Quantcast
THE STREAM

Υποψήψιος βουλευτής ΝΔ: «Η θεραπεία καρκινοπαθών τελικού σταδίου ΔΕ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ»

Συγγνώμη μην πεθάνετε ακόμη έχουμε να κάνουμε πρώτα μια ανάλυση cost benefit για την περίπτωσή σας


THE NEWSROOM · 8 Ιουνίου 2023

Την ειλικρινή απορία μας για το τι διδάσκει στους φοιτητές του προκάλεσαν οι δηλώσεις του υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ στην Εύβοια, Σπύρου Πνευματικού. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο κ. Πνευματικός (ο οποίος είναι Καθηγητής Ορθοπεδικής στο ΕΚΠΑ και διευθυντής της Γ’ Πανεπιστημιακής Κλινικής στο νοσοκομείο ΚΑΤ) πάνω κάτω δήλωσε ότι οι καρκινοπαθείς τελικού σταδίου δεν αξίζουν τα λεφτά της περιθαλψής τους γιατί έτσι κι αλλιώς θα πεθάνουν.

Το σημείο αυτό το ξεκίνησε περίπου λέγοντας ότι πρέπει να τσεκάρουμε αν στη χώρα μας γίνεται υπερβολικά πολλή ιατρική:

«Άλλο πράγμα που πρέπει να δούμε – αξιολόγηση των πράξεων. Δηλαδή, πόσες πράξεις από αυτές που κάνουμε κάθε μέρα χρειάζονται;»

Το παράδειγμα που βρήκε ήταν οι καρκινοπαθείς που βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Όπως είπε, το ζήτημα με την περίθαλψή τους πρέπει να ρυθμιστεί γιατί κοστίζουν πάρα πολύ:

«Πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται.»

Πιο αναλυτικά, είπε τα εξής:

«Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό, δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση. Υπάρχει ένα σημείο λοιπόν, που δεν έχεις λόγο να κάνεις κάτι παραπάνω.»

Νομίζετε ότι υπερβάλλουμε; Ακούστε τη συνέντευξη μετά το 22:00 και θα διαπιστώσετε ότι λέει ακριβώς τα παραπάνω και μάλιστα στο τέλος πετάει και λίγο Θεούλη (αυτόν με Θ κεφαλαίο):

«Θα μου πει κάποιος ότι ο καλός Θεός έχει αποφασίσει διαφορετικά. Μα πράγματι, αλήθεια είναι αυτό το πράγμα, στο τέλος της ημέρας όμως τι θα γίνει;»

Μετά συνέχισε αναφερόμενος στο κριτήριο κόστους – οφέλους σα να μιλάμε για μια βιομηχανία που φτιάχνει ρυζογκοφρέτες και πάει να αγοράσει φτηνότερο ρύζι ή κάτι παρεμφερές:

«Αυτά τα πράγματα τα έχουν δει… Η Αμερική είναι ένα τρομακτικό παράδειγμα. Ψάχνουν τα πάντα, ψάχνουν το κόστος των πράξεων, το cost benefit ratio σε μία πράξη κτλ. Όταν είχαμε πάει με τη γυναίκα μου στις αρχές της δεκαετίας του ’90 στην Αμερική, η πρώτη συζήτηση που είχαμε ακούσει είναι πόσο ακριβό είναι το αμερικάνικο σύστημα. Γιατί ήταν τόσο ακριβό; Γιατί όλοι φτάνανε στο νοσοκομείο, σε όποια κατάσταση κι αν ήταν και γινόντουσαν τα πάντα για όλους.»

Οπότε η προσέγγιση να περικοπείη περίθαλψη σε ανθρώπους γιατί κοστίζει πολύ είναι τελικά, πολύ ανθρώπινο:

«Και με αυτό τον τρόπο ανακαλύψανε ότι μετά από λίγο καιρό δεν θα μπορούσαν να παρέχουν υπηρεσίες σε κανέναν. Άρα θα πρέπει να κάνουν μια σχετική επιλογή, το πόσο μπορούν να ξοδέψουν. Ακούγεται λίγο κυνικό, αλλά δεν είναι κυνικό, είναι ανθρώπινο.»

Το επίμαχο απόσπασμα είναι αυτό:

Υπενθυμίζουμε ότι όλα τα παραπάνω λέγοντας από το 22:00 περίπου και μετά:

Το καλύτερο είναι ότι θεωρεί σημαντικό να τονίσει ότι αγαπάει πολύ την ανθρώπινη ζωή. Αυτό είναι ένα κλασικό πράγμα που λένε αυτοί που αγαπάνε την ανθρώπινη ζωή.

Πάντως, για τους πιστούς φανς της Μάργκαρετ Θάτσερ έχει πάρα πολύ ωραίες ιδέες και τις λέει στη συνέντευξη (όπως bonus για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές για να δουλεύουν καλύτερα), σίγουρα θα την απολαύσουν.

 

 

Best of internet