Quantcast
POLITIX

«Το δυστύχημα που έρχεται»: Όταν συνδικαλιστές των σιδηροδρομικών προφήτευαν τραγωδία 20 μέρες πριν

Όταν όλες οι ενδείξεις ότι τα πράγματα είναι σκατά ήταν στη θέση τους και όλοι οι αρμόδιοι ψωλάρανε


THE NEWSROOM · 1 Μαρτίου 2023

Δεν υπάρχει πιο αμήχανη κατάσταση από το να δικαιώνεσαι με τέτοιο τρόπο. Την ίδια στιγμή που η φράση «ανθρώπινο λάθος» αρχίζει να ακούγεται 100 φορές το δευτερόλεπτο (ενώ οι γνώστες της κατάστασης ήδη αναφέρουν ότι κάθε λάθος φυτρώνει στο τραγικό πλαίσιο που είναι τα χρόνια προβλήματα των ελληνικών σιδηροδρόμων), μια πολύ πρόσφατη ανακοίνωση της παράταξης Δημοκρατική Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση – Σιδηροδρομικών (ΔΕΣΚ-Σ) ήρθε απότομα στην επιφάνεια.

Τρεις βδομάδες πριν, η ΔΕΣΚ εξέδωσε καταγγελία όπου κατηγορούσε όλους τους αρμόδιους (κυβερνήσεις, ΡΑΣ, ΟΣΕ, Hellenic Train) ότι δεν κάνουν τίποτα για την ασφάλεια των εργαζόμενων και των επιβατών στον σιδηρόδρομο. Η ανακοίνωση περιείχε και το παρακάτω απόσπασμα:

«Δεν θα περιμένουμε το δυστύχημα που έρχεται, για να τους δούμε να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα κάνοντας διαπιστώσεις.»

Προς έκπληξη κανενός, η αφορμή για την καταγγελία ήταν όχι ένα, αλλά δύο πρόσφατα ατυχήματα. Ολόκληρη η ανακοίνωση βρίσκεται παρακάτω:

«Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Άλλα δύο ατυχήματα τις προηγούμενες ημέρες προστέθηκαν στο μακρύ κατάλογο με τις Αμαξοστοιχίες 51 και 61 αντίστοιχα, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο το συνάδελφο Μηχανοδηγό αλλά και τους επιβάτες.

Όσο δεν παίρνονται μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους και την ασφαλή λειτουργία και κυκλοφορία των τρένων, τα ατυχήματα δεν έχουν τελειωμό.

Είναι πλέον εξοργιστικό αυτά να αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο και να μην παίρνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο, να μη δρομολογείται καμία βελτίωση στην υποδομή και λειτουργία, να μην ελέγχονται οι εμπλεκόμενοι φορείς και να μην αναζητούνται ευθύνες.

Όπως οι προηγούμενες Κυβερνήσεις έτσι και η σημερινή, έχει άλλες προτεραιότητες και όχι την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών. Αντιλαμβάνονται την ασφάλεια ως κόστος.

Το Υπουργείο βρίσκει λεφτά για τις διάφορες εργολαβίες, αλλά για να ολοκληρωθούν επιτέλους οι σιδηροδρομικές υποδομές και τα συστήματα ασφαλούς κυκλοφορίας  Ο Χ Ι !  «έχουν καιρό….κάποια στιγμή θα τελειώσουν».

Η ΡΑΣ επιλεκτικά παρεμβαίνει, αφήνοντας εκτεταμένα κενά και σοβαρές ελλείψεις στο απυρόβλητο.

Διάφοροι φορείς, ΟΣΕ και HELLENIC TRAIN αλληλο-μεταφέρουν τις ευθύνες τους, αλλά κανείς στο τέλος δεν φταίει….. Φταίνε τα φαινόμενα που είναι έντονα και πλημμυρίζει η γραμμή, φταίνε οι φωτιές που άφησαν καμένους κορμούς, φταίει το χιόνι, φταίνε οι άλλοι, φταίμε λίγο και εμείς φταίει και ο Χατζηπετρής…!!!

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΚΟΡΟΙΔΙΑ

Δεν θα περιμένουμε το δυστύχημα που έρχεται, για να τους δούμε να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα κάνοντας διαπιστώσεις.

Τα Σωματεία στο Σιδηρόδρομο και η Π.Ο.Σ. δεν μπορεί να ανέχονται άλλο αυτή την επικίνδυνη κατάσταση. Τι άλλο περιμένουν για να παρέμβουν; Τι άλλο πρέπει να συμβεί;

Τα θέματα ασφάλειας πρέπει να μπουν στην πρώτη γραμμή. Να βρεθούν στο επίκεντρο των συνελεύσεων στους χώρους δουλειάς.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να κρίνουν πολιτικά και συνδικαλιστικά όσους έχουν ευθύνη και συνεχίζουν να σφυράνε αδιάφορα εκείνους που αδιαφορούν  γι΄αυτό που συμβαίνει. Να κρίνουν εκείνους τους πολιτικούς κομισάριους και συνδικαλιστικούς εκπροσώπους που υποτιμούν και αδιαφορούν για όλους εκείνους τους παράγοντες που όταν διασταυρώνονται δημιουργούν καθημερινά ατυχήματα και δυστυχήματα.

Δ Ι Ε Κ Δ Ι Κ Ο Υ Μ Ε :

  • Άμεση πρόσληψη στον ΟΣΕ και την HELLENIC TRAIN μόνιμου προσωπικού με συγκροτημένα δικαιώματα για την κάλυψη των πολύ μεγάλων και σοβαρών ελλείψεων σε όλες τις ειδικότητες. Αντίστοιχη εξειδίκευση και πιστοποίηση του προσωπικού.
  • Προγράμματα εκπαίδευσης όλων των εργαζομένων στον ασφαλή τρόπο εκτέλεσης των εργασιών.
  • Ολοκλήρωση των έργων υποδομής και ασφαλούς λειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου.
  • Σωστή συντήρηση και επισκευή του τροχαίου υλικού και της γραμμής.
  • Συντήρησης, επισκευή και εκσυγχρονισμού όλου του τεχνικού εξοπλισμού και όλων των εγκαταστάσεων για ασφαλή εργασία.
  • Μέτρα ασφαλούς κυκλοφορίας των τρένων ιδιαίτερα κατά τη διέλευσή τους από κατοικημένες περιοχές.
  • Να χορηγηθούν όλα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας.
  • Τεχνικός Ασφάλειας και Γιατρός Εργασίας σε κάθε συγκρότημα.

Συναδελφικά.

ΔΕΣΚ – ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ»

Φυσικά, οι ενδείξεις είναι πολύ περισσότερες. Μια τέτοια ήταν η περσινή παραίτηση του προέδρου της επιτροπής ETCS (πρόκειται για το σύστημα ελέγχου των τρένων) της ΕΡΓΟΣΕ, υπεύθυνης για τα έργα σηματοδότησης του σιδηροδρομικού δικτύου. Μεταξύ άλλω, η επιστολή παραίτηση μιλάει για καθυστερήσεις και κακοδιαχείριση συμβάσεων, το υπογραμμισμένο σημείο μιλάει από μόνο του:

Μία άλλη ένδειξη ήταν το αναλυτικό περσινό ρεπορτάζ του Reporters United, το οποίο ρίχνει φως στις δύο (2) καταρρεύσεις που υπέστη το σιδηροδρομικό δίκτυο πέρσι, ευτυχώς τότε χωρίς νεκρούς. Τα αίτια της κατάρρευσης; Οι πολλές μορφές της εσκεμμένης εγκατάλειψης των σιδηροδρομικών γραμμών:

«Σήμερα στον ΟΣΕ υπηρετούν 880 εργαζόμενοι, έναντι περίπου 2.100 οργανικών θέσεων. Προκειμένου να εξασφαλίσουν την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του σιδηροδρόμου, οι εργαζόμενοι αυτοί καλούνται καθημερινά σε υπερεργασία. Ο παλιός ενιαίος ΟΣΕ είχε 12.500 προσωπικό στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Τώρα, το άθροισμα προσωπικού ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ, των εταιρειών που διαδέχθηκαν τις δραστηριότητες που είχε ο τότε ενιαίος ΟΣΕ, είναι περίπου 2.000 άτομα. Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες έχουν υπερδιπλάσιο προσωπικό ανά χιλιόμετρο δικτύου από την Ελλάδα», ανέφερε η έρευνα που είχαμε δημοσιεύσει πριν λίγους μήνες σε συνεργασία με το Investigate Europe και την Εφημερίδα των Συντακτών.

Όπως είπε σήμερα στην ΕΡΤ ο πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ Κώστας Γενιδούνιας, τα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου των τρένων υπάρχουν, αλλά δε δουλεύουν. Αυτό συμβαίνει εδώ και χρόνια:

«Έχει συμβεί το αδιανότητο. Δύο τρένα βρέθηκαν στην ίδια γραμμή. Το Intercity ανέβαινε προς Θεσσαλονίκη, το εμπορικό κατέβαινε από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα και από ότι φαίνεται υπήρξε μετωπική σύγκρουση και τα αποτελέσματα της τα βλέπετε όλοι.

Δεν λειτουργεί τίποτα, γίνονται όλα χειροκίνητα, είμαστε στο manual και σε όλο τον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Ούτε τα φωτοσήματα λειτουργούν, αν λειτουργούσαν οι μηχανοδηγοί θα έβλεπαν τα κόκκινα σήματα και θα σταματούσαν εγκαίρως.

Οι πληροφορίες δίνονται από σταθμάρχη σε σταθμάρχη μέσω ασυρμάτου. Μας λέει ο σταθμάρχης στην ΑΘήνα θα πάτε μέχρι το Mενίδι, μετά μέχρι την Οινόη, συνολικά αυτό γίνεται 15 φορές από Αθήνα για Θεσσαλονίκη.

Υπήρχαν ηλεκτρονικά συστήματα, δεν λειτουργούν, ρωτήστε τους υπευθύνους. Στο σημείο έχει διπλή γραμμή, ένα ανεβαίνει, ένα κατεβαίνει, δεν ξέρω γιατί τα τρένα βρέθηκαν στην ίδια γραμμή.

Εμείς ακολουθούμε εντολές. Όπου μας πουν πηγαίνουμε. Σε όλο το μήκος της διαδρομής είναι διπλή η γραμμή. Αν σε κάποιο σημείο γίνονται έργα υπάρχουν διακλαδώσεις. Όλα γίνονται χειροκίνητα και εμπειρικά. Είναι χρόνια που δεν λειτουργούν τα συστήματα.»

Χτες το βράδυ και λίγο πριν το δυστύχημα, ο ίδιος άνθρωπος είχε κάνει κι αυτό το σχόλιο:

Κάτι άλλο που είναι γνωστό εδώ και καιρό είναι ότι τραίνα που αποσύρθηκαν στην Ελβετία, μεταφέρθηκαν για να χρησιμοποιηθούν στην Ελλάδα. Αυτό ανέφερε και το προαναφερθέν ρεπορτάζ:

Η έρευνα του Reporters United και του Investigate Europe είχε αποκαλύψει ότι τα ETR-470 έφθασαν στην Ελλάδα με τις χειρότερες συστάσεις και ότι οι ενώσεις Ελβετών σιδηροδρομικών ζητούσαν επίμονα την κατάργησή τους γιατί έβγαζαν «κάθε είδους προβλήματα»

Επίσης, το Νοέμβριο η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης είχε στείλει εξώδικο με αποδέκτες τον ΟΣΕ, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων και την Hellenic Train. Το θέμα του εξώδικου ήταν η θλιβερή κατάσταση του δικτύου, η οποία ευθύνεται για 3 εκτροχιασμούς σε 3 μήνες:

«ΕΞΩΔΙΚΟ ΠΡΟΣ ΟΣΕ, Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ΡΑΣ και Hellenic Train.

Με λύπη/προβληματισμό σας αναφέρουμε, ότι παρά τις διαρκείς επισημάνσεις μας, διαμαρτυρίες μας και πρωτίστως τις συνεχείς εκκλήσεις μας προς αποκατάσταση εντεινόμενων προβλημάτων του σιδηροδρομικού δικτύου, ότι –δυστυχώς- επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι τραυματισμών που σας είχαμε εκφράσει. Διαπιστώνουμε διαρκώς την κακή κατάσταση της σιδηροδρομικής υποδομής, την έλλειψη συντήρησης της (που αποδεικνύεται από τις βραδυπορίες που καθημερινά δίνονται στους μηχανοδηγούς),την μη λειτουργία φωτοσημάτων και τηλεδιοίκησης εδώ και πολλά έτη, την μη λειτουργία του συστήματος ETCS (European Traffic Control System– του οποίου η θέση σε λειτουργία προστατεύει έναντι στο ανθρώπινο λάθος) η οποία δεν λειτούργησε ποτέ παρά το γεγονός ότι έχει εγκατασταθεί στις μηχανές!.

Επίσης διαπιστώνουμε τα κάτωθι :

Την μη λειτουργία της τηλεματικής στους σταθμούς, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ενημέρωση στο επιβατικό κοινό για τις καθυστερήσεις και αλλαγές στα δρομολόγια και οι επιβάτες να εξαγριώνονται και να επιτίθενται στους μηχανοδηγούς!

Διαπιστώνουμε επίσης το κλείσιμο των σταθμών σε περιφερειακές πόλεις λόγω έλλειψης σταθμαρχών, που δημιουργεί προβλήματα στα τρένα και στην πύκνωση των δρομολογίων.

Την ελλιπή περίφραξη της υποδομής, με αποτέλεσμα να είναι εύκολη πρόσβαση σε πεζούς σε πολλά σημεία, συνεπεία της οποίας υπάρχει συνεχώς απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Την πυκνή βλάστηση πλησίον της υποδομής που περιορίζει την ορατότητα και καλύπτει ακόμα και σήματα γραμμής, την εδώ και 15 έτη (!) μη λειτουργία συστημάτων ασφαλείας και φωτισμού εντός των σηράγγων στον Προαστιακό Αθήνας (Μέγαρα) αλλά και την αδυναμία επικοινωνίας όταν ένα τρένο βρίσκεται μέσα σε αυτές!

Την μη συντήρηση του δικτύου ηλεκτροκίνησης που έχει σαν αποτέλεσμα καθυστερήσεις στα δρομολόγια, ενώ στις 25 Οκτωβρίου 2022, μηχανοδηγός μας, τραυματίστηκε και νοσηλεύτηκε (έλαβε μάλιστα άδεια ασθένειας 7 ημερών από το ως άνω εργατικό ατύχημα), καθώς η αμαξοστοιχία Προαστιακού Αθήνας (υπ’αριθμ. 1534) προσέκρουσε σε καλώδια ηλεκτροκίνησης που κρέμονταν και ήταν υπό τάση!

Απόδειξη δε των ως άνω και της κάκιστης κατάστασης της υποδομής είναι οι 3 εκτροχιασμοί σε διάστημα 2 μηνών!!

Α) 1 Αυγούστου 2022 εκτροχιασμός 1521 στην Τιθορέα

Β) 10 Οκτωβρίου 2022 εκτροχιασμός προαστιακής αμαξοστοιχίας στο Λιανοκλάδι

Γ) 21 Οκτωβρίου 2022 εκτροχιασμός 882 στην περιοχή της Τιθορέας.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να απαξιώνεται ο σιδηρόδρομος, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες των μηχανοδηγών, αλλά και της εταιρείας Hellenic Train που δρομολογεί λεωφορεία προς εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού μετά από κάθε συμβάν.

Κατόπιν των ανωτέρω, δεδομένου ότι έχουν εξαντληθεί τα όρια ανοχής των εργαζομένων μηχανοδηγών, με την παρούσα σας εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία και αντίθεσή μας για τα προβλήματα που ήδη έχουν διαπιστωθεί, σας καλούμε δε να προβείτε άμεσα αυτήν αποκατάσταση των ως άνω προβλημάτων στην σιδηροδρομική υποδομή.

Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την επαπειλούμενη διατάραξη της υγείας και της ασφάλειάς μας εξαιτίας των προβλημάτων στο δίκτυο και σας καλούμε να λάβετε όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την εξασφάλιση της υγείας και της ασφάλειάς μας.Σας καλούμε επίσης να μας εξηγήσετε εγγράφως, εντός 15 ημερών από την κοινοποίηση της παρούσας,για τα μέτρα που προτίθεστε να λάβετε. Σας ενημερώνουμε ότι προτιθέμεθα να προβούμε σε κινητοποιήσεις από την κοινοποίηση της παρούσας τους όλους τους ανωτέρω λόγους.

Αρμόδιος Δικαστικός Επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει την παρούσα σε εκείνους προς τους οποίους απευθύνεται.
Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2022»

Αντίστοιχα πράγματα λέει και η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ:

«Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγραφεί μια τέτοια τραγωδία. Σήμερα θρηνούμε τους συμπολίτες μας που χάθηκαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη γιατί κάποιοι αδιαφόρησαν στις εκκλήσεις των εργαζομένων. Όταν οι εργαζόμενοι μιλούν για έλλειψη προσωπικού, για απαξίωση των εγκαταστάσεων και των υποδομών, για την ελλιπή συντήρηση του τροχαίου υλικού, για την παραβατικότητα σε όλο το μήκος του δικτύου, κάποιοι αρμόδιοι σφύριζαν αδιάφορα.

Τέτοιου μεγέθους τραγωδίες είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα συμβούν αν κάποιος δεν ασχοληθεί σοβαρά με την στελέχωση αλλά και τις υποδομές. Ο σιδηρόδρομος δεν είναι οι λαμπεροί γρανίτες, οι προβολείς και οι κάμερες των καναλιών που τρέχουν να προβληθούν όλοι όσοι φέρουν ευθύνη για αυτό τραγικό γεγονός.

Ο σιδηρόδρομος είναι όλα όσα υπάρχουν πίσω από αυτήν την χολιγουντιανού επιπέδου λάμψη, όλα όσα είναι αόρατα από τους φακούς των καμερών. Σήμερα από ντροπή και μόνο, θα έπρεπε να βλέπαμε τις παραιτήσεις όλων αυτών των «φωστήρων» που πιστεύουν ότι ο σιδηρόδρομος μπορεί να λειτουργήσει στον αυτόματο πιλότο

Βλέπουμε όλοι να αναφέρεται ξανά το ETCS, το οποίο βλέπουμε και την παραίτηση του προέδρου από την αντίστοιχη επιτροπή της ΕΡΓΟΣΕ. Βέβαια, γιατί να συζητάμε για τέτοια πράγματα όταν μπορούμε απλά να τα φορτώσουμε όλα σε έναν σταθμάρχη; Όπως είπε στην ΕΡΤ Βόλου ο τελευταίος σταθμάρχης του Βόλου, Γιώργος Αποστολέρης:

«Ανθρώπινο λάθος που ήταν διαδοχικό. Άνθρωποι που δεν είχαν την εμπειρία να διαχειριστούν την κατάσταση. Δεν υπήρξε η προσήκουσα προσοχή τη συγκεκριμένη στιγμή. Λυπάμαι που το λέω. Είναι σωρεία εγκατάλειψης του σιδηροδρόμου. Δεν λειτουργούν φωτοσήματα, δεν υπήρχαν χαρτιά για το πως θα πάνε στον επόμενο σταθμό. Ο δείκτης ασφαλείας είχε πέσει αρκετά με αποτέλεσμα να φθάσουμε σε αυτό που έγινε. Είναι χρόνια αυτή η κατάσταση της ασφάλειας της κυκλοφορίας που θα έφθανε σε σημείο που ήταν δεδομένο ότι θα ερχόταν μια τέτοια στιγμή. Στα ξένα δίκτυα της Ευρώπης δεν υπάρχουν τέτοιες συνθήκες κυκλοφορίας. Η αλήθεια είναι τραγική. Τα όμορφα τα λόγια είναι ωραία όμως δεν είναι σιδηρόδρομος αυτό που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα

Ας μιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα ο κύριος. Τα οραματικά λόγια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ το 2017, όταν επί κυβέρνησής του πουλήθηκε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μπορούν σίγουρα να του δώσουν λίγη αισιοδοξία. Τότε, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ήταν ένα μεγάλο βάρος:

«Σε μια εποχή που έχουμε πολύ μεγάλη ανάγκη να υπάρξει ένα δίκτυο εξυπηρέτησης των επιβατών που θα είναι αξιόπιστο και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους, και δεύτερον σε μια εποχή που όσο ποτέ άλλοτε η ελληνική οικονομία διψάει για επενδύσεις. Γιατί οι επενδύσεις φέρνουν θέσεις εργασίας και βασικός μας στόχος – ό, τι πιο προοδευτικό μπορεί να πει κανείς σε μια χώρα που εξέρχεται από μια τόσο τρομερή κρίση -, είναι η στρατηγική για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.»

Το 2023 δεν έχουμε ιπτάμενα αυτοκίνητα, έχουμε σιδηροδρομικά δυστυχήματα για τα οποία κατά κάποιο τρόπο θα φταίει ένας άνθρωπος.

 

 

 

Best of internet