Quantcast
THE STREAM

Κρήτη: Μούφα ρήτρες χιλιάδων ευρώ για να μην παραιτούνται οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν τα ξενοδοχεία

Επίσης, δε θα πιστέψετε την πατέντα των ξενοδοχείων για να πιστολιάσουν τις εισφορές


THE NEWSROOM · 25 Μαΐου 2023

Αν μη τι άλλο, οι Έλληνες είναι εφευρετικοί με ό,τι κι αν καταπιαστούν, ακόμη κι αν το topic είναι «εξωφρενικές πατέντες με τις οποίες θα κάνουμε τις σάπιες εργασιακές συνθήκες του ελληνικού τουρισμού ακόμη χειρότερες». Τα τελευταία σε αυτό τον τομέα μας έρχονται από το Ηράκλειο, με τα τοπικά συνδικάτα να καταγγέλουν διάφορες πρωτόγνωρες (αλλά και γνώριμες με τον τρόπο τους) καταστάσεις οι οποίες εξετάζονται από την Επιθεώρηση Εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το neakriti.gr, οι ξενοδοχειακές μονάδες της Κρήτης αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού (+30% σε σχέση με πέρσι). Αυτό συνήθως αντιμετωπίζει με το να δημιουργούνται πιο ελκυστικές συνθήκες εργασίας και με αυτό το σκεπτικό υπογράφηκε και τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία πριν λίγο καιρό κηρύχθηκε υποχρεωτική. Όμως, οι ξενοδόχοι και οι προϊστάμενοι προτιμούν άλλες μεθόδους για να πετύχουν περικοπές στο κόστος εργασίας και για να ελέγχουν καλύτερα τους εργαζόμενους.

Όπως είπε ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και πρόεδρος του Σωματείου Μαγείρων και Ζαχαροπλαστών ν. Ηρακλείου Νεκτάριος Μωυσάκης:

«Δυστυχώς, ζούμε τον εργασιακό εκφοβισμό στο μεγαλείο του. Εργαζόμενοι γίνονται θύματα λεκτικής και αντισυναδελφικής συμπεριφοράς. Το πρόβλημα του εργασιακού εκφοβισμού είναι αρκετά μεγάλο στο Ηράκλειο και στην Κρήτη γενικότερα.»

Όμως αυτό που έκλεψε τις εντυπώσεις είναι οι άλλες δύο πρωτοποριακές μέθοδοι που χρησιμοποιούν τα αφεντικά πέραν του εκφοβισμού. Η μία πατέντα που χρησιμοποιούν τα ξενοδοχεία, σύμφωνα με τον κ. Μωυσάκη, είναι να δηλώνουν ότι κάποιοι εργαζόμενοι τους δουλεύουν στο εξωτερικό (ενώ δουλεύουν στην Ελλάδα) ώστε να πληρώνουν λιγότερες εισφορές.

«Φέτος, βλέπουμε μία προσπάθεια από 3-4 ξενοδοχειακούς ομίλους, που οι επιχειρηματικές τους δραστηριότητες βρίσκονται στο εξωτερικό, να έχουν δηλώσει τους εργαζόμενούς τους στο εξωτερικό αν και δουλεύουν στην Ελλάδα. Δηλαδή, Έλληνες πολίτες που δουλεύουν στα ξενοδοχεία του Ηρακλείου είναι δηλωμένοι εργασιακά σε χώρες του εξωτερικού.

Αυτό γίνεται καθώς οι ξενοδόχοι θέλουν να μειώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές που είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν. Και ρωτάω εγώ υπεύθυνα: Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν οι ξενοδόχοι να προσελκύσουν προσωπικό να εργαστεί; Η Επιθεώρηση Εργασίας το γνωρίζει. Έχει κάνει εμπεριστατωμένη έρευνα και σε εύλογο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιήσει μηνύσεις.»

Η δεύτερη πατέντα είναι η χρήση ψεύτικων εγγράφων και χαρτιών, τα οποία επιβάλλουν ρήτρες για να μην παρατάνε οι εργαζόμενοι τον παράδεισο που τους απασχολεί. Πιο συγκεκριμένα, κάποιες μονάδες μπορεί να απειλούν έναν εργαζόμενο ότι αν φύγει στη μέση της σεζόν, θα πληρώσει 5000 ευρώ στο ξενοδοχείο. Οι ρήτρες δεν έχουν νομική ισχύ (εκτός αν μιλάμε για εργολάβους και δημόσια έργα), αλλά τα ξενοδοχεία χρησιμοποιούν αυτή την απάτη για να ελέγχουν καλύτερα το προσωπικό τους:

 «Υπάρχουν 6-7 ξενοδοχεία του Ηρακλείου, όπου οι ξενοδόχοι προβάλλουν ψεύτικα έγγραφα για ποινικές ρήτρες. Η “ποινική ρήτρα” δεν υπάρχει στον ξενοδοχειακό χώρο, παρά μόνο στα δημόσια έργα, όπου οι εργολάβοι είναι υποχρεωμένοι να φέρουν εις πέρας ένα έργο μέσα σ’ ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Αυτή είναι η ποινική ρήτρα.

Στα ξενοδοχεία δεν υπάρχει και, δυστυχώς, πολλοί ξενοδόχοι το έχουν εργαλειοποιήσει, με σκοπό να αποφευχθεί περαιτέρω και ενδεχόμενη μείωση του εργασιακού προσωπικού. Για να γίνει πιο κατανοητό το πρόβλημα, υπάρχουν ξενοδόχοι που ζητούν από τους εργαζομένους τους 5.000 ευρώ σε περίπτωση που αποχωρήσουν πριν τη λήξη της τουριστικής περιόδου. Καταδικαστέα πράγματα».

Ο δε πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης τόνισε ότι υπάρχουν πολλές καταγγελίες και ότι οι συμβάσεις δεν τηρούνται:

«Oι καταγγελίες για εργοδοτική παραβατικότητα είναι πολλές. Υπάρχουν αρκετές ατασθαλίες από την πλευρά των εργοδοτών. Η κακή συμπεριφορά, η μη συνέπεια με την τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας έχουν δημιουργήσει ένα διαβρωμένο κλίμα. Εμείς θα πραγματοποιούμε συνεχείς παρεμβάσεις, με σκοπό να θίξουμε τα “κακώς κείμενα”, αλλά και να ευαισθητοποιούμε τους εργαζομένους. Εμεί είμαστε, πέρα από συνδικαλιστές, εργαζόμενοι και θα προσπαθούμε ανά πάσα στιγμή να πιέζουμε σε συνεργασία με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ώστε να εφαρμόζεται στο ακέραιο η εργατική νομοθεσία.»

Ενώ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς υπογράμμισε ότι η βασική αιτία για τις αυθαιρεσίες σε βάρος των εργαζόμενων είναι η υποστελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας:

«Η εντατικοποίηση της εργασίας φέρνει πολλά προβλήματα παραβατικής συμπεριφοράς. Η παραβατικότητα είναι αρκετά μεγάλη και θεωρώ πως η κύρια αιτία είναι η υποστελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας. Όσο οι μηχανισμοί της Επιθεώρησης Εργασίας είναι υποστελεχωμένοι, τόσο η εργοδοτική αυθαιρεσία και παραβατικότητα θα είναι μεγάλη. Ως Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου στεκόμαστε απέναντι στην αυθαιρεσία και παραβατικότητα.

Οι εργαζόμενοι, εφόσον πέφτουν θύματα παραβατικής συμπεριφοράς, θα πρέπει να το καταγγέλλουν είτε στα συνδικάτα είτε στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, κι εμείς εγγυόμαστε πως θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προασπίσουμε τα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά τους εντός του εργασιακού τους χώρου.»

ΓΙΑΤΙ ΜΙΣΕΙΤΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΕΡΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΑΣ;

Best of internet