Quantcast
POLITIX

Το πιο κρύο ανέκδοτο σχετικά με τον Στάθη Παναγιωτόπουλο είναι ότι κανείς δεν ήξερε

Οι κατά συρροήν κακοποιητικές πράξεις του γνωστού ραδιοφωνικού παραγωγού δε μπορούν να μπουν σε καμιά λογική “revenge” “porn”


THE NEWSROOM · 14 Δεκεμβρίου 2021

Τη γλυκιά γεύση της μεταμέλειας φαίνεται ότι ανακάλυψε σε 18 ώρες ο παρουσιαστής, ραδιοφωνικός παραγωγός και πρώην συνεργάτης της εκπομπής Ράδιο Αρβύλα, Στάθης Παναγιωτόπουλος. Το μόνο που χρειάστηκε για να γίνει αυτό το θαύμα ήταν ένα tweet, το οποίο ανέδειξε μια άγνωστη ως τώρα πλευρά του βιογραφικού του κ. Παναγιωτόπουλου.

Το εν λόγω tweet, με τη συγκατάθεση του δεύτερου ατόμου στο οποίο αναφέρεται, αποκάλυψε την εξής ιστορία: Πριν λίγα χρόνια, ο ραδιοφωνικός παραγωγός είχε συνάψει ερωτικό δεσμό με μια γυναίκα. Αφού χώρισαν, αυτή ανακάλυψε ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε ανεβάσει προσωπικές της στιγμές (φωτογραφίες και βίντεο) σε πορνογραφικά sites. Η απόδειξη ότι φταίει ο ίδιος είναι ότι μόνο αυτός θα μπορούσε να το έχει στην κατοχή του.

Για το τι συνιστούν αυτές οι πράξεις, τις οποίες έννοια του revenge porn μάλλον αδυνατεί να περιγράψει ικανοποιητικά (στην οποία έχουμε επίσης αναφερθεί εδώ), τοποθετήθηκε επίσης η δικηγόρος Αντωνία Λεγάκη:


Σύμφωνα με όσα ανέφερε το tweet, η γυναίκα κινήθηκε γρήγορα νομικά (κατέθεσε μήνυση), όμως βρέθηκε αντιμέτωπη με διαφόρων ειδών ώριμες συμπεριφορές που υποδεικνύουν έναν άνθρωπο που θέλει να αναλάβει την ευθύνη των πράξεων του: Ο κ. Παναγιωτόπουλος από τη μία της ζήτησε να τα βρουν εξωδικαστικά (και τελικά μετά από καιρό της είπε ότι δε θέλει να την ξαναδεί, ούτε να τα βρουν εξωδικαστικά) και από την άλλη όχι μόνο δεν κατέβαζε το υλικό που είχε ανεβάσει, αλλά συνέχισε να ανεβάζει αντίστοιχο υλικό με άλλες γυναίκες σε κάποιο μπλογκ. Επίσης, ότι απέφυγε να εμφανιστεί στο δικαστήριο τον Σεπτέμβριο της φετινής χρονιάς ισχυριζόμενος ότι δεν μπορεί να μετακινηθεί, ενώ τις ίδιες μέρες ταξίδευε και κινούνταν με το μηχανάκι.

Αυτό που ξέραμε ως χθες είναι ότι οι κακοποιητικές πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο ραδιοφωνικός παραγωγός θα κριθούν και πάλι στο δικαστήριο τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Αυτό που δεν ξέραμε είναι την ταχύτητα με την οποία θα κινούνταν οι εξελίξεις. Για αρχή, ο κ. Παναγιωτόπουλος εκπαραθυρώθηκε από την εκπομπή Ράδιο Αρβύλα, με τον chief Αντώνη Κανάκη να δηλώνει τα εξής:

«Είναι μία πάρα πολύ παράξενη ημέρα για το Ράδιο Αρβύλα. Είναι μία από τις πιο δύσκολες ημέρες. Το Ράδιο Αρβύλα είναι μια ιστορία που είναι αγάπη, επικοινωνία, ανθρωπιά, και είμαστε πάρα πολύ στεναχωρημένοι. Τα έχουμε χαμένα. Είμαστε όλοι συγχυσμένοι. Δεν ξέρω ακριβώς πώς θα το πω. Σήμερα ο Στάθης ο Παναγιωτόπουλος δεν είναι εδώ, και δεν θα είναι εδώ από εδώ και πέρα.

Του εξέφρασα τη λύπη μου και τον θυμό μου για το γεγονός ότι ενώ υπήρχε μία τόσο σοβαρή υπόθεση δεν μπήκε στην διαδικασία να μας ενημερώσει. Έμμεσα μας αφορά (…) Δεν είναι δυνατόν να έχεις κάνει κάτι τέτοιο, από εκείνη την στιγμή είμαστε σε μία θέση που πρώτα από όλα θέλουμε να εκφράσουμε την λύπη μας για την κοπέλα και όσα βίωσε.

Δεν μας ενδιαφέρει τι θα αποφανθεί η δικαιοσύνη. Για μας το θέμα είναι πρώτα από όλα ηθικό και ανθρώπινο και νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την συνεργασία με τον Στάθη και νιώθουμε προδομένοι.»

Σχετική ανακοίνωση έβγαλε και ο ΑΝΤ1, όπου αναφέρει τα εξής:

«Ο ΑΝΤ1 διαχρονικά καταδίκαζε και πάντοτε θα καταδικάζει απερίφραστα, κακοποιητικές συμπεριφορές, πράξεις και πρακτικές που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια του ανθρώπου και την ιδιωτικότητα.

Ο σταθμός επικροτεί τα γρήγορα αντανακλαστικά και την αποφασιστικότητα που επέδειξε ο Αντώνης Κανάκης, λαμβάνοντας την απόφαση να απομακρύνει τον Στάθη Παναγιωτόπουλο από το δυναμικό των εκπομπών του «Ράδιο Αρβύλα» και «VINΥΛΙΟ», η οποία είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τις διαχρονικές αρχές και αξίες του σταθμού.»

Το θέμα άρχισε να παίρνει γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, παρά τον διάχυτο σκεπτικισμό για το αν είναι δυνατόν οι συνεργάτες του στο Ράδιο Αρβύλα να μην είχαν ιδέα για τις συμπεριφορές του ή/και τις νομικές του περιπέτειες. Εντέλει, ο ίδιος εξέδωσε ανακοίνωση σήμερα το πρωί, όπου αποδέχεται ότι οι κατηγορίες στέκουν και επιβεβαιώνει πράγματι (και πολύ βολικά) ότι οι συνεργάτες του δεν ήξεραν τίποτα. Είναι γεγονός ότι μπορεί και να μην ήξεραν, αλλά αυτές τις μέρες η καλύτερη τακτική είναι να πιστεύεις το πολύ ότι ο ήλιος βγαίνει από τα ανατολικά.

Στην ίδια του την (kinda) απολογία, ο κ. Παναγιωτόπουλος κάνει τον ενδιαφέροντα ισχυρισμό ότι ανέβασε πορνογραφικό υλικό στο ίντερνετ χωρίς να θέλει να βλάψει το πρόσωπο που απεικονίζεται εκεί. Επίσης, μας διαβεβαιώνει ότι έχει επανορθώσει εμπράκτως και ότι έχει κατακτήσει την μεταμέλεια για τις πράξεις του. Κοινώς, μας λέει ότι εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου περί συγχώρεσης κατά συρροήν κακοποιητικών συμπεριφορών, ή κάτι τέτοιο:

«Έκανα μια απαράδεκτη πράξη, εις βάρος ενός ανθρώπου που δεν με είχε βλάψει. Έκανα την πράξη αυτή υπό την επήρεια κακής συγκυρίας στη ζωή μου, χωρίς καμία πρόθεση να βλάψω, να προσβάλλω ή να ζημιώσω κανέναν. Ήταν μια τεράστια απερισκεψία, η χειρότερη που έχω κάνει ποτέ και αντιμετωπίζω τις συνέπειες. Το μετάνιωσα πικρά και ειλικρινά, μάλιστα δεν περνάει ούτε μια μέρα έως και σήμερα που να μην το μετανιώνω.

 Ζήτησα συγγνώμη από το εν λόγω πρόσωπο και επανόρθωσα εμπράκτως χωρίς να θεωρώ ότι η μεταμέλειά μου εκμηδενίζει την απαξία της πράξης μου. Τώρα ζητώ συγγνώμη και δημοσίως. Επίσης, ζητώ συγγνώμη από τους φίλους-συναδέλφους μου στην εκπομπή που συμπαρουσιάζω, οι οποίοι δεν είχαν ιδέα για το ατόπημά μου αυτό, και τους έφερα σε πολύ δύσκολη θέση. Στο εξής απέχω από την εκπομπή θέλοντας να τους απαλλάξω από αυτή τη δύσκολη θέση. Μεταμελήθηκα ειλικρινά, και δεν μπορώ παρά να ζητήσω για άλλη μια φορά συγγνώμη από τα βάθη της καρδιάς μου από το πρόσωπο που προσέβαλα.»

Καλό θα είναι να θυμάται ότι αυτό δεν τον απαλλάσσει από την επερχόμενη δίκη, για την οποία μίλησε σήμερα η συνήγορος της κοπέλας. Η δικηγόρος δήλωσε ότι η πελάτισσά της είναι σε άθλια ψυχολογική κατάσταση μετά από όλα αυτά. Επίσης, σήμερα το πρωί μίλησε για το θέμα ο ακτιβιστής Ηλίας Γκιώνης, ο οποίος είχε εξαρχής γνώση του ζητήματος. Όπως είπε, ο κ, Παναγιωτόπουλος είχε ανεβάσει τα πρώτα βίντεο όσο ήταν ακόμη μαζί της:

«Αρχικά έλαβα την πληροφορία μέσω κοινής μας φίλης ότι υπάρχει μία κοπέλα που θέλει να με δει από κοντά για να μου αναφέρει μία καταγγελία για ένα δημόσιο πρόσωπο. Έτσι βρέθηκα με την κοπέλα να πιούμε έναν καφέ και να μου εξηγήσει τι έχει συμβεί.

Ήθελε βοήθεια γιατί όταν ξεκίνησε η εκπομπή των Ράδιο Αρβύλα και τον είδε στην τηλεόραση της ξύπνησε πάλι μέσα της όλο αυτό που έχει συμβεί, γιατί δεν έχει τελειώσει. Είναι σε μία ψυχολογική κατάσταση που δεν της έκανε καλό, οπότε θεώρησε ότι πρέπει να βγει δημόσια, για να φύγει ο Στάθης Παναγιωτόπουλος από τον δημόσιο χώρο.

Παρόλο που έκανε την καταγγελία στον Στάθη, ο ίδιος δεν κατέβασε κανένα αρχείο, χρειάστηκε τρεις μήνες δουλειάς και έρευνας. Έψαξε τις πορνογραφικές σελίδες, που είναι απρόσωπες. Ήταν αρκετά χρονοβόρο και δύσκολο.

Όπου υπήρχε μέιλ, και μπορούσες να επικοινωνήσεις, κατέβηκαν όλα τα αρχεία. Η κοπέλα από το 2016 μέχρι και σήμερα, είναι τελείως μόνη της και όσον αφορά στα δικαστικά. Έχει κάτσει και έχει δει άπειρες ώρες πορνό για να βρει τον εαυτό τηςΤα πρώτα βίντεο ανέβηκαν όσο ήταν οι δυο τους σε σχέση, χωρίς να το γνωρίζει η ίδια

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλη η σειρά των γεγονότων είναι πιστή στην ως τώρα παράδοση του #MeToo, που στην Ελλάδα μετρά κάτι λιγότερο από έναν χρόνο. 24 ώρες μετά το πρώτο tweet, έχουν βγει στη φόρα τουλάχιστον δύο καταγγελίες με αποδέκτη το πρώην μέλος των Ράδιο Αρβύλα. Μία προέρχεται από μια κοπέλα, η οποία δημοσιοποίησε μέσω του Facebook ότι ο Στάθης Παναγιωτόπουλος την είχε παρενοχλήσει το 2010 όταν αυτή επισκέφθηκε τον εργασιακό του χώρο.

Η κομβική λεπτομέρεια εδώ είναι ότι τότε η κοπέλα ήταν ανήλικη (ηλικία 15 χρονών) και αυτός το γνώριζε:

«2010. Κοιμάμαι και ξυπνάω με ραδιόφωνο και συγκεκριμένα imagine. Παίρνω τηλέφωνο μια μέρα σαν 15χρονη ακροάτρια στην εκπομπή του Στάθη Παναγιωτόπουλου για να ζητήσω ένα τραγούδι και να πω δυο κουβέντες με τον παραγωγό που άκουγα σαν έφηβη. Μου λέει ο παραγωγός εκτός αέρα πού είναι ο σταθμός για να πάμε με την παρέα μου να δούμε πώς γίνεται η εκπομπή στο ραδιόφωνο.

Ο Στάθης είχε εκπομπή 13:00-15:00 και οι υπόλοιποι της αρβύλας 15:00-17:00. Προκειμένου να τους δούμε όλους πήγαμε γύρω στις 14:30. Καθώς ήμασταν μες στο στούντιο για την εκπομπή με την παρέα μου μου λέει ο Στάθης «θα φύγω, έλα να με χαιρετήσεις». Μια και μου έκανε το «ορίστε» να πάμε στο σταθμό να δούμε τους ανθρώπους που ακούγαμε στο ραδιόφωνο, ήταν φυσικό να τον χαιρετήσω και να του πω ευχαριστώ.

Κλείσαμε την πόρτα στον όροφο και κατεβήκαμε τα σκαλιά για να φύγει. Του λέω καλό μεσημέρι. Μου λέει «φιλί;». Τον φιλάω στο μάγουλο φιλικά και του λέω ξανά «καλό μεσημέρι». Μου λέει «δεν εννοούσα αυτό, φιλί;» Του λέω «δεν ξέρω τι εννοείς, καλό μεσημέρι» και γυρνάω να ανέβω τις σκάλες και να π;aω πάνω στο στούντιο που είναι οι φίλοι μου. Μου δίνει μια στον κώλο και μου λέει «δεν πειράζει».
Ήμουν 15 χρονών. Το ήξερε.

Με αυτή την ευκολία με παρενόχλησε, χωρίς δεύτερη σκέψη. Γιατί δε θα μιλούσα. Και όντως δε μίλησα, το είπα σαν μυστικό λες και έφερα την ευθύνη του, σε δυο φίλες μου.

Σήμερα καμία μόνη.»

Μια άλλη προέρχεται  από την τραγουδίστρια Chrysa, η οποία δημοσίευσε τη δική της καταγγελία μέσω Instagram story:

Αυτές δεν είναι οι μόνες καταγγελίες. Υπήρξαν κι άλλες, ακόμη (;) ανώνυμες:

Να σημειωθεί εδώ ότι το σχόλιο του κ. Γκιώνη σχετικά με το γιατί προτιμήθηκε η δημοσιοποίηση μέσω social media έχει πολύ ενδιαφέρον:

«Κάπου εδώ να σας πω ότι σήμερα τα καταφέραμε όλα μαζί και μπράβο σε όλα σας. Επίσης κάπου εδώ να πούμε τον λόγο που έβγαλα εγώ το θέμα.

Γιατί θέλαμε πρώτα απ’ όλα να μείνει προστατευμένη η κοπέλα, έπειτα για να είμαστε εμείς η κύρια πηγή είδησης και να μην παραποιηθεί η καταγγελία όπως και έγινε τελικά από αναπαραγωγές τρίτων.

Τέλος γιατί η δημοσιογραφία στη χώρα μας έχει αποδείξει πόσο μη αναξιόπιστη και κίτρινη είναι πολλές φορές

Να πούμε εδώ ότι η έννοια του revenge porn συνήθως υπονοεί κάποια κακοποιητική ρεβανσιστική κίνηση ενάντια σε κάποιο άτομο μετά τον χωρισμό ή τη λήξη της οποίας σχέσης, ενώ σύμφωνα με την μαρτυρία και τα ως τώρα δεδομένα, τα περισσότερα uploads του υλικού είχαν ήδη γίνει ενώ ο ραδιοφωνικός παραγωγός ήταν ακόμη μαζί με την κοπέλα. Αν συνυπολογίσουμε τις άλλες καταγγελίες (οι οποίες έχουν δημοσιευτεί σε λιγότερο από 24 ώρες) μιλάμε για ένα συστηματικό μοτίβο κακοποιητικής κι εκμεταλλευτικής συμπεριφοράς. Και συνήθως, αυτά τα μοτίβα καταλήγουν να είναι γνωστά στον περίγυρο αυτού που τα διαπράττει (ακόμη κι αν δε γνωρίζουν το νομικό σκέλος).

Απλά, εξίσου συνήθως, πολλοί δεν δίνουν καμία σημασία και όταν το ζήτημα σκάσει, κάνουν τους ανήξερους.

Το ράδιο αρβύλα τελείωσε για τον κ. Παναγιωτόπουλο κυριολεκτικά και μεταφορικά, από’δω και πέρα ξεκινά μια επώδυνα πραγματική πραγματικότητα.

Best of internet