Quantcast
THE STREAM

Πόλεμο με το 1+1 στα σουπερμάρκετ ξεκινά η κυβέρνηση για να πέσουν οι τιμές

Οι ιδέες της κυβέρνησης για να νικηθεί η ακρίβεια δε σταματάνε να συναρπάζουν


THE NEWSROOM · 15 Νοεμβρίου 2023

Πόλεμο με τις προσφορές 1+1 στα σούπερ μάρκετ ετοιμάζεται να ξεκινήσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Οικονομικού Ταχυδρόμου και της Καθημερινής. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, ο στόχος είναι ως το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους να εξαφανιστεί τελείως από τη ζωή μας το γνωστό one plus one και να αντικατασταθεί με μια σταθερή αλλά χαμηλή τιμή – ή τουλάχιστον έτσι λέει.

Το σκεπτικό της κυβέρνησης είναι ότι πλέον κάμποσες (το 25,1% της αξίας των πωλήσεων των λεγόμενων FMCGs, σύμφωνα με μετρήσεις της Circana και το 70% σε αξία των πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ συνολικά, σύμφωνα με την Κ) προϊόντων γίνονται με κάποια μορφή προσφοράς, όπως είναι το 1+1. Αυτό το σπαμ από προσφορές μπερδεύει τους καταναλωτές και τους κάνει να δυσκολεύονται να καταλάβουν τι είναι όντως πιο φτηνό, ή ακόμη και να αγοράζουν περισσότερα από όσα χρειάζονται τη δεδομένη στιγμή.

Επίσης, θα τους διευκόλυνε να Όπως είπε σχετικά ο Κώστας Σκρέκας:

«Εμείς θέλουμε το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους να μπει ένα φρένο σε όλες τις εκατοντάδες, τις χιλιάδες διαφορετικές προωθητικές ενέργειες που τελικά μπερδεύουν τον καταναλωτή και πολλές φορές τον οδηγούν να αγοράζει είτε περισσότερα προϊόντα είτε πιο ακριβά από αυτά που θα μπορούσε να αγοράσει εάν υπήρχε μια καθαρή τιμή στο ράφι

Αντί ο καταναλωτής να έχει μία προωθητική ενέργεια 1+1 για μία βδομάδα τον μήνα και να πρέπει να πετύχει εκείνη τη εβδομάδα για να πάρει το προϊόν σε χαμηλότερη τιμή – να έρθει η εταιρεία και να κάνει μόνιμα χαμηλή τιμή στο ράφι όλο τον μήνα. Αυτό λέγεται every day low price στο εξωτερικό. Και αυτό θέλουμε να το εφαρμόσουμε στην Ελλάδα, μέσω από μια μεταρρύθμιση που σχεδιάζουμε στο υπουργείο Ανάπτυξης.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο οι ίδιες οι τιμές, όσο και οι προωθητικές ενέργειες αυξάνονται όλο και περισσότερο – το οποίο μάλλον σημαίνει ότι οι δεύτερες όντως δεν πολυδουλεύουν. Η προ διετίας κλαδική έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τα σούπερ μάρκετ ανέφερε τα εξής:

«Δεν έχει διασαφηνισθεί κατά πόσον οι εν λόγω ωφέλειες (παροχές – εκπτώσεις των προμηθευτών στις αλυσίδες) μετακυλίονται στους καταναλωτές εν είδει χαμηλότερων τιμών λιανικής που καταβάλλουν, ιδίως εάν συνυπολογιστεί ότι οι εν λόγω εκπτώσεις/παροχές είναι κατά κανόνα μη συστηματικές και ετεροχρονισμένες (δηλ. δεν σχετίζονται με τον χρόνο τιμολόγησης των προϊόντων που αφορούν) και δεν συμπεριλαμβάνονται απευθείας στο κόστος αγοράς κατά τον χρόνο προμήθειας των προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ.»

Ισχύει και για τα ντελίβερι άραγε αυτό; Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες καυτές 1+1 εξελίξεις.

 

Best of internet