Quantcast
POLITIX

Twitter: Όλα τα τρελά, τρελά σκηνικά από τότε που ο Έλον Μασκ το πήρε όλο δικό του

Όταν ο μεγαλύτερος κλόουν του κόσμου αναλαμβάνει το μεγαλύτερο τσίρκο του κόσμου


THE NEWSROOM · 23 Δεκεμβρίου 2022

Ευτυχώς για μας, δεν είμαστε φανατικοί χρήστες του μέσου. Γιατί αν ήμασταν δε θα περνάγαμε και τόσο καλά. Από την άλλη, η περίοδος που διανύει το Twitter είναι ακριβώς αυτού του είδους που αγαπάνε οι χρήστες του: Τελείως παρανοϊκή και γεμάτη εξωφρενικά γεγονότα και απίθανες δηλώσεις από εκκεντρικά (αν όχι τελείως βλαμμένα) άτομα. Απλά αυτή τη φορά, στο επίκεντρο των εξελίξεων είναι το ίδιο το Twitter.

Και στο επίκεντρο του επίκεντρου των εξελίξεων είναι φυσικά η μεγαλύτερη (και πιο πλούσια) drama queen της υφηλίου:

Ένα καπρίτσιο 45 δις δολαρίων

Κατά μία έννοια, η εξαγορά του Twitter από τον Έλον Μασκ είχε ένα στοιχείο δικαιοσύνης: Το μεγαλύτερο online τσίρκο ανήκει πλέον στον μεγαλύτερο online κλόουν. Ο Τόμας Έντισον των φτωχών από τη Νότια Αφρική ξεκίνησε να αγοράζει μετοχές του Twitter τον Ιανουάριο του 2022 και τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς έκανε επίσημη πρόταση πλήρους εξαγοράς της ιδιοκτήτριας εταιρείας.

Μετά από κάμποσες πιρουέτες, τόσο από την πλευρά του Μασκ όσο κι από την πλευρά του προηγούμενου διοικητικού συμβουλίου, η εξαγορά ολοκληρώθηκε στις 27 Οκτωβρίου. Κι όταν λέμε πιρουέτες, υπάρχει μέχρι και η λιτή απάντηση του Μασκ στο εκτενές thread του προηγούμενου CEO, Παράγκ Αγκραουάλ, η οποία απάντηση πρόλαβε να αναλυθεί και στα δικαστήρια. Αν δε θυμάστε, ήταν μια ηλεκτρονική σκατούλα:

Σε κάθε περίπτωση, αυτό είναι το σημείο που ξεκινά το πραγματικό χάος.

Μεταρρύθμιση ή επανάσταση

Ο Μασκ δεν έχασε καθόλου χρόνο και άρχισε αμέσως να εφαρμόζει το επαναστατικό του πρόγραμμα. Μία από τις πρώτες του κινήσεις ήταν να απολύσει ένα σωρό διευθυντικά στελέχη, μεταξύ άλλων και τον προηγούμενο CEO που αναφέραμε. Αυτό θα μπορούσε να περάσει λίγο στο ντούκου, αλλά ο νέος τσέο αποφάσισε να απολύσει και τη μισή εταιρεία και βάλε.

Για να καταλάβετε για τι κατάσταση μιλάμε, στα τέλη Οκτώβρη ο άνθρωπος βρισκόταν σε meeting με τον CEO μιας από τις μεγαλύτερες διαφημιστικές εταιρείες στον κόσμο, ο οποίος σε κάποια φάση τον ρώτησε αν σκοπεύει να επαναφέρει το προφίλ του μόνου ανθρώπου που μπορεί να κοντράρει τον Μασκ για τον τίτλο του μεγαλύτερου γελωτοποιού του Twitter: Τον Ντόναλντ Τραμπ. Να πούμε εδώ ότι τον ρώτησε επειδή αυτό είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τους δικούς του πελάτες.

Ο Μασκ ρώτησε τους παρευρισκόμενους αν πρέπει να δημοσιεύσει (εκείνη ακριβώς τη στιγμή) ένα tweet για όσους τον ρωτάνε για την επιστροφή του Τραμπ στο μέσο.

Είναι προφανές ότι τελικά το έκανε. Την ίδια βδομάδα, απέλυσε και τον έναν από τους υπεύθυνους του Twitter για ζητήματα διαφημίσεων που διαφώνησε εκείνη την ώρα. Όπως καταλαβαίνετε, το μέσο αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει μεγάλα ζόρια με τις διαφημιστικές εταιρείες, δηλαδή τη μεγαλύτερη πηγή εσόδων του. Η οτινάναι συμπεριφορά του μεγάλος ανδρός οδήγησε μέχρι και την μετοχή της Tesla σε πτώση, απλά επειδή εμπλέκεται ο ίδιος άνθρωπος.

Όσον αφορά την ίδια εταιρεία, η πολιτική «μπάτζετ ψιλικατζίδικου» περιλαμβάνει επίσης το πάγωμα των προσλήψεων, τη μείωση των ταξιδιωτικών και εταιρικών εξόδων και το κλείσιμο αρκετών γραφείων. Από την άλλη, την πρώτη του μέρα ως τσάρος του Twitter ο Έλον Μασκ μπήκε στα γραφεία της εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο με έναν νιπτήρα ανά χείρας για να κάνει το αστειάκι «let that sink in»:

Οπότε, +1 στα είδη υγιεινής.

Ναι αλλά το content

Μία από τις σημαίες του Μασκ στην εκστρατεία του να κάνει το Twitter μεγάλο και μακρύ όπως ο ΟΤΕ ήταν η ελευθερία του λόγου.

Η προσωπική μας γνώμη είναι ότι όποτε ακούς για ελευθερία λόγου πρέπει να δεις ακριβώς τι εννοεί (και τι πιστεύει γενικά, γιατί όχι) αυτός που το λέει. Αν μη τι άλλο, η επαναφορά του Τραμπ ήταν μια καλή πρώτη ένδειξη για τη νέα εποχή ελεύθερου λόγου στο Twitter. Η αποπομπή από το μέσο αρκετών δημοσιογράφων που είχαν το θράσος να αναπαράγουν πληροφορίες για τις κινήσεις του ιδιωτικού τζετ του πλουσιότερου ανθρώπου του κόσμου ήταν μια καλή δεύτερη είδηση. Να πούμε εδώ ότι ειδικά οι δημοσιογράφοι θεωρούνται πολύτιμα μέλη της πλατφόρμας από πρώην στελέχη του Twitter, διότι παράγουν εκεί μοναδικό περιεχόμενο που αποτελεί πόλο έλξης για άλλους χρήστες. Από την άλλη, υπήρξε άρση των ban για μια σειρά από εξαιρετικά φυντάνια, όπως λογαριασμούς που αναπαράγουν την υπέροχη θεωρία συνωμοσίας ότι οι εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ είναι κλεμμένες από τον Τραμπ ή διάφορες αντίστοιχες για τον Covid.

Προς το παρόν, μια διαφωνία για την άνοδο της ρητορικής μίσους (ρατσιστικής, αντισημιτικής, αντί-LGBT κ.α.) μετά το takeover βρίσκεται σε εξέλιξη. Στη μία πλευρά είναι παρατηρητήρια όπως αυτό, στην άλλη ο άτομα όπως ο διευθυντής Εμπιστοσύνης και Ασφάλειας του Twitter, Γιόελ Ροθ, ο οποίος υποστήριξε ότι ακόμη κι αν τα tweets που περιέχουν τέτοια ρητορική αυξάνονται, η πλατφόρμα έχει πάρει αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμησή τους.

Δεν ξέρουμε τι μπορεί να σημαίνει αυτό, αλλά μία μέρα μετά από αυτές τις δηλώσεις, παραιτήθηκε. Είπαμε επίσης ότι οι ιδέες του Μασκ για το τι σημαίνει ελευθερία του λόγου (και η προσωπική του κόντρα από προηγούμενα χρόνια) είναι μία από τις αιτίες που τον οδήγησαν στη σύγκρουση με το tech μεγαθήριο που λέγεται Apple; Παρότι το ζήτημα φαίνεται να “λύθηκε” (σύμφωνα με τον ίδιο τον Μασκ), σαν μέθοδος οικονομικής διάσωσης του Twitter η κόντρα με την Apple φαίνεται μάλλον ανορθόδοξη.

Πρόλαβε πάντως να ανεβάσει ένα σχετικό meme (και να το διαγράψει πιο μετά):

Είναι αδύνατον επίσης να μην αναφερθούμε στην απόπειρα του Μασκ να χρεώσει τους λεγόμενους verified λογαριασμούς. Η ιδέα έπεσε στο τραπέζι κι αποσύρθηκε ξανά, αλλά μπορεί να ξαναπέσει στο τραπέζι και να αποσυρθεί ξανά και πάει λέγοντας, μια τάση απου αντανακλά το βασικό σκεπτικό του επιχειρηματία: Όποιο κι αν είναι αυτό, αλλάζει κάθε βδομάδα.

Ο βασιλιάς είναι χαζός;

Ξέρετε κάτι; Άλλοι πιστεύουν ότι είναι μια επιχειρηματική μεγαλοφυΐα, άλλοι ότι είναι ένα κακομαθημένο 8χρονο ηλικίας 50 χρονών με πάρα πολλά λεφτά. Εμείς κλίνουμε προς το δεύτερο, με την προσθήκη ότι δεν αντέχει ούτε 10 λεπτά να μην έχει την προσοχή του παγκόσμιου κοινού στραμμένη πάνω του. Για να την κερδίσει, μπορεί μέχρι και το Twitter να διαλύσει (για το οποίο ακούμπησε ένα σωρό λεφτά). Ακόμα και το δημοψήφισμα για το αν πρέπει να παραμείνει CEO, εκεί εντάσσεται. Σε αυτό του βγάζουμε το καπέλο – έφερε κάπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους να ψηφίσουν ότι είναι άχρηστος.

Πάντως, όπως γράφαμε τις προάλλες, μας φαίνεται πολύ δύσκολο ότι απλά θα το παρατήσει και θα φύγει. Ακόμη και το μήνυμα ότι «πήρα το μήνυμα» είναι ύποπτο για άτομα τόσο εθισμένα στο drama. Το πιο πιθανό είναι να βρει κάποιο από τα αρκετά τσιράκια για να τον βγάλει (κυριολεκτικά) από τη δύσκολη θέση.

Αν θέλετε τη γνώμη μας, εμείς όσο ο Σνουπ Ντογκ συνεχίζει να δηλώνει «παρών» για τη θέση του CEO της πλατφόρμας, κοιμόμαστε ήσυχοι.

 

 

 

 

 

 

 

Best of internet