Quantcast
THE STREAM

Αθωώθηκαν οι 13 πρόσφυγες που κατηγορήθηκαν για εμπρησμό στον Έβρο

Σοκ: Οι οργισμένοι Έλληνες σερίφηδες δεν ήταν όντως ντετέκτιβ


THE NEWSROOM · 26 Φεβρουαρίου 2024

Πουθενά δεν πήγαν οι συλλήψεις που είχαν κάνει οι 3 εθελοντές σερίφηδες του Έβρου, προς έκπληξη κανενός. Αναφερόμαστε φυσικά στην διαβόητη πλέον ιστορία με το τρέιλερ που είχαμε ζήσει στα τέλη Αυγούστου, την περίοδο που οι φωτιές είχαν κατακάψει την περιοχή.

Υπενθυμίζουμε ότι οι 3 wannabe αστυνομικοί (οι οποίοι προφυλακίστηκαν λίγο καιρό μετά) είχαν συλλάβει 13 πρόσφυγες που πέρασαν τα σύνορα εκείνες τις μέρες ως εμπρηστές υπεύθυνους για τη φωτιά. Επειδή Ελλάδα, τα δικαστήρια ασχολήθηκαν όντως με την καταγγελία των τριών φωτεινών μυαλών, οι οποίοι είχαν χαρακτηριστεί «κυνηγοί κεφαλών» Τριανταφυλλιά Παπαγεωργίου, η οποία είχε ζητήσει την απαλλαγή των προσφύγων

Τελικά, λίγους μήνες μετά, η υπόθεση κατέληξε. Σύμφωνα με το voria.gr, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης αποφάσισε ομόφωνα ότι δε θα απαγγελθούν κατηγορίες κατά των 13 προσφύγων πολιτών Συρίας και Πακιστάν για (κακουργηματικού χαρακτήρα) της απόπειρα εμπρησμού. Οι 13 πρόσφυγες είναι πολίτες της Συρίας και του Πακιστάν.

Όπως ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση οι δικηγόροι των προσφύγων Αικατερίνη Γεωργιάδου και Ιωάννης Πατζανακίδης:

«Κατέρρευσε με πάταγο η κατηγορία της απόπειρας εμπρησμού για τους 13 πρόσφυγες θύματα απαγωγής.

Το μοναδικό στοιχείο που βασιζόταν η κατηγορία ήταν οι καταθέσεις των τριών «αυτόκλητων σερίφηδων» δραστών της σε βάρος των 13 προσφύγων αρπαγής και εγκλεισμού σε τρέιλερ, τις οποίες καταθέσεις οι δικαστές του Συμβουλίου, συντασσόμενοι με την εισαγγελική πρόταση, αξιολόγησαν όχι μόνο αναξιόπιστες αλλά και αντιβαίνουσες στη κοινή λογική.

Οι ισχυρισμοί σε βάρος των 13 προσφύγων ήταν ότι προσπάθησαν να προκαλέσουν σπινθήρα με μαχαίρι, που αφενός, όπως δέχεται το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών είναι ατελέσφορο και ενάντια στα διδάγματα της κοινής πείρας και αφετέρου δεν βρέθηκε κανένα μαχαίρι από την έρευνα της αστυνομίας. Επίσης κατά τον εργαστηριακό έλεγχο δεν βρέθηκε δείγμα γενετικού υλικού κανενός από τους 13 πρόσφυγες στα λάστιχα ή στις παλέτες που υπήρχαν σε εκείνη την περιοχή ενώ οι 13 πρόσφυγες βρίσκονταν εκεί μαζί με γυναίκες και παιδιά, όπως προκύπτει από φωτογραφικό υλικό, γεγονός που αποδεικνύει ότι είναι πρόσφυγες και όχι επίδοξοι εμπρηστές.

Η κακοστημένη προσπάθεια κάποιων να εμφανίσουν τους πρόσφυγες ως υπαίτιους για την πρωτοφανή πυρκαγιά του Έβρου κατέρρευσε με πάταγο. Ο ρατσισμός χρησιμοποιήθηκε από την ακροδεξιά για να διχάσει και να αυξήσει την επιρροή της και από την κυβέρνηση για να κρύψει τις ευθύνες της. Την περίοδο εκείνη μαθαίναμε ότι συγγενείς άλλης ομάδας προσφύγων που βρήκαν τραγικό θάνατο στον Έβρο, καθώς απανθρακώθηκαν από τη φωτιά, ήλπιζαν οι άνθρωποι τους να είναι στην ομάδα των 13 προσφύγων που είχαν απαχθεί καθώς οι εικόνες του βαν με τους στοιβαγμένους πρόσφυγες έκαναν το γύρο του κόσμου, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι είναι ζωντανοί και δεν έχουν καεί στην προσπάθεια για μια καλύτερη ζωή.

Οι πρόσφυγες όμως δεν βάζουν τις φωτιές. “”Και τώρα τι θα απογίνουμε χωρίς βαρβάρους οι άνθρωποι αυτοί ήταν μια κάποια λύσις“. Η πραγματική λύση είναι να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη μας στους πιο ευάλωτους/ες και να αντισταθούμε στην πολιτική που ευθύνεται για την περιβαλλοντική καταστροφή και τη ρατσιστική βία.

Για άλλη μια φορά θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους χιλιάδες πολίτες που εκδήλωσαν την αλληλεγγύη τους στους εντολείς μας και στον αγώνα τους για δικαίωση.»

Τι να πει κανείς στους ντετέκτιβ με το τρέιλερ τώρα, μάλλον έχουν πιο σημαντικά προβλήματα από αυτό.

Best of internet