Quantcast
ORIGINALS

Όλες οι φορές που τα ελληνικά μπάχαλα έκαναν διεθνή καριέρα στο Χόλιγουντ

Παράγουμε περισσότερα μπάχαλα από όσα μπορούμε να καταναλώσουμε οπότε τα εξάγουμε


THE NEWSROOM · 6 Δεκεμβρίου 2023

Ποιοι είναι οι πιο famous μελετητές των ελληνικών συγκρούσεων (aka επεισόδια ή μπάχαλα κλπ) με την αστυνομία όπως τα ζήσαμε (έντονα) τον Δεκέμβρη του 2008, τα χρόνια των μνημονίων και πάει λέγοντας; Λατινοαμερικάνοι αναρχικοί; Φιλελεύθεροι από το Χονγκ Κονγκ; Εξεγερμένοι Σύριοι; Καζάκοι κομμουνιστές;

Όχι, αγαπητές φίλες και φίλοι. Οι πασίγνωστες και αγαπημένες εικόνες από το κέντρο της Αθήνας (και των άλλων ελληνικών πόλεων, αλλά πάνω από όλα της Αθήνας) έχουν σαγηνεύσει εδώ και καιρό το Χόλιγουντ. Είναι το go-to για κάθε σκηνοθέτη που θέλει να παρουσιάσει μια κατάσταση με ΟΡΓΙΣΜΕΝΟ ΛΑΟ και αυτό περνάει και στις ταινίες και σειρές που βλέπουμε (οκ, μπορεί να μην τις βλέπουμε όλες αλλά σε κάθε περίπτωση, περνάει). Πολλές φορές δεν περνάει καν σωστά, αλλά το θέμα είναι ότι οι ελληνικές εικόνες έχουν κατακτήσει την μπαχαλοαναπαράσταση πέρα από κάθε αμφιβολία.

Μαζέψαμε εδώ τα καλύτερα παραδείγματα και σας τα παρουσιάζουμε:

Jason Bourne (2016)

Εδώ έχουμε να κάνουμε με την 5η εμφάνιση του Ματ Ντέιμον στον γνωστό του ρόλο. Εδώ, ο Μπορν πέφτει πάνω σε κάτι Αθηναϊκά μπάχαλα, τα οποία ως γνωστόν είναι τέλειο χαλί για κάθε action thriller που σέβεται τον εαυτό του. Το ότι η πλατεία Συντάγματος είναι στην πραγματικότητα η πλατεία Ισπανίας της Τενερίφης (εκεί έγιναν τα γυρίσματα) μόνο τους haters προβληματίζει. Αν εξαιρέσουμε τα ανούσια ανεμίσματα των σημαιών που κάνουν οι κομπάρσοι, έχουμε δει και χειρότερες αναπαραστάσεις μπαχάλων (όσον αφορά το vibe, τουλάχιστον).

Beckett (2021)

Σε αντίθεση με το Jason Bourne, το Beckett γυρίστηκε όντως στην Ελλάδα, όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο:

Αυτό μας εξασφάλισε μια ευχάριστα μούφα ταινία, αλλά και μερικές πιο πιστές ως προς την τοποθεσία σκηνές συγκρούσεων, όπως μπορείτε να δείτε στα τελευταία δευτερόλεπτα του τρέιλερ:

Mr. Robot Season 1 (2015)

Τι να κλάσει το Καπιτώλιο όταν έχει κανείς Βουλή των Ελλήνων, αγαπητές φίλες και φίλοι; Το ίσως πιο χαρακτηριστικό κτίριο της Ελλάδας μετά την Ακρόπολη κατάφερε να τρυπώσει στο φινάλε της πρώτης σεζόν του Mr. Robot. Take that, φονιάδες των λαών Αμερικάνοι.

Εδώ έχουμε με μια πολύ ξεχωριστή περίπτωση της λίστας μας, αγαπητές φίλες και φίλοι, διότι εδώ δεν λάμπουν μόνο οι Έλληνες μπάχαλοι, αλλά και η ελληνική ΕΛΑΣ (κατά το ελληνικός αντράς). Στο πρώτο επεισόδιο της τρίτης σεζόν του Jack Ryan, o Ράιαν γίνεται λίγο Έλληνας, διότι όπως μπορείτε να δείτε παραπάνω, τρώει κυνηγητό από Έλληνες τσέους (γιατί υποτίθεται ότι σκότωσε έναν). Άμα η σειρά έδειχνε να τον βαράνε χωρίς λόγο στη μέση μιας πλατείας, θα μπορούσε και να πολιτογραφηθεί Έλληνας.

Athena (2022)

Εδώ ο Ρομέν Γαβράς τους δούλεψε όλους, διότι τους έκανε να πιστέψουν ότι η ταινία θα έχει ως φόντο την Αθήνα. Τελικά το σκηνικό είναι γαλλικά προάστια (βασικά ένα που λέγεται όπως ο τίτλος της ταινίας, αλλά ο Γαβράς χρησιμοποίησε όλες του τις γνώσεις από ελληνικά μπάχαλα για να κάνει τις συγκρούσεις της ταινίας λίγο πιο φαντεζί:

Αν δεν πιστεύετε ότι ο Γαβράς κατέχει από μπαχαλοεσθέτιξ, σας καλούμε να δείτε αυτό το βιντεοκλίπ που είχε γυρίσει το 2012 (πολύ καιρό πριν ο Κάνιε Γουέστ γίνει anime Χίτλερ ή κάτι τέτοιο):

SEAL Team Siege Protocol: Part 1

Random αμερικανική παραγωγή με γαμάουα Αμερικανούς κομάντος που έχουν μάθει να ντύνονται tacticool σε αντίθεση με τον Τζον Ράμπο. Σε ένα επεισόδιο, πάνε για μια δουλίτσα στο Καράκας. Αυτό είναι το Καράκας, για την ιστορία:

Μας κυβερνούσαν Μαδούροι, αφού.

Για την προτελευταία θέση της λίστας, τον πούλο Χόλιγουντ: Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα βιντεοκλίπ από τους τιμιότατους μύστες του τευτονικού θρας, τους Kreator. Να πούμε εδώ ότι δεν πρόκειται για φασαίους, οι πολιτικές τους πεποιθήσεις είναι γνωστές εδώ και δεκαετίες. Στην τελική, πως γίνεται να είναι φασαίος ο Γερμανός θρας Βασίλης Παπακωνσταντίνου;

Ενήλικοι στο Δωμάτιο

Δυο γενιές Γαβρά στη λίστα μας, αγαπητές φίλες και φίλοι. Εδώ φυσικά μιλάμε για τη σπουδαία φόλα του κατά τα άλλα σπουδαίου Κώστα Γαβρά με θέμα τα κατορθώματα του Γιάνη Βαρουφάκη το 2015. Περιέχει και μια υπερβολικά αστεία σκηνή που αναπαριστά την θρυλική, ομηρική (και βασικά ειρηνική) μανούρα του Βαρούφ με κόσμο στο εστιατόριο Γιάντες:

Εμάς μας θυμίζει αυτό, για την ιστορία:

 

 

 

 

Best of internet