Quantcast
THE STREAM

«Οι φτωχοί δεν έχουν αμάξια» μας ενημέρωσε ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών

Σύμφωνα τον Θεόδωρο Σκυλακάκη, στην Ελλάδα το αμάξι είναι είδος που το έχει μόνο η ελίτ


THE NEWSROOM · 3 Φεβρουαρίου 2022

Κάθε μέρα μάθημα είναι η ζωή σε αυτή τη χώρα, αγαπητές φίλες και φίλοι. Κάθε μέρα που περνάει, μαθαίνουμε από τους ειδήμονες και κάτι διαφορετικό για τη ζωή που ζούμε, το οποίο καμιά φορά έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με όσα είχαμε καταλάβει με τα φτωχά μας μυαλά.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι στην Ελλάδα το αυτοκίνητο είναι είδος πολυτελείας. Για την ακρίβεια (no pun intended), το είπε ακόμη πιο χύμα: Δήλωσε ότι οι φτωχοί δεν έχουν αυτοκίνητα, οπότε το να ελαττωθεί προσωρινά ο (ως γνωστόν) πολύ βαρύς φόρος στα καύσιμα  βασικά θα χτυπήσει τους φτωχούς και θα ωφελήσει ακόμη περισσότερο αυτούς που έχουν πολλά αμάξια.

Βέβαια, την ίδια μέρα που ειπώθηκε αυτό η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ. Έτσι, επιστρέφουμε σε αυτό που λέγαμε στην αρχή: Γνωρίζατε εσείς ότι στην Ελλάδα οι φτωχοί δεν έχουν αμάξια, αλλά έχουν σπίτια; Σε κάθε περίπτωση, μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1» ο κ. Σκυλακάκης είπε τα εξής:

«Ο φόρος στα καύσιμα είναι ένας αντιστρόφως προοδευτικός φόρος. [Η μείωσή του] θα ήταν ένας αντίστροφος φόρος, δηλαδή τα πιο φτωχά νοικοκυριά τα καύσιμα τα χρησιμοποιούν πολύ πιο λίγο γιατί δεν έχουν αυτοκίνητο, ο βαρύς φόρος στα καύσιμα είναι στη βενζίνη, και είναι τεράστιος φόρος, αλλά τα φτωχά νοικοκυριά δεν έχουν αυτοκίνητο.

Το μεγαλύτερο κομμάτι των συνταξιούχων, πάρα πολλοί άνεργοι δεν έχουν επίσης. Αυτοί, δε, που έχουν δύο ή τρία αυτοκίνητα, που δεν τους λες και τους φτωχούς της κοινωνίας, θα ωφεληθούν περισσότερο, οπότε να κάνουμε μια μείωση φόρου, που θα ωφελεί κατά κύριο λόγο τους πιο πλούσιους και θα αφήνει απροστάτευτους τους φτωχότερους, φαίνεται παράλογο, ιδίως όταν έχουμε κάνει διπλασιασμό του επιδόματος θέρμανσης.»

Στο κάτω κάτω, υποστηρικτές της μείωσης του φόρου στα καύσιμα υπάρχουν και μέσα στο κόμμα του κ. Σκυλακάκη:

Best of internet