Quantcast
THE STREAM

Άκυρο από τους δικαστές στο αίτημα του Γ. Μιχαηλίδη που βρίσκεται στην 67η μέρα απεργίας πείνας

Το τυπικά έγκυρο αίτημά του απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Εφετών Λαμίας ενώ η υγεία του χειροτερεύει


THE NEWSROOM · 28 Ιουλίου 2022

Σε αδιέξοδο φτάνει η υπόθεση της απεργίας πείνας του Γιάννη Μιχαηλίδη, η οποία έχει σαν αίτημα την αποφυλάκισή του με όρους. Το Συμβούλιο Εφετών Λαμίας απέρριψε την έφεση (κάνοντας δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως) ενώ ο ίδιος βρίσκεται στην 67η ημέρα απεργίας πείνας, με τις τελευταίες του εξετάσεις να δείχνουν ότι έχει χάσει 20,6 κιλά, (περισσότερο από 28% του αρχικού σωματικού του βάρους) και πονάει πολύ στη σπλήνα, το αριστερό νεφρό και το στήθος.

Επίσης, η προσωπική του γιατρός Παντελιά Βεργοπούλου επισήμανε στη γνωμάτευσή της ότι στην κατάστασή του ο απεργός πείνας ενδέχεται να πέσει σε υπογλυκαιμικό κώμα. Δεδομένου του ότι δε βρίσκεται σε κλινική αλλά απομονωμένος σε ειδικό χώρο κράτησης, αυτό μπορεί να μη γίνει αντιληπτό. Επίσης, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος νεφρικής ανεπάρκειας.

Πριν δημοσιοποιηθεί η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου, η κ. Βεργοπούλου είχε προειδοποιήσει ότι ένα ενδεχόμενο άκυρο «θα οδηγήσει έναν νέο άνθρωπο σε βέβαιο, βασανιστικό και γρήγορο θάνατο».

Αναλυτικά η γνωμάτευσή της:

Η κατάσταση του Γιάννη Μιχαηλίδη το τελευταίο 24ωρο και σύμφωνα με τις πρόσφατες ιατρικές εξετάσεις, παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση.

Η υπογλυκαιμία του είναι πλέον πολύ έντονη με τις τιμές του σακχάρου γύρω στο 50. Ανά πάσα ώρα και στιγμή ενδέχεται να πέσει σε υπογλυκαιμικό κώμα, το οποίο βέβαια (από τη στιγμή που είναι απομονωμένος εκτός κλινικής, στον ειδικό χώρο κράτησης) μπορεί να μην γίνει  έγκαιρα αντιληπτό και να μην προλάβουν να το ανατάξουν.

Ο Γιάννης πλέον -αν και έχει έντονο το αίσθημα της δίψας- δεν μπορεί να πιεί επαρκή ποσότητα νερού καθώς από την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ακόμα και δυο γουλιές νερό του δημιουργούν αναγωγή.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα βαριά αφυδάτωση, έντονο στρες στα νεφρά και έντονους πόνους στην ούρηση. Ο κίνδυνος νεφρικής ανεπάρκειας είναι μεγάλος και επιδεινώνεται από τις μεταβολικές διαταραχές και από την βαριά Κετοξέωση.

Σαν γιατρός, απευθύνω την Ύστατη θερμή Παράκληση προς το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο του Εφετείου Λαμίας, προς μια άμεση και θετική έκβαση της υπόθεσης του κυρίου Μιχαηλίδη.

Οποιαδήποτε άλλη ολιγωρία και αρνητική απόφαση θα οδηγήσει έναν νέο άνθρωπο σε βέβαιο, βασανιστικό και γρήγορο θάνατο.

Η προσωπική γιατρός του Γιάννη Μιχαηλίδη, Παντελία Βεργοπούλου

Διευθύντρια του ΕΚΑΒ – ΕΣΥ, Γενική ιατρός, Εντατικολόγος, Αναισθησιολόγος

Ο Γ. Μιχαηλίδης ξεκίνησε την απεργία πείνας γιατί οι αρμόδιες δικαστικές αρχές απέρριψαν το αίτημα του να απολυθεί με όρους, το οποίο δικαιούται γιατί πληροί τις προϋποθέσεις: έχει εκτίσει τα 3/5 της 20ετούς ποινής που του έχει επιβληθεί και τα 2/5 της ποινής για την απόδραση (έχει καταδικαστεί σε 20 χρόνια κατά συγχώνευση για την ένοπλη ληστεία στο Βελβεντό και άλλα αδικήματα). Πριν λίγες μέρες, ο δικηγόρος του Θεόδωρος Μαντάς τόνισε το εξής:

«Ο κρατούμενος Γιάννης Μιχαηλίδης έχει, σύμφωνα με το άρθρο 105 του Ποινικού Κώδικα, ήδη συμπληρώσει τον προβλεπόμενο χρόνο για την αποφυλάκισή του, παραμένοντας κρατούμενος εννέα ολόκληρα χρόνια και πραγματοποιώντας παράλληλα σπουδές μέσα από τη φυλακή.

Στο πρόσωπο του εδώ και 64 μέρες απεργού πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη δοκιμάζονται, όχι μόνο οι ανθρώπινες αντοχές, αλλά και οι αντοχές ενός κράτους δικαίου. Καλούμε την Πολιτεία και τα θεσμικά της όργανα να επιδείξουν την αναγκαία ευαισθησία, ενόψει της εξέτασης του αιτήματος της υφ’ όρων απολύσεώς του από το Συμβούλιο Εφετών Λαμίας.

Η ελληνική Δικαιοσύνη υπήρξε πάντοτε και οφείλει να παραμείνει βαθύτατα ανθρωποκεντρική.»

Το αίτημά του υποστηρίζεται από εκατοντάδες νομικούς που έχουν υπογράψει σχετικό κείμενο, αλλά και πολιτικές συλλογικότητες και άλλους πολίτες.

Best of internet