Quantcast
THE STREAM

Όλο το μπάχαλο με την 15χρονη Ρωσίδα που κατηγορείται για ντόπινγκ αφού μάγεψε στο πατινάζ

Οι φήμες ότι η αθλήτρια του πατινάζ Καμίλα Βαλίεβα έκανε χρήση απαγορευμένης ουσίας δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη


THE NEWSROOM · 10 Φεβρουαρίου 2022

Ένα μεγάλο παγομπάχαλο φαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη στην πρωτεύουσα της Κίνας, αν και οι μισές πληροφορίες γύρω από το ζήτημα παραμένουν ανεπιβεβαίωτες. Χτες έσκασαν μύτη οι πρώτες αναφορές ότι η 15χρονη  Ρωσίδα Καμίλα Βαλίεβα, η οποία κούφανε τον κόσμο με το τετραπλό της άξελ στο άθλημα του πατινάζ για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, πιάστηκε ντοπέ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναφορές προέρχονται από τις Ρωσικές εφημερίδες RBC και Kommersant, οι οποίες μάλιστα κατονόμασαν την απαγορευμένη ουσία: Πρόκειται για την τριμεταζιδίνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της στηθάγχης. Η τριμεταζιδίνη περιλαμβάνεται στον κατάλογο μεταβολικών ρυθμιστών του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) και απαγορεύεται τόσο εντός, όσο και εκτός διοργανώσεων. Από την άλλη, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα επίσημο σχόλιο επί του θέματος, οπότε κανείς δε γνωρίζει με βεβαιότητα αν οι φήμες ευσταθούν.

Όπως είπε σήμερα (10/2) στο Πεκίνο ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Μαρκ Άνταμς, μέχρι στιγμής πρόκειται για «εικασίες»:

«Φαντάζομαι ότι όλοι οι αρμόδιοι εργάζονται όσο το δυνατόν ταχύτερα. Γνωρίζουμε ότι οι αθλητές, οι οποίοι επηρεάζονται από την τελετή των μεταλλίων, θέλουν να υπάρχει άμεσα ένα  αποτέλεσμα.»

Κάτι αντίστοιχο φέρεται να τόνισε σε δελτίο τύπου και η Διεθνής Ομοσπονδία Πατινάζ (ISU):

«Η ΔΟΠ δε μπορεί να αποκαλύψει πληροφορίες σχετικά με πιθανή παραβίαση των κανονισμών κατά του ντόπινγκ.»

Η εφημερίδα Guardian αναφέρει ότι πηγές της δηλώνουν ότι η Βαλίεβα ΙΣΩΣ είναι το άτομο που πιάστηκε ντοπέ για χρήση τριμεταζιδίνη – παρεμπιπτόντως, η τριμεταζιδίνη έχει κάψει κι άλλους επιφανείς αθλητές. Αν η Βαλίεβα όντως βγει ντοπέ, θα χάσει και το χρυσό μετάλλιο και το δικαίωμα συμμετοχής στις αθλητικές διοργανώσεις για ένα διάστημα. Σύμφωνα με άλλες πηγές, το τεστ έγινε αρκετές βδομάδες νωρίτερα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ερωτήματα όσον αφορά το γιατί έγινε τώρα ζήτημα.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του ρωσικού αθλητικού δικτύου Matψh-TV, Βασίλι Κόνοφ, το θετικό δείγμα της Βαλίεβα είναι από δύο μήνες νωρίτερα:

«Το φάρμακο τριμεταζιδίνη δεν βοηθά επ’ ουδενί έναν αθλητή. Καθόλου. Βρέθηκε σε ένα μόνον δείγμα τον Δεκέμβριο. Ελάχιστη ποσότητα. Τίποτε στα δείγματά της πριν ή έκτοτε», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Δεν υπάρχει ντόπινγκ με τη συμβατική έννοια. Όχι! Αυτό το καρδιακό φάρμακο δεν έχει καμία επίδραση στην … απόδοση. Τώρα αφήστε ήσυχη την Καμίλα.»

Προς το παρόν, συνεχίζει να προπονείται κανονικά. Η δε ΔΟΕ ανέβαλε την απονομή των μεταλλίων επικαλούμενη νομικά εμπόδια, τα οποία πρέπει να λυθούν με την Παγκόσμια Ομοσπονδία πατινάζ.

Εμείς από την πλευρά μας θα πούμε ότι αν πιαστεί ντοπέ το σωστό είναι ότι να θεωρηθεί ότι έκανε πενταπλό άξελ, ενώ αν κατηγορηθεί και τελικά αθωωθεί θα μπορούμε να μιλάμε για εξαπλό άξελ.

 

Best of internet