Quantcast
THE STREAM

«Αφήστε τους πάνε για νάνι»: Το προγνωστικό και όλοι οι χειρισμοί της ΕΛΑΣ για τους Κροάτες

Ένα απίστευτο σενάριο ανικανότητας και αδιαφορίας περιγράφει δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα


THE NEWSROOM · 10 Αυγούστου 2023

Είναι πολλές μέρες τώρα που ο κόσμος απορεί με το πως σκατά οδηγηθήκαμε στο μακελειό της Φιλαδέλφειας. Όχι γιατί τέτοια πράγματα δε γίνονται εδώ πέρα, αλλά γιατί είναι πραγματικά άξιον απορίας το πως 100-150+ Κροάτες χούλιγκαν όχι μόνο πέρασαν τα σύνορα (ενώ η Αστυνομία ήξερε ένα σωρό πράγματα γι’αυτούς), αλλά έφτασαν και ανενόχλητοι μέχρι το γήπεδο της ΑΕΚ.

Εντέλει, σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα υπάρχει μια εξήγηση για το τελευταίο σκέλος της εκστρατείας των χούλιγκαν, δηλαδή τι έγινε από τη στιγμή που έφτασαν στην Αθήνα και μετά. Σύμφωνα με το άρθρο, η ΕΛΑΣ πίστευε ότι οι Κροάτες δε θα πάνε σερί στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά θα πάνε να κοιμηθούν σε καταλύματα στο κέντρο της Αθήνας – συνδέσμους του Παναθηναϊκού, σπίτια, Airbnb και άλλα. Όπως όλοι ξέρουμε, οι Κροάτες πήγαν Νέα Φιλαδέλφεια μαζί με κάποιους οργανωμένους του Παναθηναϊκού και λίγες ώρες μετά ο 29χρονος Μιχάλης Κατσουρής είχε σκοτωθεί από μαχαιριά.

Το άρθρο αναφέρει ότι αυτός ήταν ο λόγος που η Αστυνομία δεν έκανε τον κόπο να μπλοκάρει το κονβόι. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο δημοσίευμα υποστηρίζει ότι η ΕΛΑΣ είχε χάσει το κονβόι από την Κακαβιά μέχρι το Κιάτο (από την Αλβανία μέχρι την Κόρινθο, σα να λέμε). Το απόγευμα της Δευτέρας, αφού τους βρήκαν ξανά, έστειλαν ισχυρές δυνάμεις (ΟΠΚΕ και Τροχαία) στα διόδια της Ελευσίνας για να κάνουν έλεγχο, αλλά στις 8 το βράδυ τις έδιωξαν και άφησαν μόνο μια μηχανή της Αθλητικής Βίας (!). Στις 9 και στις 10 η Τροχαία ενημέρωσε ότι οι Κροάτες έχουν σταματήσει στην Εθνική («25-30 αυτοκίνητα με τις κροατικές πινακίδες στάθμευσαν στην άκρη της εθνικής οδού αμέσως μετά τα διόδια»), αλλά η εντολή από τα κεντρικά (τη ΓΑΔΑ) ήταν «μην κάνετε τίποτα».


Εφόσον δεν έγινε τίποτα, το κονβόι έσπασε σε διάφορα κομμάτια (άλλα αμάξια από Αττική Οδό, αλλά από Καβάλας κλπ) και η μοτοσικλέτα της Αθλητικής Βίας προβλέψιμα το έχασε. Η ΕΛΑΣ φαίνεται ότι επικοινώνησε μέχρι και με σεκιουριτά στα γραφεία της Αττικής Οδού, μήπως και έχει δει αυτός το χαμένο κονβόι (!!). Το άρθρο συνεχίζει λέγοντας ότι οι ανώτατοι στη ΓΑΔΑ ήταν σίγουροι ότι οι Κροάτες θα καταλήξουν προς Αλεξάνδρας για να βρουν τους οπαδούς του ΠΑΟ και να πάνε για ύπνο: Αυτό υποτίθεται ότι είναι η εξήγηση για το ότι αξιωματικοί δεν είχαν πάει καν στο επιχειρησιακό κέντρο, αλλά και για το ότι δεν είχαν σταλεί προληπτικά ΜΑΤ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Εντέλει, οι Κροάτες βρήκαν τους Παναθηναϊκούς στο ΟΑΚΑ γύρω στις 10.30 και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Στο κέντρο της Αθήνας δεν εμφανίστηκαν ποτέ, όμως εκεί εμφανίστηκαν οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που πήγαν Φιλαδέλφεια με μισή ώρα καθυστέρηση. Για την ακρίβεια, η ΕΛΑΣ φαίνεται να έμαθε ότι οι χούλιγκαν πάνε προς ΝΦ από σταθμάρχη του Ηλεκτρικού.

Όπως αναφέρει η δικογραφία:

«Περί την 10:55 μμ. από τη ΣΤΑΣΥ υπήρξε ενημέρωση για περίπου 100 άτομα με κουκούλες και αντικείμενα στον σταθμό “Ειρήνη”, ενώ επί της οδού Νερατζιωτίσσης εντοπίστηκαν σταθμευμένα τα οχήματα με κροατικές πινακίδες που αναζητούνταν.»

Λίγα λεπτά μετά οι χούλιγκαν εντοπίστηκαν από αστυνομικούς της ΔΕΛΤΑ να περπατούν από τον σταθμό του Περισσού προς το γήπεδο της ΑΕΚ, ενώ λίγο αργότερα ήρθαν ενισχύσεις ΔΕΛΤΑ και ΟΠΚΕ. Ακόμα και τότε, η αρχική εντολή από το κέντρο επιχειρήσεων ήταν να παρακολουθούν το σκηνικό από μακριά. Χρειάστηκε να ζητήσει ο ίδιος ο επικεφαλής της δύναμη την άδεια να επέμβει.

Τέλος, για να συμπληρωθεί το σκηνικό, ενδιαφέρον έχει και το τι έγινε με την περίφημη ενημέρωση από το Μαυροβούνιο. Πηγές της Καθημερινής ανέφεραν ότι αφού ελήφθη στις 10 το πρωί της Δευτέρας, το αρχηγείο της Αστυνομίας έβγαλε μια αόριστη διαταγή  για «επιβαλλόμενα αστυνομικά μέτρα», η οποία έχει μεν την ένδειξη κατεπείγον αλλά στάλθηκε στις περιφερειακές υπηρεσίες 2 και 4 το μεσημέρι. Με βάση το ηλεκτρονικό σύστημα αλληλογραφίας της ΕΛ.ΑΣ. (Police On Line), οι περισσότεροι αξιωματικοί των περιφερειακών υπηρεσιών είτε τη διάβασαν μετά τις 7 το απόγευμα είτε δεν τη διάβασαν ποτέ. Μάλιστα, κάποιοι τη διάβασαν την επόμενη μήπως και θολώσουν τα νερά.

Μήπως εντέλει κάτι ήξερε ο Μηταράκης που παραιτήθηκε από υπουργός ΠροΠο πριν από όλα αυτά;

 

Best of internet