Quantcast

Πέθανε ο Norman Jewison, θρυλικός σκηνοθέτης των In the Heat of the Night, Fiddler on the Roof και Jesus Christ Superstar

Η παλιά φρουρά του New Hollywood μας εγκαταλείπει σιγά σιγά, δυστυχώς

THE NERDSTREAM

23 Ιανουαρίου 2024

Πίσω στην δεκαετία του ’60, υπήρξε μια νέα φουρνιά σκηνοθετών στο Hollywood που έδωσε νέο αέρα στην γερασμένη τότε βιομηχανία των στούντιο. Αυτοί οι σκηνοθέτες δεν ανανέωσαν μόνο την αισθητική γλώσσα και το στυλ του αμερικάνικου σινεμά, αλλά το ριζοσπαστικοποίησαν κιόλας ανοίγοντας μια μεγάλη βεντάλια από κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Κι ανάμεσα στους πρώτους δημιουργούς που σηματοδότησαν την μετάβαση από το παλιό στο New Hollywood υπήρξε ο Norman Jewison, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 97 ετών.

O Jewison έκανε αίσθηση πρώτη φορά με το The Cincinnati Kid του 1965 και την ψυχροπολεμική σάτιρα The Russians Are Coming, The Russians Are Coming του 1966, αλλά το μεγάλο μπαμ το έκανε έναν χρόνο αργότερα με μια από τις σημαντικότερες ταινίες της εποχής του New Hollywood. Το In the Heat of the Night ήταν ένα neo-noir μυστηρίου γύρω από τις φυλετικές διακρίσεις στον αμερικάνικο Νότο, το οποίο πέρα από το ότι πέρασε στην ιστορία ως μία από τις καλύτερες αμερικάνικες ταινίες του 20ού αιώνα έφερε και 5 Όσκαρ στους δημιουργούς του.

Έκτοτε, ο Jewison συνέχισε καθόλη τη διάρκεια των 70s να γυρίζει ταινίες που θριάμβευαν στα βραβεία και το box office διατηρώντας πάντα την οπτική του κοινωνικο-πολιτικού προβληματισμού, όπως πχ στα Fiddler on the Roof, Jesus Christ Superstar και And Justice for All. Και στα 80s όμως, μια εποχή ζόρικη για τους περισσότερους σκηνοθέτες του New Hollywood, ο Jewison βρήκε επιτυχία με ταινίες όπως το A Soldier’s Story και το Moonstruck που χαιρετίστηκαν ως comeback στην παλιά καλή του φόρμα.

Η τελευταία ταινία του Jewison, το The Statement, κυκλοφόρησε το 2003 και έκτοτε ο σκηνοθέτης αποσύρθηκε από την ενεργό κινηματογραφική δράση. Ο θάνατος τον βρήκε πλήρη ημερών στο σπίτι του στο Λος Άντζελες στις 20 Ιανουαρίου 2024. Ας τον αποχαιρετίσουμε ενθυμούμενοι μια θρυλική στιγμή του In the Heat of the Night με τον μεγάλο Sidney Poitier:

Best of internet