Quantcast
POLITIX

Κιβωτός του Κόσμου: Η ελληνική ΜΚΟ που θα μπορούσε να γίνει ντοκιμαντέρ Netflix

Όλα τα εξωφρενικά πράγματα που χρειάζεται να ξέρετε για την αυτήν την (πολύ) σκοτεινή ιστορία


THE NEWSROOM · 24 Νοεμβρίου 2022

Πως μπορεί να ξεχωρίσει μια υπόθεση μαζικής παιδικής κακοποίησης αυτή την περίοδο με τις τόσες αντίστοιχες; Το να ξεχωρίσει δεν την κάνει φρικτότερη ή σημαντικότερη, όμως η υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου έχει ένα τελείως δικό της στίγμα: Διαβάσαμε απαίσιες ιστορίες με θύματα ανήλικα, αλλά την καταγγελία ότι ο ιδρυτής και επικεφαλής της οργάνωσης, πάτερ Αντώνιος Παπανικολάου, έτρωγε αρνίσια παϊδάκια τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Όπως τόσα αντίστοιχα πράγματα στην Ελλάδα, συνδυάζει την τραγωδία με τη φάρσα.

Για τι πράγμα μιλάμε όμως;

Ποιο μαγαζί είναι πάλι αυτό

Πρόκειται για μια ΜΚΟ που ιδρύθηκε το 1998 από τον Α. Παπανικολάου και κατέληξε να επιβλέπει δομές σε όλη την Ελλάδα από τις οποίες πέρασαν αμέτρητα ανήλικα άτομα. Τις τελευταίες μέρες δεκάδες από αυτά έχουν προσέλθει για να καταγγείλουν τα πάντα όλα, από τη διαφθορά των επικεφαλής μέχρι τις σκληρές τιμωρίες που έριχναν οι παιδαγωγοί κι από συνθήκες εγκατάλειψης, υποσιτισμού και ανεπαρκούς φροντίδας μέχρι περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και ξυλοδαρμούς.

Το beef με την Εκκλησία

Ο πάτερ Παπανικολάου είναι φυσικά παπάς, αλλά φαίνεται να είχε μια περίεργη σχέση με τη main Εκκλησία. Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, είχε αρνηθεί να φέρει το μαγαζί του στην μεγάλη αγκαλιά της Αρχιεπισκοπής, στην οποία τυπικά υπάγεται. Από την άλλη, o Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος δήλωσε ότι όταν ξεκίνησε η Κιβωτός «όλοι την χειροκροτήσαμε την προσπάθεια που πήγαινε να κάνει.»

Αυτό που δεν αλλάζει είναι η απορία του κοινού για το πως διάφοροι κατά τα άλλα άνθρωποι του Θεού βρίσκονται συνεχώς μπλεγμένοι σε τέτοιες καταστάσεις.

Βρέχει φράγκα

Εκτός από την κακομεταχείριση των παιδιών που έμεναν στις δομές, η Κιβωτός του Κόσμου φαίνεται ότι ήταν ένας γιγάντιος κουμπαράς. Για παράδειγμα, οι πρώτες έρευνες των αρμόδιων Αρχών (της Οικονομικής Αστυνομίας αλλά και της Αρχής Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος) βρήκαν ότι την περίοδο 2017-2022 οι δωρεές στην οργάνωση άγγιξαν το εξωφρενικό ποσό των 33 εκατ. ευρώ (με 100 χιλιάρικα κρατική χρηματοδότηση μέσα σε αυτό). Αυτά προέρχονται από χορηγίες, επιχορηγήσεις και δωρεές πολιτών.

Και σε πιο μακροχρόνιο πλαίσιο:

Το ποσό είναι φυσικά, γιγάντιο, οπότε πάμε στο επόμενο ερώτημα.

Τα φιλανθρωπικά chains

Αυτή τη στιγμή είναι όλα κάπως ασαφή, αλλά ο πάτερ, η σύντροφός του Σταματία Γεωργαντή (η πρεσβυτέρα της οργάνωσης) και ίσως κι άλλα κοντινά τους πρόσωπα φαίνεται να ζούσαν τη δική τους dolce vita (χωρίς την Παναγιωτοπούλου). Μέχρι στιγμής, υπάρχουν μαρτυρίες για δυο μεζονέτες στα ανατολικά, για Πόρσε Καγιέν (που οδηγούσε ο πάτερ), για ακριβό τζιπ με φιμέ τζάμια (που οδηγούσε η πρεσβυτέρα), ακόμη και για σωματοφύλακες. Το φιλανθρωπικό έργο φαίνεται ότι αποδίδει πολύ πριν πάει κανείς στον παράδεισο.

Οι υψηλές επαφές

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Κιβωτός του Κόσμου ήταν μια high profile ΜΚΟ, η οποία κέρδισε την υποστήριξη τόσο μεγάλων εταιριών (ναυτιλιακών, τροφίμων, πετρελαιοειδών), όσο και ατομικά των μελών της ελληνικής ελίτ – αρκεί να δει κανείς τις σχετικές δηλώσεις εδώ από δισεκατομμυριούχους, μέλη οικογενειών βιομηχάνων και πάει λέγοντας.

Αυτό δεν παραπέμπει σώνει και ντε σε συνωμοσία, αλλά πιθανώς να έχει να κάνει με τη βιασύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη να έρθει νέο ΔΣ στην Κιβωτό με πρόεδρο την πολύ έμπειρη στον χώρο των ΜΚΟ Αλεξάνδρα Μαρτίνου, η οποία είναι σύζυγος του γνωστού εφοπλιστή Ανδρέα Μαρτίνου. Επίσης, η ανιψιά της της είναι βουλευτίνα της ΝΔ και ο πατέρας (βουλευτίνας) διοικητής του Άγιου Όρους. Τέλειο υλικό για θεωρίες συνωμοσίας.

Η Greek παράνοια

Το ότι η Κιβωτός είχε τόσο μεγάλα ονόματα για χορηγούς και δωρητές δε σημαίνει ότι δε θα ακούγαμε και ειδήσεις βγαλμένες από τα Παρατράγουδα, φυσικά. Αν θέλετε τη γνώμη μας, ξεχωρίζουν οι δηλώσεις ενός από τα (πρώην) παιδιά που παραμένουν υποστηρικτές του επικεφαλής της Κιβωτού ότι του έκαναν μασάζ χωρίς να το θέλει κι ότι τον κυνηγούν μασόνοι. Αυτά τα είπε ο ίδιος άνθρωπος.

Στον αντίποδα, ένα κοριτσάκι πολύτεκνης οικογένειας που είχε μείνει σε δομή δήλωσε ότι ο πατήρ Αντώνιος τους έλεγε ότι είναι ο Ιησούς:

«Ο πατήρ Αντώνιος στις λειτουργίες έλεγε ότι είναι ο Θεός, έλεγε ότι εκείνος είναι ο Ιησούς, έτσι παρουσίαζε τον εαυτό του, ως Ιησού. Έλεγε ότι είναι παντοδύναμος, παρουσίαζε τον εαυτό του ότι είναι κάτι ανώτερο.»

Άμα είναι όντως ο Ιησούς, ελπίζουμε να μη σταυρωθεί κυριολεκτικά, 2022 έχουμε.

 

 

Best of internet