Quantcast
THE STREAM

Ρόδος: Μέχρι και η άμμος παίζει να ήταν παράνομη στο μπιτσόμπαρο με τον δύτη σερβιτόρο, έρευνα αποκαλύπτει

Η εν λόγω επιχείρηση όχι απλά δεν είχε άδεια, αλλά έχει διαταχτεί να σφραγιστεί εδώ και 7 χρόνια


THE NEWSROOM · 4 Ιουλίου 2023

Όλο και καλύτερη γίνεται η φάση με το μπιτσόμπαρο στη Ρόδο αγαπητές φίλες και φίλοι, αυτό που μας σύστησε τον πρώτο σερβιτόρο – δύτη. Παρότι ο ιδιοκτήτης δηλώνει ότι έχει το προσωπικό στο πλευρό του, τα φώτα της δημοσιότητας που έπεσαν πάνω στην επιχείρηση αποκάλυψαν μια σειρά από άλλα ζητηματάκια.

Σύμφωνα με εκτενές άρθρο της Καθημερινής, το μαγαζί Santa Marina στην Καλλιθέα της Ρόδου προορίζεται για σφράγιση από το 2016. Για την ακρίβεια, έχει ήδη σφραγιστεί κάμποσες φορές, αλλά για κάποιο λόγο οι αρχές το 2021 πήραν πίσω την απόφαση σφράγισης, οπότε το μπιτς μπαρ συνέχισε να δουλεύει κανονικά όχι μόνο μέσα στον αιγιαλό, αλλά και μέσα σε αρχαιολογικό χώρο (!).

Το στόρι έχει ως εξής: Το μπιτσόμπαρο ξεκίνησε το 2014 με μια άδεια τοποθέτησης τροχήλατης καντίνας (η επιχείρηση λέγεται «Διαφήμιση και Τροφοδοσίες Ε.Ε.»), αλλά από την επόμενη χρονιά άρχισε να φτιάχνει παράνομες κατασκευές. Το 2016 εκδόθηκαν πρωτόκολλα κατεδάφισης και τελικά ο Δήμος Ρόδου αποφάσισε να το κλείσει τελείως με την απόφαση 160/16. Εντέλει, το μαγαζί σφραγίστηκε το καλοκαίρι του ’17, αλλά η σφράγιση παραβιάστηκε κάμποσες φορές, οπότε η Αστυνομία το ξανασφράγισε.

Την ίδια χρονιά που σφραγίστηκε το μαγαζί, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου έλαβε απόφαση κατεδάφισης, αλλά η κατεδάφιση δεν έγινε ποτέ. Η κωμωδία συνεχίζεται την επόμενη χρονιά (2018) που ο Δήμος Ρόδου αποφασίζει ξανά να το κλείσει, αλλά το μαγαζί σφραγίζεται μετά το τέλος της σεζόν (τον Οκτώβριο). Meanwhile, το 2020 η επιχείρηση (που λειτουργούσε χωρίς άδεια) καταθέτει στον δήμο γνωστοποίηση λειτουργίας, η οποία είναι επίσης παράνομη γιατί έχει παράνομες κατασκευές κλπ κλπ.

Το highlight της ιστορίας είναι ότι το 2021 ο Δήμος Ρόδου ανακαλεί την άδεια και αποφασίζει ξανά να το κλείσει, αλλά διαλέγει και πάλι τον βολικό Οκτώβριο (και πάλι μετά τη σεζόν).Όμως, την προηγούμενη μέρα (21/10) από την σφράγιση (22/10( νομικός σύμβουλος του Δήμου Ρόδου γνωμοδοτεί ότι εφόσον έχει ακυρωθεί η άδεια, πρέπει να ακυρωθεί και η απόφαση σφράγισης. Εντωμεταξύ, η Εφορεία Αρχαιοτήτων έχει εντοπίσει κι αυτή με τη σειρά της «εκτεταμένες αυθαίρετες επεμβάσεις» στον αιγιαλό και στην παραλία, δεδομένου ότι η περιοχή ανήκει στον αρχαιολογικό χώρο.

Η Κ σημειώνει ότι έχει από καιρό σχηματιστεί δικογραφία που αφορά την ποινική έρευνα του πως ένα σφραγισμένο από το 2016 μαγαζί συνέχισε όχι μόνο να λειτουργεί, αλλά και να ανακαλείται η σφράγιση. Όπως φαίνεται, υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις ανάκλησης σφραγίσεων. Εντωμεταξύ, το 2023 το μαγαζί συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά ενώ το Λιμενικό έχει κάνει 2 αυτοψίες και η Κτηματική Υπηρεσία άλλη μία, οι οποίες έχουν εντοπίσει δεκάδες παράνομες κατασκευές μέσα στη θάλασσα (27, αν έχετε την απορία). Για την ακρίβεια, αυξήθηκαν ανάμεσα στις 2 αυτοψίες του Λιμενικού.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης πρόλαβε να δηλώσει στην εκπομπή του Alpha «Super Κατερίνα» ότι η επιχείρηση τηρεί τα μέτρα. Κάτι που είναι εξαιρετικά περίεργο, αν σκεφτεί κανείς το τελείως χαοτικό της στάτους:

«Κάναμε έλεγχο μετά την δημοσιοποίηση του βίντεο, εξονυχιστικό έλεγχο. Δέκα ελεγκτές στείλαμε, δεν βρέθηκε καμία παράβαση. Ο εργαζόμενος δήλωσε ότι το κάνει εθελοντικά και με τη συναίνεσή του και θέλει να το κάνει. Κοιτάξαμε λίγο τα μέτρα ασφαλείας, λαμβάνονται κάποια μέτρα ασφαλείας, τηρούν και την νομοθεσία επ’ αυτού του θέματος. Φορούσε μια ειδική μπλούζα για να είναι όσο γίνεται πιο ασφαλής και ο ίδιος δήλωσε ότι παίρνει πάρα πολλά χρήματα γι’ αυτό. Οι εργαζόμενοι έβγαλαν ανακοίνωση υπέρ της επιχείρησης.»

Εμείς το μόνο που έχουμε να σχολιάσουμε είναι τα 3 ερωτήματα με τα οποία κλείνει το άρθρο που έκανε τις αποκαλύψεις:

– Κατ’ αρχάς, κατά τον έλεγχο που πραγματοποίησε το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, κατ’ εντολήν του υπουργού, δεν διαπιστώθηκε ότι το κατάστημα λειτουργεί χωρίς άδεια; Πώς πληρώνονται οι εργαζόμενοι;

Γιατί δεν σφραγίζεται εκ νέου το κατάστημα, παρά αφήνεται «να βγάλει τη σεζόν» (όπως και πολλά ακόμη παράνομα μπιτς μπαρ στη Ρόδο);

– Τέλος, για ποιο λόγο δεν μπορεί από το 2017 να εκτελεστεί η απόφαση κατεδάφισης (όπως και για πολλά ακόμη παράνομα μπιτς μπαρ στη Ρόδο);

Πολλά τα ερωτήματα, θα έλεγε κανείς.

Best of internet