια μας. Με αυτή τους την ιδιότητα κατόρθωσαν να κόψουν πρόστιμο σε γυναίκα που έφτασε ως το Πολυτεχνείο απλά για να αφήσει ένα λουλούδι (μετά την κατακραυγή το πρόστιμο διαγράφηκε), όμως η δημιουργικότητα της ΕΛΑΣ πήρε μπρος όταν το ΚΚΕ αποφάσισε να διαδηλώσει κοντά στο Σύνταγμα, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Το Μέρα25 βρέθηκε να πρωταγωνιστεί στην γνωστή κωμωδία (με σκηνοθέτη την ΕΛΑΣ), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μόνο συμβολικές ενέργειες.

To KKE είχε δηλώσει ότι θα διαδηλώσει κανονικά με ασφάλεια και αυτό έκανε. Η διαδήλωση του διαλύθηκε δια χειρός ΜΑΤ και ΔΕΛΤΑ, με χειροβομβίδες κρότου – λάμψης, δακρυγόνα και το γνωστό νέο όχημα να δροσίζει το κλίμα. Το πόσο έντονα ΣΕΡΠΡΑΪΖ ήταν η επίθεση έχει καταγραφεί από δεκάδες ΜΜΕ:

 

Ενώ χτυπήθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης:

Τα διάφορα πλάνα κάνουν σαφές ότι δεν τέθηκε ποτέ ζήτημα συζήτησης για τη διεξαγωγή μίας διαδήλωσης με ασφαλή τρόπο – η κυβέρνηση απλά ψηνόταν πολύ να οξύνει την κατάσταση. Βέβαια, μπορεί να απαιτεί γιγάντιο εγκέφαλο για να αντιληφθεί κανείς το πως οι κάποιες εκατοντάδες μελών του ΚΚΕ, σε ανοιχτό χώρο με μάσκες και αποστάσεις μεταξύ τους, εγκυμονούν μεγαλύτερο κίνδυνο από 2-3 βαγόνια του ΜΕΤΡΟ ένα random πρωί στην Ομόνοια.

Ενώ τα υγειονομικά μέτρα που πήρε η ΕΛΑΣ, δεδομένου ότι υπήρχαν εντολές, η εκτέλεση ήταν άψογη:

EUROKINISSI

EUROKINISSI

NEWS24/7

Υγειονομικοί ήταν προφανώς οι λόγοι που η διαδήλωση κυνηγήθηκε μέχρι την πλατεία Καραϊσκάκη με κάμποσες προσαγωγές και συλλήψεις, διότι άμα είναι να κοπεί κανένα 300ρι ακόμη, ο Covid19 δείχνει κατανόηση. Υπάρχουν όμως κάποια βασικά ζητήματα, ως προς τις χτεσινές κυβερνητικές αποφάσεις, όπως τονίζουν τα πλάνα από επιθέσεις των ΜΑΤ σε διάφορα σημεία της πόλης.

Μεταξύ άλλων, στον σταθμό Λαρίσης:

Στα Πετράλωνα:

Στην Καισιαρανή:

Και στα Σεπόλια:

Αλλά και εκτός Αθήνας. Πολύ ενδεικτικά, στη Θεσσαλονίκη:

Στην Πάτρα:

Στα Γιάννενα:

Στις Σέρρες:

Στη Λάρισα:

Στη Μυτιλήνη:

Το πρώτο είναι, φυσικά, ότι η εφαρμογή της απόφασης δεν περνάει τη βάση διότι συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις συνέβησαν – το κλίμα φόβου και τρόμου και η απειλή των προστίμων δεν δούλεψαν. Μπορεί κάποιος πολύ Παπαδοπουλικός (και δεν εννοούμε τον Σπύρο ή έστω τον Αβραάμ) να ζητήσει πολυβόλα, ναρκοπέδια και τανκς την επόμενη φορά.

Κάποιος άλλος θα μπορούσε, ασφαλώς, να ισχυριστεί ότι πρόκειται για πελούσιους μανιακούς (!) που θέλουν πάση θυσία να κάνουν το κομμάτι τους και να σκορπίσουν τον ιό σε κάθε πιθανή κατεύθυνση. Όμως, καμία από τις πολιτικές δυνάμεις, κοινοβουλευτικές και μη, που διαμαρτυρήθηκαν ή/και διαδήλωσαν χτες για τις αποφάσεις της κυβέρνησης δεν αρνείται την απειλή που αντιπροσωπεύει ο ιός ή δε ζητά μέτρα για την αντιμετώπισή του.

Όπως τόνισε πχ ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Αττικό Νοσοκομείο και χτεσινός διαδηλωτής, Μιχάλης Ρίζος:

«Ως μαχόμενοι γιατροί καταγγέλλουμε την υγειονομική πολιτική της κυβέρνησης, που κωφεύει για την ενίσχυση του ΕΣΥ, τις προσλήψεις προσωπικού, την ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ.

Φωνάξαμε για την ασφάλεια των εκπαιδευτικών, καταγγείλαμε τη σαρδελοποίηση στα ΜΜΜ. Η κυβέρνηση απαντά με χουντικού τύπου διατάξεις για την απαγόρευση των συναθροίσεων.»

Από τη μεριά του ΚΚ, αυτό ακριβώς ξεκαθάρισε χτες  στο Mega ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του, Νίκος Καραθανασόπουλος, δηλώνοντας μάλιστα ότι το κόμμα του σταμάτησε πρώτο τις μαζικές του διαδικασίες. Προς γενική έκπληξη, η διαφωνία βρίσκεται στο ΤΙ μέτρα πρέπει να παρθούν – το ότι στη Λάρισα η διαδήλωση στράφηκε προς το νοσοκομείο της πόλης είναι ο απόλυτος συμβολισμός.

Έχει σημασία επίσης ότι μιλάμε για μία κυβέρνηση που στόχευε στον νομοθετικό περιορισμό των διαδηλώσεων από πριν την πανδημία. Αυτό τόνισε χτες ο υπουργός ΠροΠο, προαναγγέλλοντας μία αντίστοιχη μόντα και για τις 6 Δεκεμβρίου:

«[Θα πρέπει] να τελειώνει αυτή η υπόθεση με τις διαδηλώσεις, οι οποίες καταλύουν και καταργούν πλήρως την κοινωνική ζωή.

Και για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο είναι προφανές ότι δεν μπορούν να γίνουν εκδηλώσεις όπως πέρυσι, να κάνουμε λίγο υπομονή και θα γιορτάσουμε και τα Χριστούγεννα, και την 25η Μαρτίου και το Πάσχα, όταν τελειώσει η πανδημία θα γιορτάσουμε όπως συνηθίζουμε τόσα χρόνια.»

Με δυο λόγια, το προσωρινό και το μόνιμο, το έκτακτο και το τακτικό, αρχίζουν να γίνονται ένα για κάποια οραματικά κυβερνητικά μυαλά, πέρα από εφήμερου χαρακτήρα διαφωνίες για το αν μία διαδήλωση είναι τώρα απαραίτητη. Πάντως αν θέλετε τη γνώμη μας, έχουν 100% δίκιο ως προς τη μπηχτή προς τον ΣΥΡΙΖΑ για το 2016, όταν η διαδήλωση για τον Μπαράκ Ομπάμα απαγορεύτηκε χωρίς να υπάρχει καν κορωνοϊός.

Και φυσικά, χτυπήθηκε από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα:

Παρεμπιπτόντως, στα προαναφερθέντα Σεπόλια συνέβη χτες κι ένα περιστατικό που θα ικανοποιούσε αρκετούς απαιτητικούς φίλους της ανελευθερίας. Μετά από την ειρηνική λήξη της διαδήλωσης στον σταθμό Λαρίσης, 24χρονος φοιτητής, μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΝΑΡ, ακολουθήθηκε από αστυνομικούς μέχρι το σπίτι του, όπου έγινε απόπειρα σύλληψής του.

Σύμφωνα με την συνήγορο της οικογενείας, στην προσπάθεια να τον συλλάβουν, οι αστυνομικοί χτύπησαν τον ίδιο, την μητέρα του, τον πατέρα του και την αδελφή του. Επίσης, συνέλαβαν γιο και κόρη και οι αστυνομικοί προσπάθησαν να συλλάβουν και τον πατέρα, ο οποίος όμως λιποθύμησε έχοντας πάθει ισχαιμικό επεισόδιο (ελαφρύ έμφραγμα).

Μετά από κατακραυγή και εντολή εισαγγελέα, οι αστυνομικοί άφησαν τον πατέρα, ο οποίος μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό και ευτυχώς φαίνεται να είναι καλά στην υγεία του. Συνελήφθησαν ακόμη δύο άτομα – σήμερα 18/11, είχαν αφεθεί όλοι, έχοντας όμως να αντιμετωπίσουν κατηγορίες. Η επίθεση καταγγέλθηκε από την τοπική κομματική οργάνωση του ΚΚΕ, η οποία αναφέρει τα εξής:

«Καταγγέλλουμε τους ξυλοδαρμούς και τις συλλήψεις μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που έγιναν μέσα στα στενά, σε πυλωτές και σχεδόν μέσα στα σπίτια τους και μάλιστα μπροστά σε όλη τη γειτονιά

Η ΕΛΑΣ δίνει φυσικά τη δική της εκδοχή, που λέει ότι ο 24χρονος τους πετούσε πέτρες, από τις οποίες τραυματίστηκαν αστυνομικοί. Υπενθυμίζουμε εδώ ότι πρόσφατα είχε τορπιλιστεί άδοξα μία άλλη αντίστοιχη αφήγηση της ΕΛΑΣ, όπου οι αστυνομικοί προσπάθησαν να κάνουν τους Πίκατσου για τον ξυλοδαρμό δύο νεαρών.

Τελικά, ένα βίντεο της ΕφΣυν έδειξε κάτι πολύ διαφορετικό:

Δεν μπορούμε να πούμε πάντως, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να δείξεις σεβασμό στον ιερό θεσμό της Οικογένειας από το να τη δείρεις ολόκληρη.

 

Best of internet