Quantcast

Νύχτες Πρεμιέρας 2023: Ο απόλυτος οδηγός για να μη χάσετε τη μπάλα στο πρόγραμμα του φεστιβάλ

Κρατήστε τις σημειώσεις σας και πάρτε τα μέτρα σας

Αλέξανδρος Παπαγεωργίου

22 Σεπτεμβρίου 2023

Όλοι οι Σεπτέμβρηδες χτυπάνε άσχημα και αλύπητα, φίλες και φίλοι, αλλά ανάθεμα αν μπορεί κανένας να θυμηθεί έναν Σεπτέμβρη που να έχει χτυπήσει πιο άσχημα και αλύπητα από αυτόν εδώ που διανύουμε τώρα, μετά από ένα εφιαλτικό καταστροφικό καλοκαίρι πυρκαγιών, πλημμύρων, εισβολών ναζί χούλιγκανς στη Νέα Φιλαδέλφεια και απάνθρωπων θανάτων στο λιμάνι του Πειραιά. Ακόμα και τα πράγματα που παραδοσιακά μας έφτιαχναν το σεπτεμβριανό κέφι και μαλάκωναν την δυσφορία της επιστροφής στην ενήλικη κανονικότητα, δυσκολεύονται περισσότερο φέτος να επιτελέσουν αποτελεσματικά αυτόν τον ρόλο. Την ίδια στιγμή, όμως, αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που τα έχουμε ακόμα περισσότερο ανάγκη. Κι έτσι, βρισκόμαστε ξανά μπροστά στο ωρολόγιο πρόγραμμα των Νυχτών Πρεμιέρας, σημειώνοντας ταινίας και κυκλώνοντας προβολές, ελπίζοντας από το σινεμά να καταφέρει να ανακουφίσει και να απελευθερώσει, γιατί πραγματικά το έχουμε ανάγκη.

Προχτές το βράδυ, λοιπόν, το 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας αποκάλυψε το φετινό του πρόγραμμα το οποίο ξεκινάει την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου με την τελετή έναρξης και ολοκληρώνεται την Δευτέρα 9 Οκτωβρίου. Αξίζει να σημειώσουμε πως οι φετινές Νύχτες Πρεμιέρας είναι οι πρώτες μετά την περιπετειώδη χρονιά για τους κινηματογράφους του αθηναϊκού κέντρου Άστορ και Ιντεάλ, οι οποίοι απειλήθηκαν από την τάση για μετατροπή της πόλης σε επενδυτικό/τουριστικό πάρκο και γνώρισαν μια εντυπωσιακή και πρωτόγνωρη στήριξη από τους θεατές που κινητοποιήθηκαν για την προστασία τους. Μακάρι να μπορούσαμε να πούμε ότι ο κίνδυνος έχει περάσει (ειδικά για το Ιντέαλ, που μέσα σε λίγους μήνες δυστυχώς θα μας αποχαιρετίσει), αλλά μπορούμε να πούμε ότι σε αυτές τις Νύχτες είναι διπλά πιο σημαντικό να στηρίξουμε τις αίθουσες που κάνουν αυτήν την πόλη όχι απλά βιώσιμη αλλά αξιοβίωτη. (Δείτε εδώ για περισσότερο σχετικά με το θέμα.)

Καθώς τα εισιτήρια για το κοινό ανοίγουν σήμερα, Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου στις 12.00 (για τους κατόχους των καρτών άνοιξαν από χτες), ξέρουμε ότι ήδη ψάχνεστε με προτάσεις για το τι να δείτε. Αν θέλετε από εμάς ένα γρήγορο top-10 με τα πιο άχαστα νέα φιλμ που παίζουν φέτος, τότε θα σας προτείνουμε να σπεύσετε να κλείσετε θέσεις (γιατί θα γίνει χαμός) για το Killers of the Flower Moon του Martin Scorsese, το The Boy and the Heron του Hayao Miyazaki, το Strange Way of Life του Pedro Almodovar, το The Beast του Betrand Bonello, το May December του Todd Haynes, το Past Lives της Celine Song, το All of Us Strangers του Andrew Haigh, το How to Have Sex της Molly Manning Walkerτο Universal Theory του Timm Kroger, το The Royal Hotel της Kitty Green και το Dream Scenario του Kristoffer Borgli. Επίσης, σίγουρα να τσεκάρετε τις προβολές του μεγάλου αφιερώματος στον λονδρέζικο κινηματογράφο Scala, με μια εξαιρετικά μερακλίδικη επιλογή ταινιών που συνδυάζουν την arthouse καλλιέργεια με την midnight κουλτούρα, το καλτ με το αβανγκάρντ, το υψηλό με το χαμηλό (όπως πρέπει να είναι το σινεμά δηλαδή).

Φυσικά, καθώς η ζήτηση για τις προβολές των Νυχτών έχει κορυφωθεί τα τελευταία χρόνια (με παράπονα αρκετών θεατών για την αποτελεσματικότητα του συστήματος κρατήσεων), οι πιο ηχηρές πρεμιέρες θα γίνουν πολύ σύντομα sold out. Μην σας προτήσει αυτό όμως, αφού όπως έχουμε ξαναπεί λίγο νόημα έχει να πας σε ένα φεστιβάλ για να δεις πράγματα που σε ελάχιστο χρονικό διάστημα θα είναι μαζικά διαθέσιμα για πολύ καιρό στις αίθουσες, παρά μόνο αν σε διακατέχει ένα ακατανίκητο αίσθημα FOMO και θέλεις να είσαι εκεί πριν τους άλλους. Απεναντίας, το ζουμί βρίσκεται πάντα στο να ψάξεις και να ανακαλύψεις πράγματα που δεν θα μπορείς να βρεις αλλιώς ή τίτλους που θα αργήσουν να έρθουν στις κινηματογραφικές αίθουσες (ή ίσως και να μην έρθουν καθόλου, αφού η εγχώρια διανομή δεν είναι και το πιο αξιόπιστο άλογο για να ποντάρει κανείς).

Κλείνουμε όπως πάντα ένα βιώσιμο ημερήσιο πρόγραμμα για όλα τα time slots κάθε μέρας, μήπως και βοηθήσει να βγάλετε άκρη στο τι αξίζει και τι προλαβαίνεις να δεις κατά τις σχεδόν δύο βδομάδες που θα τρέχουν οι Νύχτες Πρεμιέρας. Φυσικά, το ολοκληρωμένο πρόγραμμα του φεστιβάλ μπορείτε να το τσεκάρετε στην επίσημη σελίδα της διοργάνωσης. Μην ξεχάσετε λοιπόν να φροντίσετε έγκαιρα για διαθεσιμότητα στις προβολές, να ψαχτείτε για τα δωρεάν εισιτήρια αν έχετε κάρτα ανεργίας και να μένετε πάντα ενυδατωμένοι. Κατά τ’ άλλα, τα λέμε στις αίθουσες.

Πέμπτη 28.9

Ξεκινάμε με τσέχικο cyberpunk thriller; Ναι, ξεκινάμε με τσέχικο cyberpunk thriller, και συγκεκριμένα το Restore Point του Robert Hloz (20.00, Άστυ. Μετά πάμε για το How to Have Sex της Molly Manning Walker (22.00, Ιντεάλ) που έκανε πανικό φέτος στις Κάννες, αλλά αν δεν προλάβετε εισιτήρια ή προτιμάτε μια πιο καλτ και συλλογική κινηματογραφική εμπειρία (CAN YOU DIG IT?), τότε το αγέραστο The Warriors του Walter Hill (22.30, Άστυ) είναι μονόδρομος.

Παρασκευή 29.9

Το αφιέρωμα στον κινηματογράφο Scala παίρνει μπρος για τα καλά με το αριστουργηματικό Dead Ringers του daddy David Cronenberg (19.30, Ιντεάλ), ενώ τα βλέμματα θα τραβήξει το οσκαρικό A24 φαβορί Past Lives της Celine Song (22.15, Δαναός). Επειδή όμως θα γίνει σίγουρα sold out νωρίς, τσεκάρετε το Hoard της Luna Carmoon (22.00, Ιντεάλ).

Σάββατο 30.9

Σάββατο ξεκινάμε νωρίς με το αποκατεστημένο Twilight (18.00, Ιντεάλ) του καλύτερου μαθητή του Bela Tarr, Gyorgy Feher, ενώ για το βράδυ διχαζόμαστε ανάμεσα στην ειδική προβολή του λατρεμένου Out of the Blue του Dennis Hopper σε συνεργασία με το Midnight Express (22.30, Ιντεάλ) και το May December του επίσης λατρεία Todd Haynes (22.30, Δαναός).

Κυριακή 1.10

Κι εδώ στηνόμαστε από νωρίς για να θαυμάσουμε στη μεγάλη οθόνη το επικό arthouse wuxia φιλμ A Touch of Zen του King Hu (18.00, Άστυ), και στη συνέχεια η πιο ενδιαφέρουσα προβολή της βραδιάς είναι το The Beast του πάντα συναρπαστικού (αν και εδώ κάπως άνισα υπερ-φιλόδοξου) Bertrand Bonello (21.30, Άστορ).

Δευτέρα 2.10

Το πρώτο ντοκιμαντέρ που ξεχωρίζουμε για φέτος είναι το The Eternal Memory (17.00, Άστορ) της Maite Alberdi (αν είχατε δει το The Mole Agent τότε ξέρετε) και στο ίδιο κλίμα συνεχίζουμε έπειτα με το Smoke Sauna Sisterhood της Anna Hints (19.15, Δαναός). Η βραδιά κλείνει με το Universal Theory του Timm Kroger που αποτέλεσε μια από τις εκπλήξεις της φετινής Βενετίας (22.00, Άστορ).

Τρίτη 3.10

Όλοι οι HERZOG HOOLS παρατάμε τις δουλειές μας και μαζευόμαστε για να δούμε το ντοκιμαντέρ Werner Herzog: Radical Dreamer του Thomas von Steinaecker (18.00, Άστυ), κι αφού συνέλθουμε πηγαίνουμε για Pedro Almodovar και Strange Way of Life με λατρεία Pedro Pascal που ακολουθείται από το κλασικό Law of Desire του σκηνοθέτη (21.30, Ιντεάλ).

Τετάρτη 4.10

Ξεκινάμε με ένα αρκετά υποσχόμενο νεοϋορκέζικα σπαϊκ-λι-κό Story Avenue του Aristotle Torres (17.30, Δαναός), ενώ μετά διχαζόμαστε ανάμεσα στο επίκαιρο σχολικό δράμα The Teachers’ Lounge του Ilker Çatak (19.30, Δαναός) και το ατμοσφαιρικό genre πείραμα Bitten του Romain de Saint-Blanquat (20.45, Άστυ).

Πέμπτη 5.10

Πάντα αγαπάμε τις Νύχτες για τα μουσικά ντοκιμαντέρ τους και το Return of the Creeps του Νίκου Χαντζή μας μεταφέρει στην σπουδαία post-punk/darkwave σκηνή των αθηναϊκών 80s (20.00, Άστυ). Μετά πάμε για λατρεία Nicolas Cage σε (προφανώς) σουρεαλιστική κωμωδία με το Dream Scenario του Kristoffer Borgli που συζητήθηκε πολύ φέτος στο φεστιβάλ του Τορόντο.

Παρασκευή 6.10

Παίζουμε μόνο νυχερινά slots εδώ, ξεκινώντας με το queer πειραματικό φιλμ-περφόρμανς Playland του Georden West (22.00, Άστυ), το οποίο αποτελεί ιδανικό πρόλογο για την πορνογραφική μαύρη κωμωδία τρόμου Thundercrack! του Curt McDowell που απλά πρέπει να το δείτε (με δική σας ευθύνη πάντα) για να το πιστέψετε (00.00, Άστυ).

Σάββατο 7.10

Τα ΣΚ πάντα ξεκινάνε νωρίς κι εδώ η ιδανική αρχή γίνεται με το αξεπέραστο horror διαμάντι The Shout του Jerzy Skolimowski (18.00, Άστυ), κι αν προλάβετε εισιτήρια τότε σίγουρα το The Boy and the Heron του Hayao Miyazaki στην τελετή λήξης θα είναι μια αξέχαστη εμπειρία (20.00, Μέγαρο Μουσικής). Εναλλακτικά, προτείνουμε το The Royal Hotel της Kitty Green (22.30, Άστορ) που πριν μερικά χρόνια έκανε ένα εξαίσιο ντεμπούτο με το The Assistant.

Κυριακή 8.10

Αποχαιρετισμός στο Ιντεάλ με το Goodbye Dragon Inn του Tsai Ming-liang (18.00, Ιντεάλ, και ήδη μας παίρνουν τα ζουμιά), και μετά προφανώς όποιος πρόλαβε τον Κύριο Martin Scorsese είδε με το Killers of the Flower Moon (20.00, Ιντέαλ). Αλλιώς, τα λέμε στο Mutiny in Heaven: The Birthday Party για σκληρά Nick Cave γούστα (22.00, Άστορ).

Δευτέρα 9.10

Το κλείσιμο του φεστιβάλ είναι ένα δωράκι στους PAUL MESCAL HOOLS, αφού πρόκειται για το queer romantic fantasy δράμα All of Us Strangers (21.00, Ιντεάλ) του Andrew Haigh – ακόμα θυμόμαστε το προ δεκαετίας Weekend. Πάντα τέτοια να έχουμε, και του χρόνου, καλές προβολές.

Best of internet