Quantcast
POLITIX

Χτυπήματα δείχνει ο ιατροδικαστής για τον 58χρονο που πέθανε μετά από έλεγχο αστυνομικών

Νέα δεδομένα κατά της ΕΛΑΣ στην υπόθεση του θανάτου του Κώστα Μανιουδάκη


THE NEWSROOM · 24 Ιανουαρίου 2024

Εξελίξεις στην υπόθεση του θανάτου του 58χρονου Κώστα Μανιουδάκη φέρνει η ιατροδικαστική έκθεση που συντάχθηκε, σύμφωνα με τους συνήγορους υποστήριξης κατηγορίας. Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για το περιστατικό που συνέβη τον Σεπτέμβριο της περασμένης χρονιάς στον επαρχιακό δρόμο Φρε-Βρυσσών και έφερε τους συγγενείς του 58χρονου άνδρα να αμφισβητούν με στοιχεία την εκδοχή της ΕΛΑΣ, υποστηρίζοντας ότι ο άνθρωπός τους πέθανε αφότου δέχτηκε ξυλοδαρμό και άγρια κακομεταχείριση στα χέρια των αστυνομικών που τον σταμάτησαν για έλεγχο.

Σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη, τα τραύματα στο κεφάλι δεν μπορεί να έχουν προκύψει επειδή έπεσε. Υπενθυμίζουμε ότι η τοπική αστυνομία ισχυρίστηκε μέσω διαρροών ότι ο 58χρονος τραυματίστηκε από πτώση και δε χτυπήθηκε ποτέ). Η πραγματογνωμοσύνη αναφέρει το εξής:

«[Καταγράφεται] πλήθος τραυμάτων, εκδορών και εκχυμώσεων στο κεφάλι του Κώστα Μανιουδάκη και οδηγείται στο συμπέρασμα χρήσης “θλώντος οργάνου”, αφού το πλήθος και οι θέσεις των τραυμάτων δεν δύνανται να δικαιολογηθούν από πτώση εξ ιδίου ύψους. Η στρεσογόνα κατάσταση, ως συνέπεια ξυλοδαρμού, μπορεί να εξηγήσει το ισχαιμικό επεισόδιο, από το οποίο επήλθε ο θάνατος, όπως γνωρίζουμε και από άλλες πολύκροτες υποθέσεις.»

Ενώ κάποιες βδομάδες αργότερα, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Χανίων εξέδωσε δική της ανακοίνωση που αμφισβητούσε ευθέως τις καταγγελίες της οικογένειας:

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα αναπαράγονται στα Μ.Μ.Ε. (τοπικά και εθνικά) καταγγελίες μελών της οικογένειάς του θανόντος, αλλά και διαφόρων αυτοπροσδιοριζομένων «δικαστικών», «ιατροδικαστών» και «τεχνικών συμβούλων» για δήθεν βίαιη μεταχείριση του, κατά το στάδιο του νομότυπου ελέγχου, η οποία επέφερε τον θάνατό του.

Ως αποτέλεσμα των εν λόγω δημοσιεύσεων, διαμορφώνεται εσφαλμένη εικόνα στην κοινή γνώμη και δημιουργείται κλίμα δυσπιστίας προς τις αστυνομικές αρχές του τόπου μας. Οι συνθήκες του περιστατικού, όπως περιγράφονται από τις ως άνω παραπλανητικές και συκοφαντικές αναρτήσεις, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την πραγματικότητα

Ένας από τους συνηγόρους, ο Μανώλης Παπαδομανωλάκης, μίλησε στην ΕΡΤ Χανίων επί των νέων δεδομένων:

«Η έκθεση ξεκαθαρίζει το θολό -όπως εμφανίστηκε- τοπίο σχετικά με τον θάνατό του. Το πλήθος και η θέση των τραυμάτων στο κεφάλι του, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από πτώση εξ ιδίου ύψους. Καταγράφηκαν τραύματα στο «καπέλο» του κεφαλιού, στο τμήμα δηλαδή του κεφαλιού που καλύπτει ένα καπέλο. Αυτά τα τραύματα δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από πτώση εξ ιδίου ύψους. Γίνεται πλέον φανερό και αδιαμφησβήτητο ότι τα τραύματα δεν προκλήθηκαν επειδή ο Κώστας Μανιουδάκης αισθάνθηκε μια αδιαθεσία και έπεσε ο ίδιος χάμω, όπως υποστήριξαν οι αστυνομικοί.»

Η δε κοινή ανακοίνωση των συνηγόρων αναφέρει ότι μετά την ιατροδικαστική έκθεση πρέπει να κληθούν άμεσα οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί:

«Μετά από αυτό, θεωρούμε ότι είναι αναγκαία η άμεση και χωρίς καμία καθυστέρηση κλήση των εμπλεκόμενων αστυνομικών για ανωμοτί εξηγήσεις για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από δόλο, άλλως για θανατηφόρο σωματική βλάβη, καθώς και για οποιοδήποτε άλλο αδίκημα τυχόν στοιχειοθετείται ότι τελέστηκε σε βάρος του θανόντος. Η οικογένεια του Κώστα Μανιουδάκη είναι αποφασισμένη να συνεχίσει μέχρι τέλους τον αγώνα για την απόδοση ευθυνών για τον θάνατο του δικού της ανθρώπου και αυτή την εντολή θα προσπαθήσουμε να φέρουμε εις πέρας.»

Τι γνώμη έχει άραγε γι’αυτό η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Χανίων;

Best of internet