Quantcast
THE STREAM

Με απόφαση για κήρυγμα κατά των εκτρώσεων αποχαιρετά η Εκκλησία το καλοκαιράκι

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας καλεί να φωνάξουμε όλοι μαζί «αφήστε με να ζήσω»


THE NEWSROOM · 25 Αυγούστου 2022

Το δικό της τρόπο για να μας πει «τα κεφάλια μέσα» βρήκε η Εκκλησία της Ελλάδος. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συνεδρίασε χτες και σήμερα και οι εργασίες της κατέληξαν σε μια σειρά από εγκυκλίους, μια εκ των οποίων αφορά το θέμα που κλόνισε τις ΗΠΑ νωρίτερα το καλοκαίρι: Τις εκτρώσεις.

Εδώ μπορεί να μην έχουμε SCOTUS που λένε και στο χωριό μας, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ένας ισχυρός θεσμός δεν είναι σαφέστατα ενάντια στις εκτρώσεις. Πριν 3 χρόνια, η Εκκλησία δημιούργησε την Ημέρα Αγέννητου Παιδιού, μετά από γράμμα του Κινήματος υπέρ της ζωής και εναντίον των εκτρώσεων «Αφήστε με να ζήσω». Το συγκεκριμένο κίνημα ήταν αυτό που είχε προσπαθήσει να γεμίσει το μετρό της Αθήνας με αυτή την αφίσα:

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, δεν πρόκειται να παραιτηθούν τόσο εύκολα από τις απόψεις τους ότι οι γυναίκες πρέπει να αποδεχτούν ότι είναι πάνω απ’ολα βιοτεχνίες παραγωγής ροδομάγουλων Eλληνόπουλων. Αυτή είναι η ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου:

Συνήλθε επί διήμερο, την Τετάρτη 24 και την Πέμπτη 25 Αυγούστου 2021, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 165ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Κατά τις δύο Συνεδρίες η Δ.Ι.Σ. επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως και ακολούθως:

Ενημερώθηκε περί του Γράμματος της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, σχετικά με την προσεχή επίσκεψή του στις Ι. Μητροπόλεις Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου και Μαρωνείας και Κομοτηνής.

Η δε επίμαχη εγκύκλιος αναφέρεται πρώτη:

Απεφάσισε την αποστολή των εξής Εγκυκλίων προς το Χριστεπώνυμο Πλήρωμα της Εκκλησίας της Ελλάδος:

  • Περί της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και αποφυγής των αμβλώσεων, προκειμένου να αναγνωσθεί στους Ιερούς Ναούς κατά την εορτή του Γενεθλίου της Θεοτόκου (8-9-2022) και

Πιο πριν κι από αυτή για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή:

  • Περί της συμπληρώσεως εκατό ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή, προκειμένου να αναγνωσθεί στους Ιερούς Ναούς την Κυριακή 11η Σεπτεμβρίου 2022, οπότε και τιμάται η μνήμη των Αγίων Νεομαρτύρων της Μικράς Ασίας (Χρυσοστόμου Σμύρνης κλπ.)

  • Ενέκρινε τον τελικό Κατάλογο των Κληρικών των προς Αρχιερατείαν εκλογίμων.

  • Ανανέωσε την θητεία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου, ως Προέδρου της Συνοδικής Επιτροπής Βιοηθικής και ενέκρινε την πρότασή του περί διορισμού και των υπολοίπων μελών Αυτής.

  • Μελέτησε τις κατόπιν σχετικής Εγκυκλίου αυτής υποβληθείσες προτάσεις Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων περί των προσφάτων νομοθετικών ρυθμίσεων που αφορούν στην τακτοποίηση των οργανικών θέσεων των υπηρετούντων 8.311 Εφημερίων και όλα τα σχετικά ζητήματα.

  • Τέλος, ενέκρινε αποσπάσεις Κληρικών, ασχολήθηκε με θέματα Συνοδικών Επιτροπών, της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών, Ιερών Μητροπόλεων, και με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιερά Σύνοδος μίλησε για την «Εκκλησία όλων των Εθνών» που μας χάρισε τις φαντασμαγορικές προβολές εξορκισμών στη Θεσσαλονίκη:

Η θέση της ΙΣ είναι «Ορθόδοξοι, το νου σας»:

Η Ιερά Σύνοδος, με αφορμή τη δράση της λεγομένης «Εκκλησίας όλων των Εθνών» στη Θεσσαλονίκη, η οποία προβλήθηκε από τα Μ.Μ.Ε., και των υποτιθεμένων «εξορκισμών» πληροφορεί και πάλι τους πιστούς, όπως έχει πράξει και κατά το παρελθόν, ότι πρόκειται περί αυτονόμου νεοπεντηκοστιανής οργανώσεως, η οποία πραγματοποιεί τελετές σε κεντρικά σημεία μεγάλων πόλεων προς εντυπωσιασμό και προσέλκυση ανθρώπων. Εφιστά δε την προσοχή των μελών της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ώστε να αποφεύγουν την οποιαδήποτε συμμετοχή στις τελετές της.

Θα είχε σίγουρα ένα ενδιαφέρον αν η Εκκλησία της Ελλάδος ξεκίναγε το δικό της πρόγραμμα προβολών με εξορκισμούς, ώστε να χτυπήσει τον αλλόθρησκο ανταγωνισμό στη ρίζα του.

 

Best of internet