Quantcast
THE STREAM

«Μεγαλοπρεπές ηλιθιούργημα»: Κριτικός σινεμά έγινε για Λάνθιμο ο Τζήμερος

Kill kill kill kill kill the Poor Things


THE NEWSROOM · 15 Ιανουαρίου 2024

Τώρα ξέρουμε ποιος ήταν ο απώτερος στόχος του Θάνου Τζήμερου όταν αποφάσισε να παρατήσει την πολιτική – οι ατελείωτοι κουβάδες που έζησε όλα αυτά τα χρόνια δεν είναι η πραγματική αιτία. Αν κρίνουμε από το τελευταίο του ποστ, ο δημιουργός της Δημιουργίας Ξανά είχε σκοπό να το γυρίσει στην κριτική σινεμά και όπως μπορείτε να φανταστείτε, ασχολήθηκε με τον Γιώργο Λάνθιμο και το Poor Things.

Δε θα σας κάνουμε spoiler για το τι είπε, αλλά θα πούμε ότι ήταν ένα take πιο καυτό κι από τον πυρήνα του Ηλίου. Στην τελική, άμα θέλαμε να διαβάσουμε ένα μπανάλ νεοφιλελέ σχόλιο για Poor Things θα διαβάζαμε το ποστ του Μητσοτάκη (ο οποίος επίσης έγραψε, φυσικά). Το ποστ του Τζήμερου είναι για δυνατούς λύτες:

«POOR THINGS – RICH NOTHING
Έκανα χθες το λάθος να δω την ταινία του Λάνθιμου. Όντως, χρειάζεται τεράστιο ταλέντο για να φτιάξεις ένα τέτοιο μεγαλοπρεπές ηλιθιούργημα. Θέματα που θα μπορούσαν να δώσουν υλικό για 100 ταινίες αν τα προσεγγίσεις σε βάθος (οι σχέσεις επιστήμης και ανθρωπισμού, συναισθήματος και καθήκοντος, σεξουαλικότητας και ελευθερίας, έρωτα και ιδιοκτησίας, οι κοινωνικές συμβάσεις, οι ανισότητες κ.λπ.) τσουβαλιάζονται σε ένα γκροτέσκ φανταχτερό παραμύθι, που με το “εύρημα” του βρεφικού μυαλού σε ένα ώριμο σώμα, καταντάει δειγματολόγιο φιλοσοφικών ιδεών για (πολύ) αρχάριους, στον δρόμο που χάραξε ο Φώσκολος με το κλασικό πλέον αριστούργημα “Σελήνη αγαπάει Χόχο”. Επί δυόμισυ σχεδόν ώρες δεινοπαθήσαμε “μελετώντας” έναν περίτεχνα βιβλιοδετημένο τσελεμεντέ, με αδαμαντoστόλιστο εξώφυλλο και γκραβούρες σε κάθε σελίδα, με μοναδική συνταγή το πώς βράζεται ένα αυγό.»

 


Όπως βλέπουμε, η κριτική στο Poor Things πήγε πολύ καλύτερα από το μέσο ποστ του, οπότε να αναμένετε περισσότερες κριτικές σινεμά το επόμενο διάστημα.

Best of internet