Quantcast
THE STREAM

Ακρόπολη με των 30 χειμώνα – καλοκαίρι ανακοίνωση η Λίνα Μενδώνη

Λογικά θα φταίει ο πόλεμος στην Ουκρανία για τις αυξήσεις


THE NEWSROOM · 21 Δεκεμβρίου 2023

Τι νομίζατε ρε πληβείοι, ότι η Ακρόπολη και τα άλλα μουσεία θα πρέπει να δέχονται τον κάθε ξεβράκωτο; Ακόμη κι αν εσείς το νομίζατε, ευτυχώς υπάρχει η Λίνα Μενδώνη και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ώστε να διορθωθεί η κατάσταση. Όπως είπε η κυρία Μενδώνη:

«Χθες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε για την τιμολογιακή πολιτική, η οποία θα εφαρμοστεί από τον Απρίλιο του 2025. Έγιναν κάποιες αυξήσεις των εισιτηρίων, στη λογική της αύξησης που γίνεται σε όλα τα μνημεία και τα μουσεία, ανά την Ευρώπη. Ακολουθούμε, δηλαδή, μια αντίστοιχη λογική. Όμως για να μην αιφνιδιαστεί κανείς, ούτε τα τουριστικά πρακτορεία, ούτε οι μεμονωμένοι επισκέπτες, το νέο εισιτήριο, –η Ακρόπολη είναι 20 ευρώ  και θα γίνει 30 ευρώ. Θα ισχύσει από την 1η Απριλίου του 2025.

Αυτό το οποίο είπαμε, και μπορεί να εφαρμοστεί από τον Απρίλιο του 2024, αφορά μόνο στην εξυπηρέτηση των μεμονωμένων επισκεπτών, που θέλουν να έχουν μια πριβέ ξενάγηση στην Ακρόπολη, τις ώρες που ο Αρχαιολογικός χώρος είναι κλειστός. Είτε, δηλαδή, πριν από τις 8 το πρωί ή μετά τις 8.30 το βράδυ. Εκεί πραγματικά έχουμε αιτήματα από μικρές ομάδες, τριών ή τεσσάρων ατόμων, που δεν τους απασχολεί το αντίτιμο αλλά θέλουν να έχουν μια ιδιωτική περιήγηση στην Ακρόπολη, εκείνες τις ώρες. Γι’αυτές, λοιπόν, τις περιπτώσεις είπαμε ότι μπορούν να γίνονται αυτές οι επισκέψεις, αλλά με ένα πολύ μεγάλο εισιτήριο.»

Η σούμα της καινούριας πολιτικής είναι βασικά ότι ακριβαίνει ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ το εισιτήριο για την Ακρόπολη, το οποίο αυτή τη στιγμή κοστίζει 10 ευρώ στη χειμερινή περίοδο και 20 την καλοκαιρινή. Το νέο εισιτήριο θα είναι ενιαίο (χειμώνα – καλοκαίρι) και θα μπορείτε να το αγοράσετε στην φιλική τιμή των 30 ευρώ. Επίσης, καταργούνται τα ενιαία εισιτήρια για την είσοδο σε παραπάνω από έναν αρχαιολογικούς χώρους.

Α’ Φάση, έναρξη ισχύος από 01.04.2024:

  • Κατάργηση των ενιαίων εισιτηρίων εισόδου με παραπάνω του ενός Αρχαιολογικών Χώρων ή Μουσείων, όπου εφαρμόζεται εξ ολοκλήρου ή εν μέρει ηλεκτρονικό εισιτήριο και συνδέονται με Μουσεία-ΝΠΔΔ.
  • Εφαρμογή νέας υπηρεσίας Εξατομικευμένης Επίσκεψης στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ακρόπολης των Αθηνών, εκτός ωραρίου λειτουργίας του χώρου με υψηλό αντίτιμο εισιτηρίου. Η επίσκεψη αφορά σε ομάδες των 5 ατόμων και έως 4 ομάδες στο δίωρο (07:00-09:00 και 20:00-22:00), με προσφορά ειδικής ξενάγησης και αναμνηστικών δώρων (θα επεκταθεί και σε άλλους χώρους κατά την Β’ Φάση).

Β’ Φάση, έναρξη ισχύος από 01.04.2025:

  • Εξορθολογισμός του αντιτίμου εισιτηρίων εισόδου, σύμφωνα με κατάταξη των Αρχαιολογικών Χώρων, των Μνημείων και των Μουσείων σε 5 κατηγορίες με βάση την επισκεψιμότητα, ενίοτε τη σημασία τους στην εκάστοτε περιοχή και το ισχύον εισιτήριο εισόδου. Οι 5 κατηγορίες αντιστοιχούν σε 5 βαθμίδες αντιτίμου εισιτηρίων εισόδου ως εξής:

Οι πραγματικά επίπονες ρυθμίσεις θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τον Απρίλιο του 2025. Το μόνο που κερδίζουν οι πληβείοι είναι άλλη μια ελεύθερη Κυριακή κάθε μήνα, αλλά μόνο τη χειμερινή περίοδο. Να πούμε εδώ ότι οι ανατιμήσεις δεν αφορούν μόνο την Ακρόπολη, αλλά όλα τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, τα οποία χωρίζονται σε ζώνες:

Μάλιστα, το σκεπτικό της απόφασης είναι ότι οι ισχύουσες τιμές είναι πάρα πολύ χαμηλές σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Κάτι που είναι πάρα πολύ λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι το μέσο εισόδημα στην Ελλάδα είναι υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (oh wait). Επίσης, προστίθεται η απίθανη επιλογή της πριβέ ξενάγησης τις ώρες που ο χώρος είναι κλειστός αλλά με πολύ μεγαλύτερο κόστος, ώστε οι Έλληνες να αποκτήσουν επιτέλους το δικαίωμα να έχουν την Ακρόπολη ελεύθερη για την πάρτη τους.

Άμα μπορείτε να κάνετε ιδιωτική ξενάγηση και να φέρετε και τον αγαπημένο σας τράπερ μαζί, τότε σίγουρα αξίζει η αλλαγή καθεστώτος.

Best of internet