Quantcast
POLITIX

Η ΕΛΑΣ στην Νέα Σμύρνη: Πως πήραμε μια τζούρα από Τουρκία του Ερντογάν μέσα σε 24 ώρες

Μία κλασική βόλτα για πρόστιμα έβγαλε μπροστά όλα όσα αγαπάμε στην Ελληνική Αστυνομία και στην πολιτική της ηγεσία


Ας ξεκινήσουμε ανάποδα. Χτες, λίγο πριν τις 8 το βράδυ, δημοσιεύεται στην Καθημερινή ένα άρθρο του επιφανούς καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Νίκου Αλιβιζάτου. Εκτός από ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Αλιβιζάτος είχε δει από κοντά το ζήτημα της αστυνομικής βίας ως (ορισμένος από τον ίδιο τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη) πρόεδρος της επιτροπής που ερευνούσε αν τα αρμόδια όργανα της ΕΛ.ΑΣ. δίνουν σημασία προς τις υποδείξεις που κάνει γι’ αυτό το θέμα ο Συνήγορος του Πολίτη.

Όπως και να’ χει, στο χτεσινό του άρθρο ο κ. Αλιβιζάτος δήλωσε το εξής:

«Όσο για τη Νέα Δημοκρατία, που δεν θα πρέπει να ξεχνάει κανείς τη σημαντική συμβολή της στη διάλυση της Χρυσής Αυγής, θα μπορούσε να πει κανείς ότι, υπό τη σημερινή ηγεσία της, έκανε σημαντικά βήματα για την κατοχύρωση της ισονομίας και για τον σεβασμό των κανόνων του δημοκρατικού παιχνιδιού. Με κριτήριο τα ισχύοντα στην Ευρώπη, οι μομφές που διατυπώνονται εις βάρος της για «αστυνομοκρατία» είναι αστειότητες

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Αλιβιζάτος δεν απέκτησε χτες αυτή την άποψη. Κάτι αντίστοιχο λέει εδώ και κάμποσους μήνες , ακόμη κι αν έχουν προηγηθεί οι επιδρομές της ΕΛΑΣ σε όποιον δημόσιο χώρο έχει πλακάκια, παγκάκια και κόσμο:

«Τέλος, όσες επιφυλάξεις και αν μπορεί κανείς να διατυπώσει για τη συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων ιδίως στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων, θέλω να πιστεύω ότι, συγκριτικά με άλλες χώρες ανάλογου πολιτιστικού επιπέδου, η χώρα μας δεν ξεχωρίζει για την άμετρη χρήση αστυνομικής βίας

Όπως καταλαβαίνετε, ό,τι βλέπετε εδώ και 2-3 μέρες είναι μία ατελείωτη παραίσθηση από την οποία καλό είναι να ξυπνήσετε. Αυτό μας λένε καταξιωμένοι νομικοί, στους οποίους η κυβέρνηση δέχεται να εμπιστευτεί τέτοια ευαίσθητα ζητήματα. Ευτυχώς για το άρθρο, η αξία του εκτοξεύεται λόγω του timing με το οποίο δημοσιεύτηκε.

Το καυτό ΠΣΚ ξεκίνησε από το απόγευμα της Πέμπτης, όταν η διαδήλωση υπέρ των αιτημάτων του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα διαλύθηκε βίαια χωρίς κάποιον προφανή λόγο από τις δυνάμεις της τάξης. Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο των ημερών που ζούμε είναι ότι οι διαδηλώσεις επιτρέπονται ή διαλύονται με τελείως random τρόπο, λογικά ανάλογα με το πως ξύπνησε κάθε μέρα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Έτσι, την προηγούμενη βδομάδα υπήρξαν αρκετές ειρηνικές διαδηλώσεις που ολοκληρώθηκαν κανονικά, όμως η ΕΛΑΣ και η κυβέρνηση μάλλον αποφάσισαν ότι το δικαίωμα του συνέρχεσθαι έχει λήξει:

Το ότι στην κεφαλή της πορείας βρίσκεται πρωτοβουλία νομικών φαίνεται να μην έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι στους δρόμους έτσι κι αλλιώς πνέει η αύρα της δημοκρατίας:

Όπως ανέφερε η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων:

«- 18:00: Πάνω στην πλατεία Συντάγματος, οι επικεφαλής της Αστυνομίας προσεγγίζουν περίπου 50-60 άτομα, στην πλειοψηφία τους δικηγόρους, που έχουν ήδη ανοίξει το πανό της Πρωτοβουλίας Δικηγόρων και Νομικών. Ο επικεφαλής ενημερώνει ότι η συγκέντρωση – η οποία δεν έχει κατέβει στον δρόμο αλλά βρίσκεται στο συντριβάνι της πλατείας – πρέπει να διαλυθεί.

– 18:10: Διμοιρία των ΜΑΤ σφίγγει εντός κλοιού τους συγκεντρωμένους πάνω στην πλατεία Συντάγματος και τους απωθεί κάνοντας χρήση χημικών

Μία από τα ίδια συνέβη και το Σάββατο 6/3. Το α λα Ερντογάν όραμα για την πολιτική ζωή της χώρας ξεκίνησε με μερικά απλά χημικά:

Εμπλουτίστηκε με το (ήδη κλασικό) πλάνο όπου το νέο όχημα της αστυνομίας να ψεκάζει ένα πανό που κρατούν νομικοί:

Συνεχίστηκε με την προσαγωγή του γιου του απεργού πείνας, Έκτορα Κουφοντίνα, μάλλον γιατί η πολιτική στη χώρα είναι πια γενικώς οικογενειακή υπόθεση:

Και ολοκληρώνεται με τα χάδια και τα άπταιστα Γαλλικά που χάρισε ένα όργανο της τάξης σε έναν διαδηλωτή δικηγόρο:

«Δικηγόρος της μάνας σου είμαι, την π… ρε.»

Να πούμε εδώ, έτσι for the record, ότι η μητέρα του δικηγόρου απάντησε επωνύμως στο ανώνυμο όργανο:


Ολοκληρώθηκε; Όοοοοοοχι. Το Σάββατο οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ, προκειμένου να έρθουν πιο κοντά στον λαό έκαναν ντου μέχρι μέσα σε λαϊκή. Πιο συγκεκριμένα, τη λαϊκή του Χαλανδρίου:

Υπενθυμίζουμε ότι το γιατί συμβαίνουν όλα αυτά δεν είναι σαφές. Όταν η ΕΛΑΣ διαλύει ένα μπλοκ από δικηγόρους με κουστούμια, είναι αδύνατο να γίνει επίκληση σε επεισόδια ή κάτι παρεμφερές. Υπενθυμίζουμε ότι η ίδια η κυβέρνηση αναγνώρισε θέλοντας και μη ότι το συνταγματικό δικαίωμα στη διαδήλωση δε μπορεί να αναστέλλεται επ’ άπειρον, οπότε το συμπεριέλαβε ρητά και στην τελευταία ΚΥΑ:

ιγ) Μετάβαση προς τον σκοπό συμμετοχής σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις προστασίας της δημόσιας υγείας.

Ούτε η εμπλοκή του διαβόητου νόμου (link εδώ) για τις διαδηλώσεις μπορεί να εξηγήσει όλες αυτές τις αλλόκοτες αυξομειώσεις στην ένταση της βίας ή τις εναλλαγές attitude, πόσο μάλλον την ενασχόληση των αστυνομικών με τις μητέρες των διαδηλωτών, παρότι σήμερα είναι η Ημέρα της Γυναίκας. Έχουμε και κάτι σε “ΕΛΑΣ και μέρα της Γυναίκας“, αν έχετε την απορία:

Μήπως φταίει ότι οι διαδηλώσεις γίνονται υποστηρικτικά προς την απεργία πείνας του καταδικασμένου για 11 δολοφονίες, Δημήτρη Κουφοντίνα, το οποίο για πολλούς υπονοεί ότι όσοι υποστηρίζουν το αίτημά του (όπως πχ ο γνωστός μαοϊκός δικηγόρος Θέμης Σοφός) είναι κι αυτοί λίγο Κουφοντίνες; Όπως είπε στο χτεσινό του άρθρο ο κ. Αλιβιζάτος:

«Αυτή τη διαφαινόμενη προσέγγιση ως προς τον τρόπο της πολιτικής αντιπαράθεσης τη δηλητηριάζει η υπόθεση Κουφοντίνα.

[…]

Στο πολιτικό, ωστόσο, επίπεδο νομίζω ότι τα πράγματα είναι πιο απλά: αν η υπόθεση Κουφοντίνα αντιμετωπισθεί στις πραγματικές της διαστάσεις, αν δηλαδή θεωρηθεί ως σύγκρουση ενός περιθωριακού ρεύματος ιδεών κάποιων αμετανόητων υποστηρικτών της ένοπλης βίας με τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, νομίζω ότι η ένταση θα πέσει.»

Μήπως η απεργία πείνας χαλάει το κλίμα κοινωνικής ειρήνης που απολαμβάναμε νωρίτερα;


Δυστυχώς το σεναριάκι στράβωσε κάπου στη Συγγρού ή στην Καλλιρόης. Η επέμβαση της ΕΛΑΣ στην πλατεία της Νέας Σμύρνης χτες Κυριακή 7/3, η οποία είχε σαν σκοπό τα πρόστιμα σε όσους άραζαν αντικανονικά ή κάτι τέτοιο, οδήγησε σε έναν τελείως άκυρο και ψυχρό on camera ξυλοδαρμό ενός παρευρισκόμενου νέου ανθρώπου, την ώρα που συνομιλούσε σε κανονικό κλίμα με τους αστυνομικούς. Όπως είναι σαφές από τα ντοκουμέντα, κάποια στιγμή απλά βαρέθηκαν να του μιλάνε και αποφάσισαν να τον δείρουν.

Τα ντοκουμέντα έχουν κάνει τον γύρο του ελληνικού Ίντερνετ:


Να πούμε εδώ ότι ευτυχώς που υπάρχουν τα βίντεο των πολιτών και ενημερώνονται τα επαγγελματικά ΜΜΕ, τα οποία πρόλαβαν να δημοσιεύσουν ένα fantasy διήγημα περί ξαφνικής επίθεσης 30 ατόμων σε αστυνομικούς:

Τι έκαναν αυτά τα μέσα; Ό,τι κάνουν πάντα, δηλαδή πιστή αναπαραγωγή όσων λέει η ΓΑΔΑ, χωρίς καμία διασταύρωση και χωρίς καμία επιφύλαξη. Οι δε αστυνομικοί που έγραψαν την σχετική αναφορά φαίνεται να είχαν εξαιρετική έμπνευση χτες.

Το ξέρουμε, γιατί τίποτα από αυτά που λένε δε φαίνεται στα βίντεο και τις μαρτυρίες των κατοίκων που αναφέρονται παρακάτω. Κάποιος κακιασμένος θα μπορούσε κανείς να πιστέψει ότι το κάνουν συχνά αυτό το πράγμα…

«Την 14.50 ώρα σήμερα (7-3-2021) Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. μετέβη στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης, προκειμένου να διενεργήσει ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού.

Σημειώνεται ότι για την ανωτέρω Πλατεία υπάρχει πλήθος καταγγελιών για παραβίαση των μέτρων κατά του κορονοϊού.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων η ομάδα των αστυνομικών δέχθηκε απρόκλητα επίθεση από ομάδα (30) περίπου ατόμων με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο αστυνομικών.

Στη συνέχεια οι αστυνομικές δυνάμεις που έσπευσαν στο σημείο προσήγαγαν (11) άτομα από την ομάδα που επιτέθηκε στους αστυνομικούς.

Σχετική δικογραφία σχηματίζεται από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.»

Το οποίο fantasy διήγημα αναιρέθηκε και από κατοίκους της Νέας Σμύρνης, οι οποίοι μάλιστα παρουσιάζονται ως κεντρώοι μεσοαστοί! Τι κατάντια για κεντρώους μεσοαστούς, να μη συνεργάζονται με τις αφηγήσεις της ΕΛΑΣ:

Θα μπορούσαν να είναι κι αυτοί εχθροί της τάξης. Όμως τη χρησιμότητα των βίντεο την έχει καταλάβει και η ΕΛΑΣ, η οποία απαίτησε από τον κόσμο που ήταν εκεί να μη δημοσιεύσει τα ντοκουμέντα.

Γιατί όπως είπε στην κάμερα του OPEN μια αυτόπτης μάρτυρας:

«Βιντεοσκοπούσαμε, όπως όλη η Νέα Σμύρνη που βρισκόταν στην πλατεία, μας είδε ένας αστυνομικός, ο οποίος ήρθε προς το μέρος μας και μας είπε πως αν το δημοσιεύσουμε θα μας συλλάβει. Σε εμένα απευθύνθηκε. Μου είπε πως αν δημοσιεύσω το συγκεκριμένο βίντεο θα με συλλάβει. Στην πλατεία έγινε χαμός. Να σημειωθεί ότι η πλατεία ήταν γεμάτη οικογένειες με καρότσια με μικρά παιδάκια.

Ο διάλογος ήταν ήπιος στην αρχή. Πλησίαζαν όλοι και ζητούσαν εξηγήσεις γιατί επιβλήθηκε πρόστιμο. Δεν είχε προηγηθεί τίποτα. Κλασσικό μεσημέρι Κυριακής

Υπάρχουν κι άλλοι αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι μίλησαν σε άλλα μέσα. Όπως η κυρία Πόπη Σταυροπούλου, που δήλωσε στο News247 ότι το όλο επεισόδιο με την αστυνομία ξεκίνησε από την ίδια, επειδή οι αστυνομικοί πήγαν να τους κόψουν πρόστιμα ενώ δεν έκαναν τίποτε άλλο πέρα από να κάθονται σε παγκάκια με την αδερφή της, τον γαμπρό της και τα παιδιά τους. Είχαν φορέσει μάσκες και είχαν στείλει τα κατάλληλα SMS.

Τότε, οι πολίτες που ήταν μπροστά πήγαν να ζητήσουν εξηγήσεις από τους αστυνομικούς. Με την ίδια την κ. Σταυροπούλου, η στιχομυθία πέρασε από αυτό το σημείο:

– Τώρα θα φύγετε, αλλιώς θα σας γράψουμε.

– Μα δεν μπορείτε να μας γράψετε, δεν έχουμε κάνει κάτι. Έχουμε στείλει μήνυμα και φοράμε τις μάσκες μας.

Και κατέληξε σε αυτό το σημείο:

– Θα σας γράψουμε γιατί έτσι θέλουμε.

– Μπορείς να μου πεις σε παρακαλώ τον λόγο που με γράφεις;»

– Γίνεται να μην ρωτάτε και να μην φέρνετε αντιρρήσεις; Το καλύτερο που είχατε να κάνετε ήταν να φύγετε κατευθείαν όταν σας το είπαμε. Σου εξήγησα γιατί σε γράφω. Γιατί έτσι θέλω. Τώρα, τα παράπονά σας στον Χαρδαλιά.

Κάτι αντίστοιχο είπε επώνυμα ο κ. Στέφανος Παπαδάκης:

«Η Αστυνομία απευθύνονταν με απίστευτο τρόπο σε μεγάλους, παιδιά, οικογένειες. Εγώ ήμουν στο μαγαζί που δουλεύω και βγήκα στην πλατεία όταν είχαν ξεκινήσει να διαμαρτύρονται άνθρωποι όλων των ηλικιών για την συμπεριφορά των αστυνομικών και το πρόστιμο που έκοψαν στην οικογένεια. Και βρέθηκα μπροστά στη στιγμή που έπιασαν τον νεαρό και άρχισαν το ξύλο. Τα υπόλοιπα τα λέει η εικόνα που βλέπετε όλοι στο βίντεο

Κάτι αντίστοιχο είδε από το μπαλκόνι του ο Δημήτρης Παπαθανασίου:

«Ξεκίνησαν όλα από έναν έλεγχο. Απ’ ότι καταλάβαινα, κάποιος αντέδρασε όταν τον έγραφαν -λεκτικά πάντα- και έτσι ξεκίνησε όλο το περιστατικό. Άρχισαν να δέρνουν ανελέητα. Μιλάμε για πολύ ξύλο και χωρίς λόγο. Και το δικό μου το βίντεο δεν κατέγραψε όλο το περιστατικό γιατί στην αρχή προσπαθούσαμε με φωνές να τους σταματήσουμε. Βλέπαμε να τον χτυπάνε και στο κεφάλι και παντού. Λογικά το παιδί θα έχει πρόβλημα από τα χτυπήματα.»

Αν περνάγαμε από συνέντευξη ως υποψήφιοι για το γραφείο τύπου της ΕΛΑΣ (ή για τον ΣΚΑΪ, εδώ που τα λέμε), θα λέγαμε ότι όλοι αυτοί είναι αριστεροί ή/και γνωρίζονται μεταξύ τους. Καλά δεν το πάμε; Ποια ήταν λοιπόν η αντίδραση της κυβέρνησης και των θεσμών μετά την κυκλοφορία του βίντεο;

Η πρώτη ήταν της ΕΛΑΣ, η οποία διέλυσε και την πορεία των κατοίκων της Νέας Σμύρνης, οι οποίοι διαδήλωσαν για να διαμαρτυρηθούν για στο περιστατικό. Ακολουθούν σκηνές από την διαδήλωση:


Και την διάλυσή της από τα ΜΑΤ:


Αντιμέτωπος με αυτά τα γεγονότα, ο Δήμος Νέας Σμύρνης αποφάσισε να καταδικάσει «τη βία από όπου κι αν προέρχεται» και ξεμπέρδεψε χαλαρός.

«Καταδικάζουμε τη βία από όπου κι αν προέρχεται. Οι εικόνες που είδαμε σήμερα στην Πλατεία δεν τιμούν ούτε την πόλη μας, ούτε τους πολίτες, ούτε την Αστυνομία.»

Η αλήθεια είναι ότι το περιστατικό δεν πέρασε απαρατήρητο. Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τα γεγονότα. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Α, Δημήτρης Βερβεσός, υπέβαλε επείγουσα αναφορά προς τον Μ. Χρυσοχοΐδη, κοινοποιούμενη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, όπου ζητά τα αντίστοιχα. Η ΕΛΑΣ διέταξε ΕΔΕ, η οποία αναμφίβολα θα κλονίσει συθέμελα το οικοδόμημα που η ίδια έχει στήσει.

Ως προς τους αστυνομικούς που βγήκαν στα πάνελ, ο μπαξές είχε απ’ όλα. Για παράδειγμα, ο γ.γ. Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος είπε ότι το πρόβλημα ήταν η παρουσία κινητών. Καλό είναι δηλαδή να μη δέρνουμε, όπως προσπάθησε να συμπληρώσει σε άλλα σημεία, εκτός ίσως κι είμαστε σε μέρος χωρίς κάμερες.

Επίσης, αμέσως αντιλήφθηκε ότι όλο το πράγμα ήταν προετοιμασμένο από τα πριν:

«Που την πατήσαμε για να σας το πω έτσι λαϊκά; Βγήκε ένα γκλοπ που εγώ εδώ που κάθομαι είναι ωραία να το λέω, αλλά όταν είσαι εκεί είναι διαφορετικά. Βγήκε ένα γκλοπ που δεν έπρεπε να βγει, διότι ξέρουμε ότι τραβάνε με κινητά.

Πήραν την εικόνα και ξαφνικά μετά αυθόρμητα οι κάτοικοι της Νέας Σμύρνης κάνανε πορεία και σηκώσανε πανό που έλεγε “Έξω οι μπάτσοι από τις γειτονιές μας“.»

Ο δε πάντα έμπιστος για αντικειμενικές δηλώσεις συνδικαλιστής της ΕΛΑΣ, Σταύρος Μπαλάσκας, δήλωσε ότι αυτοί που στ’ αλήθεια πόνεσαν (ακούστηκε σαν στίχος του Νίκου Οικονομόπουλου, να τα λέμε) είναι οι αστυνομικοί:

«Έχουμε τραυματίες πολίτες στο νοσοκομείο; Γιατί τραυματίες αστυνομικούς έχουμε. Δύο συνάδερφοί μου είναι δαρμένοι και τραυματισμένοι στο νοσοκομείο.»

Παραδέχτηκε βέβαια, μάλλον κατά λάθος, ότι το πτυσσόμενο γκλοπ που χρησιμοποιήθηκε δεν είναι το προβλεπόμενο από την υπηρεσία:

Από την άλλη, ο γ.γ. της Ένωσης των Αστυνομικών Δυτικής Αττικής, Σπήλιος Κρικέτος, πήρε αποστάσεις από όλο αυτό:

«Δεν ξέρω τι προηγήθηκε και δεν με ενδιαφέρει. Μένω στην εικόνα του ξυλοδαρμού που προσβάλει και ντροπιάζει όλους τους αστυνομικούς. Αποστολή μας δεν είναι να είμαστε έτσι. Αποστολή μας είναι να είμαστε δίπλα στον κόσμο. Αυτό που έγινε είναι ντροπή. Ελπίζω η ηγεσία της Αστυνομίας να κόψει ποπούς σήμερα. Αυτές δεν είναι εικόνες Αστυνομίας, είναι αλητείας.

Έχουμε και εμείς παιδιά που βγαίνουν στο δρόμο και μπορεί να ξεχάσαν να στείλουν το sms. Δεν θα τα ξυλοφορτώσουμε. Και φταίνε και οι επικεφαλής αυτών των αστυνομικών. Ότι και να έκανε ο πολίτης δεν δικαιολογούνται αυτές οι εικόνες.»

Συγκινητική η τοποθέτηση του κ. Κρικέτου, είναι βέβαιο ότι θα αγγίξει την κατά βάθος ευαίσθητη ψυχή αστυνομικών όπως αυτοί που σκαρφίστηκαν την καταπληκτική ιστορία με τους 30 αναρχικούς. Ίσως βέβαια να είναι απλά ένας φλώρος, και όχι ένας σκληροτράχηλος βετεράνος του FBI όπως ο βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο οποίος σήμερα το πρωί μίλησε στο ΟPEN TV.

Ο κ. Κυρανάκης λοιπόν κατάφερε να χαρίσει ένα «ναι μεν, ΑΛΛΑ» που να φαίνεται από το φεγγάρι. Όπως είπε αρχικά:

«Κυκλοφορεί ένα βίντεο που δείχνει μια απαράδεκτη εικόνα ό,τι και να έχει κάνει αυτός ο κύριος ο οποίος συλλαμβάνεται. Δεν μπορεί να ξυλοκοπείται έτσι.».

Εκεί συνέχισε ως εξής:

«Ο κύριος ο συγκεκριμένος που συλλαμβάνεται κάτι έχει κάνει και θα σας το πω αμέσως μετά.»

Για να πετάξει εκεί την αφοπλιστική συμβολή του, ανακοινώνοντας και το όνομα του χτυπημένου live στον αέρα:

«Η ενημέρωση που έχουμε για τον συγκεκριμένο είναι ότι λέγεται [….]. ανήκει στην “Ταξική Αντεπίθεση” και συμμετείχε στην επίθεση που έγινε στο υπουργείο Υγείας προ ημερών για τον Κουφοντίνα, τον τρομοκράτη δολοφόνο.»

Εδώ, πραγματικά, ο γράφων έμεινε χωρίς να ξέρει τι να πρωτοπεί. Στο κατά Κυρανάκη Ευαγγέλιον, είναι τελείως κομπλέ να δημοσιοποιεί στοιχεία πολιτών χτυπημένων από την αστυνομία μπροστά σε άπειρους ανθρώπους, τα οποία εδώ που τα λέμε δε θα έπρεπε καν να γνωρίζει, ως απλός βουλευτής που είναι. Αυτό το τελευταίο μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν (έστω άτυποι) φάκελοι, σαν αυτούς που κάηκαν κάποτε για να γιορτάσουμε τη Μεταπολίτευση…

Δεν έχει καν σημασία αν αυτές οι πληροφορίες στέκουν ή αν τις κατέβασε από το κεφάλι του σαν τους αστυνομικούς που πρακτικά υπερασπίζεται, διότι αυτό που υπονοεί εδώ, είναι εντέλει ότι δίκαια χτυπήθηκε επειδή μπορεί και να είναι μέλος μιας πολιτικής ομάδας, το οποίο μαρτυρήθηκε στον γαλάζιο βουλευτή. Με δυο λόγια, θεμελιώνεται ξανά ως ιδιώνυμο αδίκημα το να είσαι ενταγμένος κάπου πολιτικά, αν αυτό το κάπου δεν αρέσει στον κάθε Κυρανάκη.

Σε περίπτωση δε που έχετε την απορία για το τι ήταν η επίθεση που ανέφερε ο κ. Κυρανάκης, ήταν μία αναίμακτη “έφοδος” στο υπουργείο Υγείας με πανό, συνθήματα και τρικάκια. Σας αφήνουμε να διαλέξετε τι είναι περισσότερο “επίθεση” μεταξύ αυτού του γεγονός και αυτού που συνέβη στη Νέα Σμύρνη:

Εκτός από όλα αυτά, ο κ. Κυρανάκης πρόσθεσε και τη δική του σάλτσα στην ιστορία, λέγοντας ότι ο νεαρός προσπάθησε να αποσπάσει όπλο από αστυνομικούς – κάτι που δεν είχε καν αναφέρει η ΕΛΑΣ μέχρι τότε! Αξίζει να σημειωθεί ότι δεχόμενος τις παρατηρήσεις του Άκη Παυλόπουλου, ο κυβερνητικός βουλευτής κόντεψε να πει ότι τον λογοκρίνουν:

Κωνσταντίνος Κυρανάκης: Δεν θα με διακόψετε. Δεν γίνεται.

Άκης Παυλόπουλος: Κύριε Κυρανάκη θα γίνει. Πριν γίνει αυτό που θέλετε εσείς θα σας πω ότι δεν συμφωνώ ότι δίνετε τα στοιχεία του πολίτη στον αέρα.

Κωνσταντίνος Κυρανάκης: Έχετε μια ολόκληρη εκπομπή τεσσάρων ωρών να πείτε την άποψη σας, σε τρία λεπτά θέλω να πω τη δική μου, μπορώ;

Τη δροσερά δημοκρατική κίνηση του κ. Κυρανάκη σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κοινοβουλευτικού Έργου του ΚΙΝΑΛ, Σπύρος Καρανικόλας:

Όμως όσο φωτεινό κι αν είναι το μυαλό του κ. Κυρανάκη, ίσως η ιδέα να μην κατέβηκε από εκεί. Την Κυριακή τα μεσάνυχτα, ο βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννης Παππάς, είχε γράψει κάτι αντίστοιχο στο Facebook:

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνέχεια το διάγραψε, αντιλαμβανόμενος πιθανώς ότι η συγκεκριμένη προσέγγιση είναι ελαφρώς ανορθόδοξη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάποιος το μοίρασε στους κυβερνητικούς βουλευτές.

Να πούμε εδώ ότι το ενδιαφέρον της εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ (η συγκεκριμένη πληροφορία αναπαρήχθη και από την “Αυγή”) για τα προσωπικά δεδομένα είναι επίσης πολύ συγκινητικό.  Το μόνο που χρειάζεται να σκεφτεί κανείς είναι ότι το 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει εξοπλιστικό πρόγραμμα, ώστε η ΕΛΑΣ να αποκτήσει «χιλιάδες φορητές συσκευές» που θα επιτρέπουν την ταυτοποίηση πολιτών με τη χρήση λογισμικού αναγνώρισης προσώπου και λήψης δακτυλικού αποτυπώματος.

Η δε κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη πιθανώς να φάνηκε αδιάβαστη, διότι υπονόησε εμπλοκή του Αλέξη Τσίπρα και της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, επειδή στην πλατείας Ν. Σμύρνης είχαν πεταχτεί προκηρύξεις της τελευταίας:

«Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας, ενώ τα νοσοκομεία γεμίζουν, ενώ η κοινωνία βρίσκεται σε αυτό το οριακό σημείο, επιδιώκει να δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικής έντασης. Επιδιώκει πλατείες νεοαγανακτισμένων… Προφανώς τα τρικάκια δεν ήταν τυχαία. Ήταν τρικάκια της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ…Υποθέτω ότι δεν τυπώθηκαν μέσα σε δέκα λεπτά ….»

Τι είπε ο ίδιος ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για όλα αυτά;

«Η αστυνομική βία δεν δικαιολογείται, είμαστε απόλυτοι σε αυτό.»

Προς το παρόν, ο χτυπημένος νεαρός αντιμετωπίζει (φυσικά) κατηγορίες: απόπειρα σωματικής βλάβης, σωματική βλάβη, εξύβριση, βία κατά υπαλλήλων και παραβίαση των μέτρων κατά του κορωνοϊού. Ναι, κατηγορείται για βία κατά αστυνομικών, ενώ την ίδια κατηγορία αντιμετωπίζουν άλλα 10 άτομα. Να πούμε εδώ ότι όπως γύρναγε, οι αστυνομικοί συνέλαβαν και μια αναπληρώτρια δασκάλα, η οποία επίσης αντιμετωπίζει (φυσικά) κατηγορίες.

Αυτό αναφέρει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Νέας Σμύρνης:

      “Καταγγέλλουμε τη σύλληψη της αναπληρώτριας δασκάλας του 7ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Σμύρνης, Νιόβης Καλοκύρη και του συντρόφου της Φίλιππου Καλογρίδη στη διάρκεια της επιχείρησης τρομοκράτησης των κατοίκων από την αστυνομία, στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης. Και οι δύο βρισκόντουσαν στο Άλσος για άθληση, έχοντας στείλει το ανάλογο sms.

Την ώρα που έφευγαν είχαν την ατυχία να βρεθούν μπροστά στους αστυνομικούς που έπιαναν κόσμο «στο σωρό». Τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για «βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων από κοινού, απλή σωματική βλάβη τετελεσμένη από κοινού, εξύβριση κατά συναυτουργία, παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη ασθενειών και αντίσταση κατά της αρχής»(!!!) ενώ τις ίδιες copy paste κατηγορίες αντιμετωπίζουν και οι 11 συλληφθέντες”.

Ξέρετε τι μας θυμίζουν εμάς κάτι τέτοια; Εκείνον τον εκπρόσωπο τύπου του Σαντάμ Χουσεΐν με παρατσούκλι Baghdad Bob, ο οποίος διαβεβαίωνε τον κόσμο ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ έχουν συντρίψει τους Αμερικανούς μία μέρα πριν οι τελευταίοι μπουν στη Βαγδάτη:

 

 

 

Best of internet