Quantcast
THE STREAM

Άρχοντας Αγγελάκας παίζει σε τσιγγάνικο καφενείο που προσπαθούν να κλείσουν ρατσιστές κάτοικοι

Μάλλον ούτε αυτό θα το γουστάρουν οι κάτοικοι


THE NEWSROOM · 8 Ιουνίου 2023

Μια κίνηση προσεκτικά σχεδιασμένη για να πονέσει πολύ κόσμο έκανε ο Γιάννης Αγγελάκας. Όπως έγραψε ο ίδιος στο Facebook, στην περιοχή Κορδελιό της Θεσσαλονίκης κάποιοι νέοι Ρομά άνοιξαν ένα συνεταιριστικό καφέ και προβλέψιμα συνάντησαν τις αντιδράσεις των πιο τσιγγανοφοβικών στοιχείων της περιοχής. Οι αντιδράσεις μερίδας των κατοίκων και των θεσμών έχουν αποτυπωθεί σε σχετικό άρθρο του Θεσσαλονικιώτικου περιοδικού Παράλλαξη, όπου αναφέρεται ότι ο ίδιος ο δήμαρχος της περιοχής κάλεσε τους εμπλεκόμενους, αλλά και τον ιερέα (!)  πατέρα Αθηναγόρα που τους υποστηρίζει σε συνάντηση (βρείτε μόνοι σας το θέμα):

Επίσης, το μέλος της ομάδας Παρασκευάς Σελίμ Βιλανάκης κατήγγειλε ότι οι αρμόδιες αρχές από τη μία τους τρέχουν και από την άλλη αρνούνται να τους βγάλουν άδειες:

Η απάντηση που πήραμε από αρμόδιο τμήμα αδειών ήταν ότι στον φάκελο που καταθέσαμε οι υπεύθυνες δηλώσεις θα έπρεπε να έχουν νεότερες υπογραφές ενώ μια ημέρα πριν οι ίδιοι άνθρωποι τα έλεγξαν και μας διαβεβαίωσαν ότι μπορούμε να ανοίξουμε. Από την πρώτη κιόλας ημέρα, έως και σήμερα που μετράμε δύο μήνες λειτουργίας, ο αστυνομικός έλεγχος γίνεται σε καθημερινή βάση, 3-4 φορές την ημέρα, αφού το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης δέχεται κλήσεις για διάφορους λόγους που αφορούν την ΚοινΣΕπ «Kherel». Στην αρχή για την άδεια λειτουργίας, μετά για τον ήχο, για το τσιγάρο, στη συνέχεια για τα πιστοποιητικά υγείας, μετέπειτα για τις άδειες εργασίας.

Από αρχές Απριλίου έχουμε κάνει το αίτημα της έκδοσης της άδειας παράτασης ωραρίου μουσικής. Αλλά έως και σήμερα, τέλη Μαΐου, δεν έχουμε καμία απολύτως απάντηση. Πέρα του ότι είναι παράνομο διότι έχουν παρέλθει οι 50 ημέρες που τους υποχρεώνουν να μας έχουν τουλάχιστον μια δικαιολογία οι ίδιοι αναγκάζουν με αυτόν τον τρόπο σε μια επιχείρηση καφέ-μπαρ-εστιατόριο να κλείνουμε την μουσική στις 22:00. Ο έλεγχος συνεχίζει να έρχεται σε καθημερινή βάση και οι ίδιοι οι αστυνομικοί απορούν γιατί έχουμε τόσες καταγγελίες. Πρόσφατα ενημερωθήκαμε από την γραμματέα του Εμπορικού Συλλόγου Κορδελιού, ότι μέλη αυτού αλλά και άτομα της περιοχής συναντιόντουσαν, για να βρουν τρόπους να μας διώξουν από μια περιοχή όπου κάποιοι από τα ιδρυτικά μέλη της ΚοινΣΕπ Ένταξης “Kherel” έχουν μεγαλώσει, έχουν τις δικές τους οικογένειες και ένα μεγάλο μέρος την τοπικής οικονομίας προέρχεται από τους ίδιους-«γύφτους όπως μας αποκαλούν».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αγγελάκας επισκέφτηκε το μαγαζί με τους μουσικούς Λαμπρινή Γρηγοριάδου, Αλέκο Κόντζογλου και Δημήτρη Μυστακίδη για να αράξουν και να παίξουν μουσική με τους ανθρώπους που το τρέχουν.

«Στο Κορδελιό μια ομάδα νεαρών τσιγγάνων άνοιξε το συνεταιριστικό καφέ Kherel. Κάτοικοι και φορείς της περιοχής δεν είδαν με καλό μάτι αυτή την προσπάθεια και βάζουν όσα εμπόδια μπορούν στη λειτουργία του. Εκεί βρεθήκαμε χθες με τη Λαμπρινή Γρηγοριάδου και τον Αλέκο Κόντζογλου από τους 100°C, καθώς και με το Δημήτρη Μυστακίδη.

Μιλήσαμε με τα παιδιά για τα σχέδιά τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και στη συνέχεια παίξαμε μουσική και τραγουδήσαμε μαζί τους.
Στην παρέα μας ήταν και ο πατέρας Αθηναγόρας που εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια στηρίζει τα παιδιά των τσιγγάνων της ευρύτερης περιοχής, βοηθώντας τα να μορφωθούν και να συνυπάρξουν ισότιμα και αξιοπρεπώς με την τοπική κοινωνία.»


Όπως λένε και στο χωριό μας, HATERS GONNA HATE.

Best of internet