Quantcast
THE STREAM

Μαζική επιδημία γαστρεντερίτιδας χτύπησε δύστυχο χωριό στο Ηράκλειο Κρήτης

Εκατοντάδες κρούσματα της πιο εκνευριστικής πάθησης μετράνε αυτές τις μέρες οι Αρχάνες


THE NEWSROOM · 28 Σεπτεμβρίου 2022

Μια κάπως βιβλική κακοτυχία χτύπησε το χωριό Αρχάνες του Ηρακλείου Κρήτης. Εκατοντάδες (περίπου 300) κάτοικοι του χωριού έπαθαν γαστρεντερίτιδα. Εκτός από μαζικά άβολη κατάσταση, τα εκατοντάδες κρούσματα προκάλεσαν ανησυχία για την ποιότητα του νερού και τη χλωρίωση των δεξαμενών υδροδότησης.

Η επιδημία γαστρεντερίτιδας ξεκίνησε από δημοτικό σχολείο των Αρχανών δυο βδομάδες νωρίτερα. Από την άλλη, ο προϊστάμενος Δ/νσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Μανώλης Λουμπούνης καθησύχασε το κοινό, λέγοντας τα συμπτώματα θυμίζουν ιογενή γαστρεντερίτιδα, η οποία δεν έχει σοβαρά συμπτώματα.

Όπως είπε:

«Η πρώτη εικόνα που έχουμε, παραπέμπει εντεροϊό και συγκεκριμένα σε ιογενή γαστρεντερίτιδα, η οποία δεν φαίνεται να έχει σχέση με το νερό. Η ιογενής γαστρεντερίτιδα μεταδίδεται πολύ εύκολα.»

Σε γενικές γραμμές, τα συμπτώματα των κατοίκων είναι διάρροια, εμετοί και λιγότερα συχνά πυρετός, ενώ κρατάνε μέχρι δύο μέρες. Η πιο ανησυχητική μικροβιακή γαστρεντερίτιδα θα έδινε πολύ πιο σοβαρά συμπτώματα, τα οποία ενίοτε επιβάλλουν νοσηλεία. Σε κάθε περίπτωση, οι απορίες θα λυθούν μετά την ανάλυση των δειγμάτων.

 

Ελπίζουμε μόνο να μην είναι αυτή η νέα πανδημία, όσο ακίνδυνη κι αν είναι η γαστρεντερίτιδα είναι το τελευταίο που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή.

(πηγή)

Best of internet