Quantcast
THE STREAM

Ναυάγιο στην Πύλο: Αθώοι οι 9 Αιγύπτιοι ναυαγοί που κατηγορήθηκαν ως διακινητές

Το κατηγορητήριο κατέπεσε εύκολα και γρήγορα στα δικαστήρια της Καλαμάτας


THE NEWSROOM · 21 Μαΐου 2024

Φωτογραφία εξωφύλλου: ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ/EUROKINISSI

Αθώοι έφυγαν σήμερα το πρωί από τα δικαστήρια της Καλαμάτας οι 9 Αιγύπτιοι ναυαγοί που είχαν κατηγορηθεί ως διακινητές. Αναφερόμαστε επίσης στην τραγωδία που συνέβη στα ανοιχτά της Πύλου, με το ναυάγιο του αλιευτικού να αφήνει πίσω του εκατοντάδες νεκρούς και αμέτρητα ερωτήματα για τις ύποπτες ενέργεια του ελληνικού Λιμενικού που προηγήθηκαν της τραγωδίας.

Σε κάθε περίπτωση, η δίκη ξεκίνησε με τους συνηγόρους των 9 Αιγύπτιων να υποβάλουν ένσταση με τη λογική ότι το δικαστήριο είναι αναρμόδιο να δικάσει την υπόθεση διότι οι κατηγορούμενοι εντοπίστηκαν σε διεθνή ύδατα. Υποστηρικτικά και ως δεδικασμένο, παρέθεσαν και ανάλογες αποφάσεις  από το Εφετείο Ρόδου και το Εφετείο Κρήτης, όπου παρόμοιες ενστάσεις είχαν γίνει δεκτές.

Από ό,τι καταλαβαίνουμε, δε χρειάστηκε πολύς χρόνος ώστε το δικαστήριο να καταλήξει στο ίδιο σκεπτικό. Η εισαγγελική πρόταση ανέφερε ότι το δικαστήριο είναι αναρμόδιο και κήρυξε την αθωότητα των κατηγορούμενων. Το Thecase παρέθεσε την τοποθέτηση του εισαγγελέα και την ανακοίνωση της έδρας:

Εισ: Σύμφωνα με τους κανόνες διεθνούς δικαίου κάθε κράτος πρέπει να εφαρμόζει τους κανόνες της Σύμβασης της Θάλασσας, του 1982 […] Θα ήθελα να κάνω μια ειδική αναφορά στην Ζώνη Ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης. Αποτελεί άσκηση διεθνούς δικαιοδοσίας της Ελλάδας. […] ο νομικός δεσμός του κράτους σημαίας με το σκάφος είναι πολύ σημαντικός. Μόνο το κράτος σημαίας μπορεί να ασκήσει δικαιοδοσία σε σκάφος στην ανοιχτή θάλασσα. […] Υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις, όπως, πειρατεία, δουλεμπόριο, παράνομες ραδιοτηλεοπτικές προβολές […] η παράνομη μεταφορά μεταναστών δεν υπάγεται στην εμπορία δούλων. […] Άρα σύμφωνα με αυτή τη νομική βάση, δεν μπορεί να ασκηθεί δικαίωμα επίσκεψης, το γράφει ο καθηγητής μου στη Νομική κ. Ρούκουνας στο βιβλίο του Διεθνές Δίκαιο» σελ. 168.

Τι νοείται ως «ανοιχτή θάλασσα» […] ό,τι δεν περιλαμβάνεται στις ζώνες που προανέφερα, δηλαδή στην αιγιαλίτιδα ζώνη και τα χωρικά ύδατα. Δεν θεμελιώνεται κυριαρχία παράκτιου κράτους, άρα και δεν θεμελιώνεται ποινική δικαιοδοσία […] Το έγκλημα της παράνομης μεταφοράς υπηκόων τρίτων χωρών στοιχειοθετείται από τη μετάφορά τους στην αιγιαλίτιδα ζώνη, εκτός αν πρόκειται για πλοίο με ξένη σημαία σε καθεστώς αβλαβούς διέλευσης. Συνοψίζοντας, από την ακροαματική διαδικασία, τα έγγραφα τους μάρτυρες τις απολογίες, σαφώς και πέραν πάσης αμφιβολίας προέκυψε ότι το ναυάγιο συνέβη σε διεθνή ύδατα. Ήτοι στα 47 ν.μ. ΝΔ της πύλου ήτοι εκτός υδάτων της Ελλάδος, δεν θεμελιωνεται δικαιοδοσία της Ελλάδος. Δεν νοείται ότι μπορεί να στοιχειοθετηθούν κατά αντικειμενική υπόσταση τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται, και προτείνω να κηρυχθούν αθώοι.

[Χειροκρότημα από το ακροατήριο].

Πανταζής: Όταν η εισαγγελική πρόταση περιέχει σαφή και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, οφείλουμε να συνταχθούμε μαζί της, πέρα και από την εντιμότητά της.

Πρόεδρος: Διακόπτουμε για είκοσι λεπτά για τη διάσκεψη.

Και μετά τη διακοπή:

Πρ: Το δικαστήριο κρίνει ως απαράδεκτη την ποινική δίωξη […] Κηρύσσει τους κατηγορούμενους αθώους.

Πρ: Να ακυρωθούν κατασχέσεις κλπ

Η απόφαση έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς και χειροκροτήματα από τους συγκεντρωμένους αλληλέγγυους:

Φωτογραφία: ΕφΣυν

(πηγή)

 

 

 

Best of internet